Šport: Želim postati voznik v prvenstvu MXGP in tam zmagovati

Šport

Alex Novak, obetaven motokrosist


Alex Novak je obetaven motokrosist, ki je letos v mednarodni konkurenci naredil velik korak naprej. Konec aprila je v Franciji na dirki evropskega prvenstva jugozahodne cone v razredu EMX 65 v dveh vožnjah prepričljivo dvakrat prvi prečkal ciljno črto, zmage v tem rangu tekmovanja pa se je veselil tudi maja na radizelski progi. Ko ni na motorju, je povsem običajen fant, ki so mu, kot večini otrok današnjega časa, najbolj pri srcu računalniške igrice in pa seveda igranje s prijatelji.

Osebna izkaznica: Alex Novak
Starost: 11 let
Kraj: Brežice
Društvo: AMD Brežice
Motor: KTM 65 SX
Šola, razred, razredničarka: OŠ Brežice, 6. c, Stanka Koren
Vzornik: Jeffrey Herlings

Kako si začel z motokrosom? Kdaj in kje si prvič sedel na motor in kakšni občutki so te takrat navdajali? Te je bilo morda kaj strah?

Ko sem bil star štiri leta, mi je ati za veliko noč kupil električni motor. Takoj sem ga preizkusil doma in na njem sem se počutil odlično. Nisem imel nobenih težav in takoj mi je bil všeč. Vsak dan sem se šel vozit po travniku, medtem ko je bil moj pes Jack na sprehodu.
 
Kdo te je navdušil za motokros?

Moj ati!
 
Kje si prvič dirkal in kako si se odrezal?

Prvo dirko sem odpeljal v Savskem Marofu, ko sem bil star pet let. V prvi vožnji sem bil drugi, v drugi pa tretji. Na koncu sem stal na zmagovalnih stopničkah. Bil sem zelo vesel.
 
Motokros je šport, v katerem je potrebna zvrhana mera poguma. Kako gledajo starši na tvoje dirkanje? Je mamo ali koga drugega od tvojih bližnjih strah, ko neustrašno drviš po razbrazdani progi in skačeš ter premaguješ globoke kanale in jame na stezi? 

Mamico je najbolj strah. Ati je pod stresom, saj se boji, da motor ne bi zdržal. Babico in dedka skrbi, kaj se dogaja, ko vozim v tujini. Vsi mi govorijo, naj pazim nase. Mami mi pravi, naj uživam, saj to zmorem.

"V šoli me zaradi motokrosa vsi dobro poznajo in vedo, kdo sem. Ko pridem s tekmovanja, me vprašajo, kako je bilo in kako mi je šlo."

Si se prej ukvarjali s katerim drugim športom?

Ne, nisem. Motokros je moj edini šport.
 
Kje treniraš in s kom? Kaj počneš na treningu, kdo je tvoj trener? Kolikokrat na teden treniraš?

Treniram v MX Academy Ključ od leta 2017 pod vodstvom trenerja Miljenka Pernarja. Delam po njegovem programu in postopoma napredujem po učnih fazah. V pripravljalnem delu sezone treniram od 4- do 5-krat na teden, v tekmovalnem delu pa malo manj zaradi dirk. Na treningu vozim samo segmentno. Poudarek dajem pravilni izvedbi elementov tehnike. Redkokdaj prevozim celo stezo. To se zgodi samo pred tekmovanji, zato da postavim najboljši čas kroga. Na treningih se vedno potrudim po najboljših močeh. Trener od mene zahteva, da sem zelo natančen in hiter v izvedbah elementov in mi ne dovoljuje vožnje brez njegove kontrole. Treniram z ostalimi člani akademije: Matijem Kelavom, Davidom Babičem, Rokom Gracerjem, Antonijem Rakovičem, Davidom Petanjekom, Luko Vorelom, Davidom Dorčičem … Delamo tudi vaje za fizično moč, tem se posvečamo predvsem v zimskem delu sezone, ko nismo na motorju.
 
Kdo sestavlja tvojo ekipo?
 
Ati Aleš, mami Marjetka, trener Miljenko Pernar, trener Danijel Vovk in maser Nino Baržić.
 
Brez motorja pri motokrosu ne gre. Kako dobro ga poznaš? Ga že sam morda kdaj popravljaš oziroma kdo ti pri tem pomaga?

Za motor skrbi ati. Včasih mu kaj pomagam, ampak mi ne pusti, da bi se učil "šraufati" in popravljati svoje tekmovalne motorje. Zato mi je dal svoj stari cestni skuter, da ga lahko uredim in popravljam. Dele motorja že kar dobro poznam in vem, kam spadajo.

Ali v šoli vedo, da si uspešen voznik motokrosa? Te morda sošolke ali sošolci ali učitelji sprašujejo o tem, kje si bil in kako si se odrezal? 

V šoli me zaradi motokrosa vsi dobro poznajo in vedo, kdo sem. Ko pridem s tekmovanja, me vprašajo, kako je bilo in kako mi je šlo. Včasih me kar debelo gledajo, ko jim pripovedujem, kako sem vozil. Učiteljici pošljem kakšen posnetek po mailu in ga potem pokaže sošolkam in sošolcem. V šoli imam prijatelja Grego Jazbinška. Vozi v naši akademiji in včasih skupaj trenirava. 


 
Zaradi tekmovanj v tujini si najverjetneje pri pouku precej odsoten. Imaš zaradi tega morda kakšne težave? Kako nadoknadiš manjkajočo snov? Imajo v šoli razumevanje za tvojo odsotnost?

V času tekmovanj včasih manjkam tudi sedem dni ali več. Še posebej takrat, kadar je tekmovanje daleč. Ko dobimo datume tekmovanj, se začnem dogovarjati za pridobitev ocen. Do sedaj sem večji del ocen pridobil prej. To je včasih težko, ker nimam veliko prostega časa. Ampak delo sproti je edina možnost. Snovi je veliko in čas med ocenjevanjem hitro leti. Vsaj tako se mi takrat zdi. Včasih je par dni dež in ni treningov. Takrat to izkoristim za šolo. Snov mi običajno pošlje sošolka Lorena Ban-Plavljenič in tudi ostali, če Lorene ni pri pouku. Vsi mi veliko pomagajo. Tako učenci kot tudi učitelji. Učim se ob pomoči spletnega gradiva, tam je snov v video posnetkih in vsebuje veliko vaj, ki jih večkrat ponavljam. Zahvaljujem se učiteljem in učencem razreda 6. c za vso pomoč.
 
Kateri šolski predmet ti je najbolj pri srcu in zakaj? S katerim šolskim predmetom si pa najmanj navdušen in zakaj?

Najbolj mi je pri srcu šport, ker se rad gibam. Najmanj pa imam rad branje in pisanje, saj sem dislektik in imam s tem kar nekaj težav.
 
Kaj šteješ za svoje največje uspehe? Na katere rezultate si najbolj ponosen?

Moj prvi uspeh je dober nastop na dirki Master Kids Junior v Franciji. Vozil sem v razredu MX 50. Ponosen sem na vsako svojo zmago.
 
V čem imaš pri motokrosu največ rezerve? Kaj moraš še popraviti? 

Mislim, da imam še veliko rezerv. Predvsem moram napredovati v tehniki vožnje in popraviti telesno pripravljenost. Trenutno imam največ problemov s tem, da predolgo stiskam sklopko na izhodih iz zavoja. 
 
Se po kom zgleduješ? Kdo je tvoj vzornik in zakaj?

Moj vzornik je Jeffrey Herlings. Všeč mi je, kako vozi in dirka na motorju, ki mi je najljubši, saj imam tudi jaz motor enake znamke.
 

Lani si na dirkah evropskega prvenstva vozil zelo dobro in v Loketu na Češkem osvojil 5. mesto v finalu razreda EMX 65. Trkaš tudi že na vrata slovenske  reprezentance v motokrosu. Kaj želiš doseči v motokrosu in kako bi rad prišel do tega cilja?

Želim postati voznik v prvenstvu MXGP in tam zmagovati. Do tega cilja bom prišel, če bom vložil veliko truda v moj napredek.
 
V 65-kubičnem razredu je na štartnih rampah na domačih in tudi tekmah v tujini veliko voznikov. Kako se fantje razumete med seboj? 

Imam veliko prijateljev in se zelo dobro razumemo. Ne bi želel nikogar izpostaviti.  Najraje premagam vsakega, ki je pred menoj, ker želim biti najboljši. Najtežje pa je prehiteti tistega, ki se zna dobro peljati.
 
Kaj Alex Novak najraje počne, ko ni na motokros motorju? 

Najraje igram računalniške igrice ali se grem igrat s prijatelji.
 
Kaj bi počel, če ne bi vozil motokrosa in zakaj bi to počel?

Treniral bi jet ski oziroma vodni skuter, in to stoječega. Zelo rad ga vozim in imam tudi že svojega. 

Ključne besede


PogovormotokrosAMZS ŠportAlex Novak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji