Na vrhu!

Šport

Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MXGP


 

Tim Gajser je najboljši motokrosist na svetu. Osvojil je namreč naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP, v katerem nastopajo najboljši motokrosisti na svetu in s tem dopolnil svoj lanski uspeh, ko je bil svetovni prvak v razredu MX2, v katerem nastopajo mladi motokrosisti (do 23 let starosti).

Ob Gajserjevi osvojitvi naslova svetovnega prvaka je povezanih kar nekaj presežkov. Postal je najmlajši svetovni prvak, saj ob osvojitvi naslova še ni imel 20 let. Kar na 16 od 18 dirk je stal na zmagovalnem odru za najboljše tri, na vrhnji stopnici, kjer stojijo zmagovalci, je stal sedemkrat. V celi sezoni je osvojil 731 točk, kar pomeni 40,6 na dirko (od 50 možnih). Ob tem je tudi največ pripomogel, da je Honda osvojila prvo mesto med izdelovalci motorjev.

A pot do naslova svetovnega prvaka ni bila tako enostavna, kot je izgledalo pred zadnjimi tremi dirkami. Tedaj je imel namreč Gajser 99 točk prednosti pred Cairolijem in številni so pričakovali, da bo že v 16. dirki sezone v Assnu predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka, češ, če mu je uspevalo doslej, mu bo še enkrat več. A pokazalo se je, da je tudi Gajser človek, povrh še najstnik, občutljiv na različne pritiske. Tudi njegov tekmec Cairoli je znal priliti olje na ogenj z izjavami, da ni nič odločeno, dokler so še teoretične možnosti za preobrat. V Assnu bi moral Gajser za naslov prvaka osvojiti le točko več kot Cairoli, toda izteklo se je povsem drugače. Na izjemno zahtevni, razmočeni progi je Tim v prvi vožnji padel in se moral iz ozadja prebijati med boljše. Uspelo mu je priti do 12. mesta, Cairoli je bil četrti. Povsem jasno je bilo, da Tim ni sproščen, da ni povsem osredotočen na vožnjo, da med vožnjo razmišlja še o čem drugem, ne le o tekmovanju. Še slabše se mu je godilo v drugi vožnji, ko je padel, ob tem pa tako poškodoval motor, da ni mogel nadaljevati dirke in je ostal brez točk. Da bi bila mera polna, je Cairoli zmagal in svoj zaostanek pred zadnjima dvema dirkama v ZDA zmanjšal na 65 točk. Porajalo se je vprašanje: bo Tim zmogel vse pritiske ali lahko osemkratni svetovni prvak Cairoli res še preobrne potek prvenstva.

Na dirki v Charlottu, kjer so naredili umetno progo iz zemlje in jo dobro zaščitili pred močnim deževjem, zato je odpadla tudi kvalifikacijska vožnja, je odgovor prišel že v prvi vožnji: Gajser je odpeljal preudarno, osvojil četrto mesto, Cairoli pa se je zapletel in šele 13. pripeljal skozi cilj. S tem je Gajser postal svetovni prvak, saj je njegova prednost narasla na 75 točk in je tudi teoretično postal svetovni prvak. To se je videlo tudi v drugi vožnji, ko je bil Tim pred vsemi znanimi tekmeci, pred njim je bil le Američan Tomac, ki je zelo dobro izkoristil prednost domače proge. Cairoli pa je bil spet v ozadju – tokrat je osvojil 14. mesto. Slavje v moštvu Gariboldi Honda je bilo nepopisno, vsem se je odvalil velik kamen od srca. Takšnega uspeha ob začetku sezone pač nihče ni pričakoval od novinca v elitnem razredu.

Zadnja dirka v Glen Helenu v Kaliforniji je bila tako zgolj še formalnost. Obakrat je zmagal Američan Tomac in s tem prilil nekaj olja na ogenj razprav, ali so morda ameriški motokrosisti, ki ne nastopajo na dirkah svetovnega prvenstva, boljši od najboljših evropskih voznikov. A to so zgolj razprave, ki so lahko zanimive, ne dajo pa enoznačnega odgovora. Zgolj primer: če bi bilo to res, bi morali Američani stalno zmagovati v pokalu narodov, a ne. V prvi vožnji je bil drugi Cairoli pred Naglom in Gajserjem, v drugi vožnji je bil Cairoli spet drugi, Gajser pa tretji, s čimer si je zagotovil tudi tretje mesto v skupnem seštevku dirke.

Končni vrsti red letošnjega svetovnega prvenstva v razredu MXGP: 1. Tim Gajser 731 točk, 2. Antonio Cairoli 647, 3. Nagl 603, 4. Febvre 564, 5. Bobrišev 545… 59. Peter Irt 1 točka.

Veličasten sprejem

Ob prihodu domov so Gajserja navdušeno sprejeli njegovi sokrajani v Makolah v organizaciji občine Makole ob sodelovanju AMZS. Na gradu Štatenberg so svetovnega prvaka sprejeli številni mladi, ki jim je novi svetovni prvak potrpežljivo delil avtograme. V uradnem delu sprejema so Gajserju čestitali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, predsednik AMZS Anton Breznik in župan Makol Franc Majcen.

Na sprejemu je Gajser povedal, da bo prihodnje leto branil naslov svetovnega prvaka, saj bo še naprej nastopal na dirkah svetovnega prvenstva in ne bo odšel na tekmovanje v superkrosu v ZDA.

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokros

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji