Izbor Slovenski avto leta 2024: prenovljena pravila!

Avto-moto

Prenova pravil za nove avtomobilske čase


V začetku prihodnjega leta bomo dobili že 32. slovenski avto leta (z letnico 2024), kar izbor Slovenski avto leta uvršča med najstarejše in najbolj uveljavljene izbore pri nas. A tudi izbor Slovenski avto leta mora iti v korak s časom, zato smo med sodelujoče medije sprejeli nove člane: kreativno avtomobilistično trojico Atmosferce in odmevna internetna avtomobilistična portala avtomobilizem.com ter avtomanija.com skupaj s časopisno hišo Večer. Novost je tudi sprememba načina izbire finalistov izbora: tokrat bomo finaliste izbrali avtomobilski novinarji sodelujočih medijev, bralci, gledalci in poslušalci pa boste svoje glasove lahko podelili enemu od petih finalistov v drugem delu letošnjega izbora.

Nenehno spreminjanje seznama kandidatov za naslov Slovenski avto leta 2024 dokazuje, da se slovenski avtomobilski trg po nekaj letih burnega dogajanja še ni povsem umiril; prihod nekaterih novih modelov na slovenski trg se je zamaknil na prihodnje leto, kar je posledica številnih sprememb v svetovni in evropski avtomobilski industriji, to pa vpliva tudi na število sodelujočih avtov v izboru. Na seznamu 20 novosti je letos osem avtomobilov, ki so na voljo le ali tudi v električni različici, ostale pa še vedno poganjajo fosilna goriva. Bo v tokratnem izboru zmagal električni avto? Bomo videli. 
Pomembna novost je že omenjena sprememba načina izbiranja Slovenskega avta leta; doslej so pet finalistov prek glasovnic izmed vseh sodelujočih modelov avtomobilov izbirali naši bralci, poslušalci in gledalci, odslej pa to breme prevzemamo avtomobilski novinarji sodelujočih medijev.
Seveda pa ohranjamo tudi glasovanje bralcev, poslušalcev in gledalcev, ki bodo glasovali med petimi finalisti in jim s tem zagotovili prve točke v končnem seštevku po uveljavljenem pravilu 6 točk za prvo mesto, štiri za drugo, tri za tretje, dve za četrto in eno za peto mesto. Na enak način bomo glasovali tudi v uredništvih sodelujočih medijev. Avto, ki bo zbral največ točk, bo postal Slovenski avto leta 2024. Podrobnejša posodobljena pravila glasovanja so objavljena na spletni strani www.slovenskiavtoleta.si.

Novinarji sodelujočih medijev bomo finaliste izbrali v začetku decembra, 5. decembra pa se bo začelo glasovanje bralcev, gledalcev in poslušalcev sodelujočih medijev prek tiskanih in spletnih glasovnic, ki bodo objavljene v tiskanih izdajah in na spletnih straneh sodelujočih medijev. Glasovanje bo trajalo do 5. januarja 2024.
Slovenski avto leta 2024 bomo dobili na zaključni prireditvi v prvi polovici januarja 2024. 

Sodelujoči mediji v izboru 

V izboru Slovenski avto leta 2024 sodelujejo slovenski avtomobilistični mediji: Avtomobilizem.com, avtomanija.com s časopisno hjišo Večer, Atmosferci, Delo s Slovenskimi novicami, Dnevnik z Nedeljskim, Motorevija AMZS, Avto magazin, RTV Slovenija z radiom Val 202 in TV oddajo Avtomobilnost in siol.net.


Seznam kandidatov v izboru Slovenski avto leta 2024

BMW serija 5/i5
BMW serija 7/i7
Citroen C4X/e-C4X
Honda ZR-V
Hyundai ioniq 6
Hyundai kona
Jeep avenger
Kia niro
Lexus RX
Mercedes GLC
Mercedes E razred
MG4
Mitsubishi ASX
Mitsubishi colt
Peugeot 408
Renault austral
Renault espace
Toyota prius
Toyota C-HR
VW ID.buzz

Ključne besede


Slovenski avto letaIzbor

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

48

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

48

Shrani

Delite s prijatelji