Šola za nadebudne dirkače

Šport

AMZS motošportne počitnice za otroke


AMZS motošportni dnevi za otroke so to poletje potekali na treh lokacijah - v AMZS Centru kartinga in moto športa v Slovenji vasi, poligonu GAS v Vrtojbi in v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Na osmih motošportnih dnevih se je več kot 220 otrok spoznavalo z motokrosom, minimotom, kartingom in trialom: ob za večino prvih dirkaških zavojih so otroci pokazali veliko poguma in se pod vodstvom priznanih motošportnih strokovnjakov spoznali z osnovami motošporta in kartinga.

 

Na posameznih motošportnih dnevih so se otroci po uvodnem druženju ter predstavitvi opreme, motorjev, kartov in drugih značilnosti posameznih panog porazdelili po posameznih vadbiščih, kjer so jih pod svoje okrilje vzeli izkušeni Roman Jernejc, Jernej Irt, Ali Al Hiasat in Igor Trifoni. Kmalu je rohnelo in brnelo kot na pravi dirki. Nad vročino se niso pritoževali, spodbujali so drug drugega ter nestrpno spraševali, kdaj bodo lahko sedli na motor in za volan karta. Prav vsak nadebudni dirkač je dobil priložnost, da se zapelje z vsemi tremi motorji in tudi z mini formulo.

Osemletna Neli iz Prapreč je komaj čakala, da obleče kombinezon in si na glavo povezne čelado ter se preizkusi v minimotu. Da je varnost na prvem mestu, že zelo dobro ve, saj že leto in pol vozi kart. "Na motošportnem dnevu je zelo zabavno. Prvič sem vozila minimoto. Hiter je in glasen. Eno leto in pol že vozim kart, doma imam že dva pokala. Prijavila se bom tudi v minimoto šolo," nam je povedala na motošportnem dnevu v Slovenji vasi.

 

Osemletna Neli iz Prapreč, ki že vozi kart, je komaj čakala, da se preizkusi še v minimotu.

Začne se z varnostjo

Motošportni dnevi niso le priložnost, da se mladi pobliže spoznajo z motošportom in kartingom, tu se naučijo tudi osnov varne vožnje in pravilne uporabe zaščitne opreme, da bodo tudi v prometu vzorni vozniki, ko bo prišel čas za to. "Otroke spoznavamo z osnovami motociklizma. Da je vedno treba obleči zaščitno opremo in dati čelado na glavo. Poskušamo ovreči mišljenje, da je vožnja z motorjem nevarna in da so motoristi divjaki," je na postaji za minimoto pojasnil Igor Trifoni, ki je bil zadovoljen, da so vsi otroci uspešno odpeljali nekaj krogov z minimotom in da se je motošportnega dneva udeležilo tudi kar nekaj deklet: "So izredno hitre, imajo veliko motorike, včasih stvari dojemajo hitreje kot fantje."

"Učitelji so nam povedali, da moramo biti previdni v ovinkih, da moramo iti na začetku bolj počasi, potem pa čedalje hitreje. Dali so nam čelado," je po vožnji z minimotom ob čakanju, da sede za volan karta pripovedoval sedemletni Matic iz Lenarta, ki ima doma čisto svoj motokros motor.

 

Spoznavanje z motokrosom. "Nekateri vstanejo na motorju, poskusijo zapeljati čez kakšno luknjo … Glavno je, da ne odnehajo in če padejo, da se poberejo in nadaljujejo," je povedal Jernej Irt.

Na postaji za motokros so si z zanimanjem ogledovali motor, kot ga vozita njihova idola Tim Gajser in Jan Pancar. "Najprej jim pokažem zaščitno opremo, kako se zažene motor, kje se dodaja plin, kje so zavore, potem pa dobijo priložnost, da se preizkusijo na motociklu. Začetnike imam na vrvi, da jih lahko hitro zaustavim. Vsi zelo hitro ugotovijo osnove vožnje in na koncu vozijo povsem samostojno," je razložil uspešen motokrosist Jernej Irt. "Nekateri vstanejo na motorju, poskusijo zapeljati čez kakšno luknjo … Glavno je, da ne odnehajo in če padejo, da se poberejo in nadaljujejo," je dodal, medtem ko je skupino otrok poslal na naslednjo postajo – trial. Tam so otroci postali bolj zadržani. Izkušeni voznik triala Ali Al Hiasat jim je hitel razlagati, da gre za poseben motor brez sedeža, s katerim je treba premagati različne ovire ter da na njem odlično vadijo koordinacijo in ravnotežje.

Na postaji za trial - ta motocikel nima sedežev, z njim se premaguje različne ovire.

Prvi koraki za bodoče prvake

Avto-moto zveza Slovenije je motošportne dni za otroke razpisala po letu premora, ko izvedba zaradi novega koronavirusa ni bila mogoča. Tradicionalni lokaciji preteklih let AMZS Centru varne vožnje na Vranskem sta se ob podpori Mednarodne motociklistične zveze FIM in podjetja Akrapovič pridružila še AMZS Center kartinga in moto športa v Slovenji vasi in poligon GAS v Vrtojbi.

"Pokrili smo tri regije, želja pa je, da bi se razširili še v ostale dele Slovenije. Namen motošportnih dni je omogočiti otrokom od 5. do 8. leta starosti prve korake v svet motošporta in kartinga. Staršem ni treba investirati v nakup opreme, saj jim vse zagotovimo mi, od motorjev do kartov, zaščitne obleke, čelad, komolčnikov, kolenčnikov … Na motošportnem dnevu se otroci spoznajo s štirimi panogami: motokrosom, trialom, minimotom in kartingom. Po dosedanjih izkušnjah so otroci navdušeni. Obstaja veliko povpraševanje po tem, da bi motošportne dneve organizirali tudi za starejše otroke. Zaenkrat to ni v načrtu, jim pa lahko omogočimo stik s trenerji za panogo, ki jih zanima," je pojasnil vodja področja varna mobilnost in predsednik strokovnega sveta za avto-moto šport Erik Logar.

Motošportni dnevi so se končali z zadovoljnimi obrazi tako otrok kot organizatorjev. Morda pa so bili med njimi bodoči svetovni prvaki?

AMZS motošportni dnevi so letos potekali na treh lokacijah: v AMZS Centru kartinga in moto športa v Slovenji vasi, AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in poligonu GAS v Vrtojbi.

Za podporo se zahvaljujemo:

Ključne besede


motokrosminimototrialFIMmotošportmotošportnidanAkrapovičMotošport in karting Slovenija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji