Pogovor: Enej in Tian Krševan, voznika minimota

Šport

Rokometaša na motociklih


Brata Enej in Tian Krševan sta brata, ki ju druži ljubezen do motociklizma. Enej je star 13 let, Tian pa ima 8 let. Čeprav tekmujeta šele pet let, sta že večkrat dokazala, da jima tudi tisti z bistveno daljšim stažem velikokrat niso kos. V domači konkurenci sta vseskozi v vrhu, zelo dobro pa jima gre tudi čez zahodno mejo v Italiji. V italijanskem nacionalnem prvenstvu minimota (CNV Nord) sta v preteklem letu nekajkrat pošteno presenetila ter zmešala štrene domačim favoritom in jim prevzela skorajda rezervirana mesta na zmagovalnih stopničkah. V letu 2019 sta v slovenskem državnem prvenstvu in CNV Italija v svojih kategorijah skupaj dosegla kar 18 zmag, pet drugih mest in eno tretje mesto. Vsekakor gre za nadarjena fanta, ki imata pred seboj še svetlo dirkaško prihodnost.

Kaj vaju je pripeljalo v motociklistični šport? Kakšni so bili vajini začetki?

Enej: Naključje. Tata je izvedel, da je na poligonu društva Gas Vrtejba minimoto šola, pa sem se želel preizkusiti. Imel sem 7 let. Šolo sem obiskal nekajkrat in vozil rekreativno, naslednje leto pa smo kupili motocikel in začel sem bolj redno trenirati.

Tian: Ko sem gledal starejšega brata, sem tudi sam želel dirkati. Ko je tata ocenil, da sem dovolj velik, me je posadil na Enejev minimoto. Pri tem mi je omejil ročico za plin in potem sem lahko vozil po progi. Star sem bil 4 leta.

Kje sta vozila prvo dirko in kako sta se odrezala?

Enej: Ob koncu leta 2015 sem dobil večji motor, ohvale 110 automatic in odpeljal prvo dirko v italijanskem prvenstvu CNV. Zasedel sem 7. in 9. mesto. Preizkušnje se spomnim tudi po tem, da sem na njej prvič padel.

Tian: Prvo dirko sem vozil v Vrtojbi. To je bila promocijska dirka v minimotu. Star sem bil 5 let in sem zmagal. A to je bila samo promocijska dirka in zmaga ni uradna zabeležena.

Sta trenirala ali trenirata še kakšen drug šport ali pa ga podrobno spremljata?

Enej: Ko sem bil mlajši, sem nekaj let treniral plezanje, dve leti sem treniral tudi breakdance ter akrobatiko. Pozneje sem se odločil za rokomet, ki ga zdaj treniram v zimskem času, v letnem pa motociklizem.

Tian: Enako kot Enej tudi sam treniram rokomet. Nekaj časa sem treniral še breakdance. Sicer pa zelo rad gledam motoGP dirke in rokometne tekme.

Kaj štejeta za vajine največje uspehe in na katere sta najbolj ponosna?

Enej: Še vedno mi je najbolj pri srcu prva zmaga v slovenskem državnem prvenstvu leta 2017 z ohvale 110 4-speed. Za največji uspeh pa štejem zmago na drugi dirki v razredu ohvale sport-GP na neuradnem svetovnem prvenstvu CNV. Tekmoval sem v najmočnejšem razredu ohvale 190. Prvenstva so se udeležili dirkači iz več kot desetih držav in konkurenca je bila ostra.

Tian: Rad se spomnim dveh zmag v italijanskem prvenstvu CNV na progi 7 jezer v razredu ohvale 110 automatic. Dirkal sem tudi v razredu ohvale 110 4-speed s starejšimi dirkači. Imel sem 18. štartno mesto. Uspelo se mi je prebiti na 4. mesto, a žal sem dva kroga pred koncem dirke zdrsnil v enem izmed ovinkov in nič ni bilo z lepo uvrstitvijo.

Izkupiček pokalov dirkaškega vikenda v italjanskem prvenstvu CNV na progi 7 jezer.

Kdo sestavlja vajini ekipi? Čigava navodila in napotke najbolj upoštevata?

Enej: V ekipi smo moj oče David, očetova partnerica Neja in mlajši brat Tian. Najbolj upoštevam napotke mojega očeta.

Tian: Sem del ekipe, ki jo je naštel Enej in tudi sam najbolj zaupam očetovim navodilom.

Kako potekajo treningi, ko nista na motociklu?

Enej: Nimam posebnih suhih treningov. Za ohranjanje kondicije treniram rokomet štirikrat tedensko. Ukvarjam se še z akrobatiko. Tako sem vedno v kondiciji in pripravljen za napore pri dirkanju.

Tian: Posnemam Eneja. Prav tako treniram rokomet in doma skupaj z njim vadim akrobatiko.

Na kakšen način se pripravljata na dirko in na sotekmovalce? Kaj je najbolj pomembno pri tem?

Enej: Predvsem se poskušam umiriti in skoncentrirati. Preden se odpeljem na progo, si zmočim glavo in hrbet s hladno vodo. Najbolj pomembno je, da pred dirko spravim strah iz sebe in začutim zaupanje vase.

Tian: Pred dirko razmišljam, kako naj vozim na dirki in kaj moram še popraviti. Predstavljam si, kako vozim ogrevalni krog, kako štartam in kako dirkam z drugimi po celotni progi. Najbolj pomembno je, da premagam strah pred neravnimi deli in luknjami v ovinkih.

Se s tekmeci družite pred ali po dirki? Kako se razumete med seboj?

Enej: Seveda se družimo. Ker imamo največ dirk v Italiji, se večinoma pogovarjamo v angleškem jeziku. Razumemo se dobro in si vedno čestitamo za dosežene uspehe.

Tian: Vsi smo dobri prijatelji. Skupaj smo pred in tudi po dirki, večkrat tudi treniramo skupaj.

Kakšne hitrosti dosegata na dirki? Vaju je kdaj morda strah?

Enej: Doslej je bila največja hitrost 150 km/h - dosegel sem jo z minimotom ohvale 190. To je bilo na dirki v Italiji v Pomposi. Takrat sem eno od dirk tudi zmagal, eno pa žal odstopil zaradi napake drugega dirkača, ki se je zaletel vame. Hitrosti me ni strah, uživam v njej.

Tian: Na dirkah v minimotu dosegam hitrosti nekje do 90 km/h, v italijanskem prvenstvu z motorjem ohvale 110 4-speed pa tudi več kot 110 km/h. Ni me strah. No, včasih me je malo, ampak le hitrih ovinkov.

Kako pa mama gleda na dirkanje in motošport? Je morda njo strah zate? Je prisotna na dirkah?

Enej: Mama nima nič proti in je ponosna name. Njo je vedno strah.

Tian: Mamo je malo strah zame. Včasih, ko lahko, pride navijat zame.

Ali v šoli vedo, da se ukvarjata z motošportom? Vaju sošolci ali učitelji sprašujejo o tem?

Enej: Da, vedo. Včasih me učitelji povprašajo, s sošolci pa se večinoma ne pogovarjamo o tem. Če že, me vprašajo, kako mi gre in kje smo bili na dirki.

Tian: Sošolci vedo in me kar veliko sprašujejo. Skoraj vedno zanima tudi učitelje, kako je bilo na dirki in kje sem imel dirko. Čeprav mi je malce nerodno, vselej povem, kako je bilo.

Kako vama gre v šoli? Šolski uspeh? Imajo razumevanje za vajino športno udejstvovanje?

Enej: V šoli mi gre dobro in imam štirice ter petice. Moja tekmovanja in treningi ne vplivajo na šolo. Že večkrat sem se učil v nedeljo na poti domov s tekmovanja. Je pa to zelo naporno, saj sem po dirki zelo utrujen.

Tian: V šoli imam večinoma štirice in petice. Nekajkrat sem v šolo že prinesel pokale, ki sem jih osvojil, ker mi je učiteljica rekla, naj jih prinesem na ogled.

Kaj želita doseči v motošportu? Kje se vidita čez nekaj let, kaj bi rada postala? Kakšne cilje imata?

Enej: Rad bi bil najboljši v Evropi. Upam, da se mi uspe udeležiti izbora za pokal Red Bull Rookies. Ne vem pa še, kaj bi rad postal v življenju. Tata mi je rekel, da imam še nekaj let časa, da se odločim, kaj bi rad postal po poklicu.

Tian: Rad bi bil svetovni prvak v motoGP. Želim si dirkati v pokalu Red Bull Rookies. Rad bi bil čim boljši tudi v rokometu. Letos bi rad ponovno postal državni prvak v minimotu. Rad bi postal tudi prvak v Italiji v razredu ohvale 110 4-speed.

Osebna izkaznica: Enej Krševan
Starost: 13 let
Kraj: rojen v Šempetru pri Gorici, stanuje v Ajdovščini
Moštvo: Društvo Gas Vrtejba
Motocikel: ohvale Daytona 190
Šola in razred: OŠ Danila Lokarja, 8.a
Razredničarka: Petra Kodre

Osebna izkaznica: Tian Krševan
Starost: 8 let
Kraj: rojen v Postojni, stanuje v Ajdovščini
Moštvo: Društvo Gas Vrtejba
Motocikel: minimoto Medoš in ohvale 110 4-speed
Šola in razred: OŠ Danila Lokarja, 3.a
Razredničarka: Tina Marc

Ključne besede


AMZS športminimotointervjumotociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

30

Priljubljenost članka

30

Shrani

Delite s prijatelji