Najboljši mladi kolesarji potujejo na ETEC tekmovanje v Zadar

Novice

Zmagala je ekipa mladih kolesarjev AMD Moste 1, na FIA tekmovanje pa potujejo Tajda Šoštarko (AMD Kamnik), Nina Kralj (AMD Moste 1), Jakob Kurmanšek (AMD Dravograd 2) in Mark Potokar (AMD Moste 1).


Mladi kolesarji med 10. in 12. letom starosti so se v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in na OŠ Vransko pod mentorstvom avto-moto društev AMD Markovci, AMD Štefan Kovač Murska Sobota, AMD Gorica, AMD Dravograd, AMD Moste, AMD Lukovica in AMD Kamnik udeležili AMZS izbirnega tekmovanja za 35. evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje ETEC pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA. 

Za uvrstitev na mednarodno tekmovanje se je pomerilo 44 tekmovalcev in tekmovalk iz 11 ekip. Štiričlanske ekipe (vsako so sestavljali dva fanta in dve dekleti) so se preizkusile v praktični vožnji s kolesom po poligonu, opravile preizkus iz teoretičnega poznavanja cestnoprometnih predpisov, narisati pa so morale tudi risbo na temo prometa. 

Najbolje se je odrezala ekipa AMD Moste 1 (Mark Potokar, Ermin Ožegović, Nina Kralj in Tajda Grčman), drugo mesto je osvojila ekipa AMD Dravograd 2 (Gal Smonkar, Jakob Kurmanšek, Manca Merčnik in Nuša Majcen), tretji pa so bili kolesarji iz ekipe AMD Moste 2 (Špela Leban, Zoja Globokar, Teo Pelengić Gabari in Matej Gartner). 

V Zadar najboljši štirje

Na mednarodno FIA kolesarsko tekmovanje, ki bo od 24. do 27. septembra v Zadru, organiziral pa ga bo hrvaški avtomobilski klub HAK, ne bo odpotovala najboljša ekipa, temveč bo reprezentanca AMZS sestavljena iz štirih najboljših posameznikov – dveh deklet in dveh fantov. To so: Tajda Šoštarko (AMD Kamnik), Nina Kralj (AMD Moste 1), Jakob Kurmanšek (AMD Dravograd 2) in Mark Potokar (AMD Moste 1). 

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA za mlade kolesarje že vrsto let organizira tekmovanja ETEC, v katerih se na nacionalnem nivoju vključujejo evropski avtomobilski klubi. V pripravah na zaključno tekmovanje vsako leto sodeluje več kot milijon otrok v starosti med 10 in 12 let. Najboljši se udeležijo zaključnega tekmovanja. Evropsko tekmovanje pomeni tudi druženje z vrstniki iz drugih držav in spoznavanje njihovih kultur. AMZS izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira od leta 1997.

Leta 2020 tekmovanje zaradi epidemije koronavirusa ni bilo izvedeno, leta 2021 pa je potekalo v digitalni obliki pod imenom European Traffic Education Training (ETET).

Rezultati

 1. AMD Moste 1
 2. AMD Dravograd 2
 3. AMD Moste 2
 4. AMD Lukovica 1
 5. AMD Kamnik
 6. AMD Gorica 1
 7. AMD Lukovica 2
 8. AMD Dravograd 1
 9. AMD Štefan Kovač
 10. AMD Gorica 2
 11. AMD Markovci

Ključne besede


Kolesarjenjevarna mobilnostNajboljši mladi kolesartekmovanje