Gajserjevi zmagi v Argentini in Mehiki

Šport

Tim Gajser je po izjemno uspešnih nastopih v prvih treh dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu v elitnem razredu MXGP – ob zmagi je osvojil še drugo in tretje mesto – odično nastopil tudi na četrti in peti dirki letošnjega svetovnega prvenstva v Argentini in v Mehiki: v obeh je stal na najvišji stopnici zmagovalnega odra.


Po doslej edini dirki v Evropi na Nizozemskem je najboljše motokrosiste pot vodila čez Atlantik v Argentino – v Patagonijo. Gajser se je odlično znašel že na treningu in kvalifikacijski dirki, v kateri je prvič letos zmagal in si s tem zagotovil najboljši štartni položaj. A kljub najboljšemu štartnemu mestu Gajser v prvi vožnji ni štartal najbolje – prehitelo ga je kar nekaj tekmecev, zdrsnil je na šesto mesto. Dokaj hitro je prehitel Coldenhoffa in Desalleja in se s Cairolijem in Bobriševim udaril za drugo mesto. Oba je prehitel, bil na drugem mestu, toda Cairoli mu je tri kroge pred koncem vrnil na enak način, ga prehitel in osvojil drugo mesto za zmagovalcem Naglom, Gajser pa je osvojil tretje mesto. Vodilni v svetovnem prvenstvu Febvre je osvojil šesto mesto. Odločnejši je bil Tim v drugi vožnji: odlično je štartal, povedel in vodstvo suvereno obdržal vse do prihoda na cilj. Cairoli je bil drugi, Febvre pa tretji, kar je pomenilo, da je Gajser zmagal na dirki s točko prednosti pred Cairolijem in se vodilnemu v svetovnem prvenstvu, lanskemu svetovnemu prvaku Febvreju približal na vsega tri točke zaostanka.

Odlično se je Gajser izkazal tudi na naslednji dirki v Leonu v Mehiki, kjer je bil zelo uspešen že lani. Spet je z najboljšim dosežkom v kvalifikacijski dirki izzval tekmece in si priboril najboljše štartno mesto, ki ga je tudi unovčil na začetku dirke. Povedel je takoj po štartu in svoje vodstvo povečal že na dobrih šest sekund pred prvim zasledovalcem Febvrejem. Ko je že vse kazalo na Timovo zanesljivo zmago, pa se je naprej zataknil kamen v zavori na zadnjem kolesu Timove honde, potem pa je prišlo še do zvitja zaščite na hladilniku. To ga je toliko upočasnilo, da ga je Febvre ujel in prehitel, Gajser pa je drugi pripeljal skozi cilj.

Začetek druge vožnje je bil zelo podoben prvi: Gajser je odlično štartal, povedel in začel povečevati svoje vodstvo. Edino Febvre mu je sledil, vsi ostali so precej zaostali. A tokrat Tima tehnika ni pustila na cedilu, suvereno je prvi pripeljal skozi cilj, Febvre pa je na koncu zaostal več kot 16 sekund, ostali še več. Gajser in Febvre sta tako zbrala enako število točk, toda slava zmagovalca je pripadla najboljšemu slovenskemu motokrosistu, ker je zmagal v drugi vožnji. Enako število točk pa je seveda tudi pomenilo, da je vrstni red v skupnem seštevku svetovnega prvenstva ostal nespremenjen: Febvre vodi z 219 točkami in ima tri točke naskoka pred Gajserjem, tretji je Cairoli z že 45 točkami zaostanka za Gajserjem.

Kako prepričljiv je Tim Gajser v letošnji sezoni, ko prvič tekmuje v elitnem razredu, dokazujejo tudi dejstva, da je bil na vseh petih dirkah na zmagovalnem odru, da je bil v devetih (od desetih) vožnjah najboljši voznik s Hondinim motociklom, da je v šestih vožnjah dosegel najboljši čas kroga, da je zmagal v petih posamičnih vožnjah. Kdo bi pred začetkom sezone pričakoval kaj takšnega od novinca v razredu MXGP, kjer očitno prihaja do zamenjave generacij: lani je zmagal novinec Febvre, ki je odličen tudi letos, najhujši tekmec mu je prav novinec Gajser.

Veliko bolj monotono je v razredu MX2: izjemno prepričljiv je Nizozemec Jeffrey Her-lings, ki je zmagal v vseh desetih vož-njah in v svetovnem prvenstvu vodi z maksimalnimi 250 točkami.

Šesta dirka prvenstva je bila 1. maja v Kegumsu v Latviji, a že po zaključku redakcije tokratne številke Motorevije. Na njej je imela Slovenija dva predstavnika, saj je ob Gajserju nastopil tudi Klemen Gerčar. 8. maja bo dirka v Teutschenthalu v Nemčiji, 15. maja pa v Italiji v Pietramurati, na katerih naj bi predvidoma nastopili vsi štirje slovenski vozniki, ki bodo letos tekmovali na dirkah svetovnega prvenstva: ob Gajserju in Gerčarju še brata Irt.

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokros

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji