Najboljša mlada voznika: Nisva nezmotljiva!

Pogovor

Pogovor z najboljšima mladima voznikoma Slovenije 2019


Laura Cerovšek in Luka Gril sta lani premagala več kot 3300 vrstnikov, ki so se potegovali za naslov Najboljši oziroma Najboljša za volanom ter tako postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Z 19-letno bodočo pravnico iz Litije in 21-letnim bodočim inženirjem strojništva iz Slovenj Gradca smo se pogovarjali o izboru, prijateljevanjem s ford fiesto active, ki sta jo kot zmagovalca dobila v enoletno uporabo, ter odgovornosti, ki jima jo nalaga pridobljen naziv.

Od vajine zmage na izboru Najboljši za volanom je preteklo že kar nekaj mesecev, vmes sta tekmovala tudi na mednarodnem izboru. Kako danes gledata na svojo zmago?

Laura: Zmaga je bila zelo nepričakovana. Ko sem prišla na Vransko, sem bila precej prestrašena. Okoli mene so bile punce, ki so, tako so pravile, vozile že od 16. leta in so imele vozniški izpit precej več časa kot jaz, ki sem ga opravila zgolj dva meseca pred tekmovanjem. Moj cilj je bil, da uživam in se kaj novega naučim. In da ne bi bila med najslabšimi (smeh). Potem pa šok, ko so napovedovali rezultate in so me razglasili kot zmagovalko. Zmaga mi je vsekakor dala potrditev, da dobro vozim. Za volanom sem odtlej samozavestnejša in si bolj zaupam.

Luka: Tudi meni, ko so napovedovali rezultate v finalu izbora Najboljši za volanom, in so me razglasili kot zmagovalca, ni bilo veliko jasno. Tako na nacionalni kot mednarodni izbor sem šel z mislimi, da se nekaj novega naučim in se imam dobro.

Je bil mednarodni izbor, ki smo ga lani organizirali na Vranskem in na katerem je tekmovalo 12 najboljših mladih voznikov iz 4 držav, težji od nacionalnega?

Laura: Mednarodna raven tekmovanja se mi ni zdela težja od nacionalne. Precej nalog je bilo namreč podobnih – odkrivanje napaka na avtomobilu, nudenje prve pomoči, slalom. Po mojem mnenju smo morali v finalu nacionalnega izbora pokazati več znanja – vožnja "pickupa" z avtomatskim menjalnikom in prikolico ter nameščanje verig res nista bili lahki nalogi.

Luka: Mednarodni izbor se mi je po težavnosti zdel primerljiv z nacionalnim izborom. Težja od ostalih nalog na mednarodnem izboru je bila recimo vožnja samo s pomočjo kamer (stekla avtomobila so bila prelepljena). Zanimivi so bili tudi pisni preizkusi med nalogami, na primer poznavanje črkovnih oznak držav. Na nacionalnem nivoju pa je verjetno bila najtežja naloga vzvratno parkiranje prikolice, kjer se je lahko hitro zalomilo, če si to počel prvič.

Ena od zahtevnejših nalog na mednarodnem izboru Najboljši za volanom je bila vožnja samo s pomočjo kamer, stekla avtomobila so bila prelepljena.

AMZS izbira najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico Slovenije 2020! Četrti zaporedni izbor Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti, se bo začel 2. 3. 2020, ko se bo na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprl spletni test.

Koliko kilometrov sta naredila s svojo ford fiesto active in kako dobro vama služi?

Laura: S fiesto sem prevozila že približno 11.000 kilometrov. Med drugim sem se zapeljala na morje na Lošinj, na rt Kamenjak in v Avstrijo smučat. Dobro se obnese na vseh podlagah. Vožnja hitro mine, ker je res udobna.

Luka: Na mesec prevozim približno 1000 kilometrov, najpogostejša relacija pa je Slovenj Gradec–Ljubljana–Slovenj Gradec. Veliko sem se vozil po Primorski, pred kratkim pa sem šel s fiesto tudi v Avstrijo, do Minimundusa. Čez Ljubelj zdrži, zavore ne popustijo. (smeh) Ford fiesta se tudi sicer super obnese. Navdušen sem nad vozno dinamiko in asistenčnimi sistemi, kot je samodejno preklapljanje dolgih luči. Eden izmed asistenčnih sistemov, ki bi ga bilo sicer treba izboljšati, pa je prepoznavanje prometnih znakov. Znake sicer uspešno prepoznava, a žal ne ve, da križišče prekliče omejitev. Prav tako včasih prepozna prometni znak z vzporedne ceste, kar je lahko zavajajoče.

Kako težko se bo odpovedati lastnemu avtomobilu? Fiesta je pri vama še do 9. maja.

Laura: Treba si bo spet sposojati avto, a s tem nimam težav. Se bo pa težko spet navaditi na avto, ki nima toliko sodobne varnostne opreme. Morda bom najbolj pogrešala gretje sedežev (smeh).

Luka: Ogrevanje volana je še boljše. (smeh) S tem, da bo treba po enem letu vožnje ford fiesto vrniti, se ne obremenjujem preveč. Se bom pač vozil z avtobusom in bo vožnja zato pol ure daljša.

Zmage nista pričakovala. Sta se pa s sodelovanjem na izboru Najboljši za volanom veliko naučila in hkrati tudi zabavala, za piko na i sta za eno leto dobila še Fordovo ford fiesto.

Zdaj sta lahko že dodobra spoznala vse prednosti, ki vama jo nudi avto. Kaj pri avtomobilih na splošno najbolj cenita?

Laura: Dober menjalnik. V tega sem se res zaljubila, ker je zelo natančen. Razlika med fiesto in avtom, ki ga imamo doma, je očitna. Uporabna je tudi parkirna kamera.

Luka: Se strinjam. Pri avtomobilih sicer najbolj cenim udobje in vozno dinamiko, še zlasti, da je avto zelo dobro vodljiv v ovinkih.

Katere so po vajinem mnenju ključne vrline oziroma spretnosti dobrega (mladega) voznika?

Laura: Da voziš z glavo in ne le željo čim hitreje priti na cilj. Da se zavedaš okolja, v katerem si, in da upoštevaš druge udeležence v prometu. Dober voznik upošteva pravila, je potrpežljiv, ko je na cesti gneča, ter kar je morda najpomembnejše, je samozavesten ter verjame vase in v svoje sposobnosti.

Luka: Ključna je samorefleksija in zavedanje lastnih zmožnosti. Dober voznik je samozavesten, a hkrati ne pogumen za vsako ceno. Če je omejitev hitrosti 90 kilometrov na uro, a je cesta ovinkasta, je treba seveda prilagoditi vožnjo. Enako pomembna je sposobnost prilagoditve vožnje v dežju, snegu in podobno.

Sta se na cesti že kdaj znašla v kakšni kritični situaciji in kako sta odreagirala?

Laura: Enkrat mi je v ovinku odneslo zadnji del avtomobila, a sem se dobro znašla, ni bilo nič zelo kritičnega. V takšnih situacijah je dobro, da ostaneš miren in zbran.

Luka: Ena mačka je enkrat komaj ušla smrti (smeh). Kar naenkrat se je izza ovinka mačka znašla sredi ceste in takrat sem prvič v življenju moral zavoro pritisniti do konca. Enkrat sem vozil tudi v takšnem nalivu, da hitreje kot 50 kilometrov na uro po regionalni cesti ni šlo, zato sem že razmišljal, da bi se ustavil in počakal na konec naliva. To je bilo kar živčne pol ure vožnje.

Kakšna pa sta kot sovoznika? Sta kot najboljša mlada voznika (še bolj) zoprna?

Laura: Kot sovoznico me precej moti vožnja deset kilometrov na uro pod omejitvijo, premajhna varnostna razdalja, neuporaba smernikov. Neprijetno mi je tudi, ko voznik čudno in nepravilno drži volan. Ko se ne počutim varno v avtu, to tudi povem.

Luka: Najbolj "težim" mami, ampak bolj nalašč kot zares (smeh). Prej je mene ona zafrkavala, češ da si že upa gledati na telefon, ko sem jaz vozil, zdaj pa jaz kdaj zafrkavam njo, ko naredi kakšno napako. Sicer pa ne "težim", razen ob velikih neumnostih, kot je prehitevanje v škarje. Ne glede na naziv zaradi lastnega občutka varnosti opozorim na napake.

Kljub temu, da sta najboljša mlada voznika, na cesti nista nezmotljiva, pravita.

 Kako dojemata svojo vlogo ambasadorja varne vožnje?

Laura: Kot veliko odgovornost in hkrati kot nekaj samoumevnega. Tudi če ne bi imela naziva najboljše za volanom, bi se držala pravil in cestnoprometnih predpisov. Mi je pa včasih zoprno, ker ljudje zaradi napisov na avtu vedo, da se v njem vozi najboljša mlada voznica.

Luka: Včasih nenamerno in ponesreči narediš kakšno napako, pa vsi vidijo, da je napako naredil najboljši za volanom. Zaradi naziva sem še bolj pozoren na morebitne napake. Naziv najboljšega mladega voznika še ne pomeni, da obvladam vožnjo, še vedno delam napake.

Aprila pripravljamo nov izbor Najboljši za volanom, oktobra pa tudi mednarodni izbor, tokrat s še več sodelujočimi klubi. Zakaj naj mladi izpolnijo vprašalnik in si tako zagotovijo vstopnico za izbor?

Laura: Ker se bodo na Vranskem ne le zabavali, ampak tudi veliko novega naučili. S sodelovanjem na izboru, ki naj ga ne jemljejo kot tekmovanje, bodo postali boljši in samozavestnejši vozniki.

Luka: To je definitivno ena super izkušnja. Kot je dejala Laura, se naučiš veliko novega in dobiš dragocene vozniške izkušnje.

Ključne besede


Najboljši za volanomnajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikLaura CerovšekLuka Gril

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji