Gajser vodilni, Irtu prva točka

Šport

Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MXGP


Tim Gajser je tudi v maju zelo uspešno nastopal na dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP in je po osmih dirkah vodilni v prvenstvu. Na dveh dirkah je nastopil tudi Peter Irt in v Italiji osvojil prvo točko letos.

Na šesti letošnji dirki na praznik dela v Kegumsu v Latviji je Gajser že z zmago v kvalifikacijski dirki napovedal, da se bo boril za najvišja mesta. V prvi dirki je takoj povedel in svoje vodstvo suvereno zadržal do cilja. Veliko bolj napeta je bila druga vožnja. Gajser je vozil na drugem mestu, a nato dokaj grdo padel. Ko je želel kar najhitreje nadaljevati vožnjo, mu je ugasnil še motor in preden ga je spet zagnal, so ga prehiteli številni tekmeci: znašel se je na 23. mestu. Padec ga je še bolj podžgal, vozil je na vso moč, prehiteval je enega tekmeca za drugim. Njegovi časi so bili v zadnjih desetih krogi za dve do tri sekunde hitrejši od tekmecev. Na koncu je prehitel še Nemca Nagla, osvojil četrto mesto v drugi vožnji, kar pa je bilo na koncu dovolj za skupno zmago na dirki v Latviji. S tem se je Febvreju v skupnem seštevku približal na točko zaostanka.

Teden dni pozneje na dirki V Teutschenthalu v Nemčiji je Gajser v prvi vožnji moral priznati premoč le Cairoliju, drugo mesto pa je pomenilo odlično izhodišče za še eno vrhunsko uvrstitev. V drugi vožnji je bil Cairoli spet najmočnejši. V drugi vožnji je Gajser najprej gledal v hrbet Cairoliju in Bobriševu, ki prav tako kot Gajser vozi Hondin motocikel. V boju za drugo mesto sta se Gajser in Bobrišev dotaknila. Gajser je padel in zdrsnil na deveto mesto, nato pa spet uprizoril divjo vožnjo in se prebil na četrto mesto, kar je zadostovalo za ponovno uvrstitev na zmagovalni oder – tokrat na drugo mesto. Obenem si je znova – prvič je bilo to po uvodni letošnji zmagi – priboril rdečo tablico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

S tako popotnico se je odpravil v Pietramurato v Italijo, kjer je lani prvič zmagal na dirki za svetovno prvenstvo. Seveda so bila tudi tokrat njegova pričakovanja velika, spodbujali so ga številni slovenski navijači, ki so ustvarili izjemno vzdušje. Gajser je v kvalifikacijski dirki vodil od štarta do cilja in s tem še bolj okrepil pričakovanja navijačev. A na dirki se vse ni izšlo po željah. V prvi vožnji se je zapletel na štartu in bil po prvih dveh ovinkih šele na 18. mestu, toda že do konca prvega kroga se je prebil na deveto mesto. Tudi v nadaljevanju je bil zelo hiter, postavil je najhitrejši čas kroga. V sredini dirke je naredil še manjšo napako, ki ga je stala štiri sekunde, a kljub temu se je ob koncu dirke boril za drugo mesto. Na koncu je osvojil četrto mesto. V drugi vožnji je Gajser odlično štartal in vodil že s sedmimi sekundami prednosti. Toda v enem izmed globokih jarkov je grdo padel prek krmila in prehitelo ga je pet voznikov. Do konca dirke je prehitel dva, se v drugi vožnji uvrstil na četrto mesto, v skupnem seštevku pa na tretje. To je pomenilo, da je Gajser še v osmi letošnji dirki stal na zmagovalnem odru skupaj z zmagovalcem Cairolijem in Febvrjem. Kljub temu ni bil zadovoljen – jasno je kazal, da je pričakoval in želel več. Obdržal je mesto vodilnega s štirimi točkami prednosti pred Febvrejem, toda v njun dvoboj se je vmešal Cairoli, ki za Gajserjem zaostaja za 25 točk.

Na dirki v Italiji je Peter Irt v drugi vožnji osvojil 20. mesto in s tem svojo prvo letošnjo točko za svetovno prvenstvo.

Klemen Gerčar je bil prijavljen za nastop na dirki v Kegumsu, a si je teden dni prej na dirki v Mačkovcih poškodoval ramo, ki so mu jo morali operirati – okreval bo tri mesece. Prav tako je poškodovan Jernej Irt.

Naslednja dirka je bila zadnjo majsko nedeljo v Španiji – že po koncu redakcije te številke Motorevije. S tem se je prvenstvo prevesilo v drugo polovico, v kateri bo še devet dirk. V juniju bodo dirke v Franciji, Veliki Britaniji in znova v Italiji – tokrat v Mantovi.

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokros

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji