Mladi AMZS kolesarji 12. na evropskem tekmovanju

Novice

V kraju Bar v Črni gori je v organizaciji črnogorskega avtomobilskega kluba AMSCG med 21. in 23. septembrom potekalo 36. evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev ETEC. AMZS reprezentanca je med 19 ekipami iz 18 držav osvojila 12. mesto.


Na tekmovanju ETEC, ki poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in na katerem sodelujejo mladi kolesarji od 10 do 12 let, je AMZS in Slovenijo pod mentorstvom Dušana Šuta zastopala štiričlanska ekipa, izbrana na AMZS tekmovanju Najboljši mladi kolesar na VranskemRobin Lili Hudej, Anabella DogšaDomen Penko in Miloš Kolar. 

Ekipe mladih kolesarjev, v katerih so dve dekleti in dva fanta, so se pomerile pri sedmih vajah, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. 

Rešiti so morali test iz poznavanja cestnoprometnih predpisov, dvakrat so se spopadli s kolesarskim poligonom z različnimi ovirami in spretnostnimi izzivi, s pomočjo prometnih predpisov so morali najti pot iz labirinta, med nalogami je bilo tudi zaznavanje kritične situacije s pomočjo virtualnih očal ter okrasitev kolesarske čelade. 

Posamezna vaja je lahko ekipi prinesla 80 točk, vsaka napaka pa je pomenila odbitek točk, pri čemer je bilo treba nekatere vaje, kot npr. okrasiti kolesarsko čelado, "zgolj" opraviti.

Tako kot lani so bili najboljši mladi kolesarji iz Srbije, drugi so bili Latvijci, tretje mesto pa so osvojili mladi iz češkega avtomobilskega kluba UAMK. 

Predsednik strokovnega sveta AMZS za varno mobilnost Ferdo Abraham je z rezultatom slovenske skipe zelo zadovoljen:

Naši mladi kolesarji so na evropskem tekmovanju dosegli 12. mesto med 19 ekipami, kar je lep rezultat! Še posebej nas veseli, da so se izkazali prav pri vaji, na katero se ni bilo možno vnaprej pripraviti in naučiti - kako najti pot iz labirinta. Ponosni smo na naše mlade ambasadorje prometne varnosti, ki bodo znanje in izkušnje, ki so jih pridobili na izbirnem tekmovanju na Vranskem, na pripravah in na samem tekmovanju ETEC, ponesli med svoje vrstnike. Mladi so naša prihodnosti, zato si bomo v AMZS še naprej prizadevali vzgajati mlade v odgovorne udeležence v prometu.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA za mlade kolesarje že vrsto let organizira tekmovanja ETEC, v katerih se na nacionalnem nivoju vključujejo evropski avtomobilski klubi. V pripravah na zaključno tekmovanje vsako leto sodeluje več kot milijon otrok v starosti med 10 in 12 let. Najboljši se udeležijo zaključnega tekmovanja. Evropsko tekmovanje pomeni tudi druženje z vrstniki iz drugih držav in spoznavanje njihovih kultur. AMZS izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira od leta 1997.

Ključne besede


kolesarjiETECKolesarjenjekolesarsko tekmovanje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji