Svetovno prvenstvo v speedwayju 2018

Šport

Kako visoko lahko seže Matej Žagar?


V soboto 12. maja se bo v Varšavi začelo letošnje svetovno prvenstvo v speedwayu, ki bo letos obsegalo deset dirk. Ena – osma po vrsti – bo tudi letos 8. septembra v Krškem, med petnajsterico stalnih voznikov pa je tudi letos najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar. Kako lahko visoko seže?

Preden odgovorimo na to vprašanje namenimo nekaj pozornosti koledarju letošnjega prvenstva. V njem je deset dirk, kar je manj kot v preteklosti, ko je bilo običajno 12 dirk. V letošnjem koledarju manjka dirka v danskem glavnem mestu Kopenhagnu, prav tako pa v njem ni dirke v Avstraliji, ki je bila sprva predvidena, a so se novi lastniki štadiona v Melbournu odpovedali izvedbi dirke, novega prireditelja pa družba IMG, ki skrbi za izvedbo svetovnega prvenstva, še ni našla. Tri dirke bodo na Poljskem – poleg uvodne v Varšavi še v Gorzowu in Torunu, dve na Švedskem, po ena pa na Češkem, Danskem, Veliki Britaniji, Nemčiji in Sloveniji. Prvenstvo se bo končalo 6. oktobra. Naslov svetovnega prvaka bo branil Avstralec Jason Doyle, med petnajsterico stalnih voznikov pa so še Poljaki Patrik Dudek, Maciej Janowski, Bartosz Zmarzlik, Przemyslaw Pawlicki, Britanca Tai Woffinden in Craig Cook, Rusa Emil Sajfutdinov in Artem Laguta, Šved Fredrik Lindgren, Slovak Martin Vaculik, Avstralec Chris Holder, Danec Nicki Pedersen, Američan Greg Hancock in Slovenec Matej Žagar.

35. rojstni dan in 15-letnica prvega nastopa na dirki svetovnega prvenstva

Matej Žagar, ki je v začetku aprila praznoval 35. rojstni dan, bo letos slavil 15-letnico svojega prvega nastopa na dirki svetovnega prvenstva – tedaj kot povabljeni voznik v Krškem, nato pa je nastopil vsaj na eni dirki v vseh letih razen leta 2010. Najboljšo uvrstitev je dosegel leta 2014, ko je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva osvojil peto mesto. Leta 2015 je bil šesti, trikrat doslej pa je bil sedmi: prvič že leta 2006, potem pa še leta 2013 in lani, predlani pa je bil deveti. Šestkrat je bil torej že med najboljšo deseterico svetovnega prvenstva. Petkrat doslej je Žagar stal na najvišji stopnici zmagovalnega odra dirk svetovnega prvenstva, lani dvakrat.

Po uspešnih nastopih v lanskem svetovnem prvenstvu, še zlasti v drugem delu sezone, Žagar ne skriva visokih ambicij v letošnjem prvenstvu. Najraje bi seveda bil na koncu najboljši med vsemi, a tudi uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku bi bila že velik preskok in zelo lep uspeh. Očitno je Žagar že na začetku sezone, v kateri bo osrednjo pozornost namenil dirkam svetovnega prvenstva in nastopom v poljskem prvenstvu, saj se je (zaenkrat) odpovedal nastopom v švedskem prvenstvu, kjer je lani s Smederno presenetljivo osvojil naslov švedskega prvaka. V poljskem prvenstvu je s svojim moštvom Čenstohova, s katerim se je lani presenetljivo uvrstil v polfinale poljskega prvenstva, odlično odprl sezono, saj je moštvo v uvodnih dveh dirkah zmagalo in osvojilo točko za neodločen rezultat, Žagar pa je bil med najboljšimi posamezniki. Tudi v prvih dveh dirkah slovenskega prvenstva v Krškem in Ljubljani je zanesljivo osvojil prvo mesto in se tako zelo približal 17. zaporednemu naslovu državnega prvaka, o čemer bo odločala zadnja dirka v Lendavi.

Zelo lepo bi bilo, če bi se letošnje svetovno prvenstvo razpletlo tako, da bi bil Žagar na osmi dirki v Krškem v igri za najvišja mesta: ne samo na dirki, temveč tudi v prvenstvu.

Koledar svetovnega prvenstva v speedwayu: 

12. maj: Varšava (PL)
26. maj: Praga (CZ)
30. junij: Horsens (DK)
7. julij: Hallstavik (S)
21. julij: Cardiff (GB)
11. avgust: Malilla (S)
25. avgust: Gorzow (PL)
8. september: Krško (SLO)
22. september: Teterow (D)
6. oktober: Torun (PL)

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarSpeedway GPspeedway

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji