Doživetje: S hyundaijem ioniq 5 N po dirkališču

Doživetja

N(everjetno)! - Hyundai ioniq 5 N je ta hip najbolj zabaven in vozniško navdihujoč avto na svetu.


Po štirih hitrih krogih na razgibanem katalonskem dirkališču Castelloli je hitro postalo  jasno, da je hyundai ioniq 5 N trenutno najbolj zabaven, značajsko najbolj “bencinski” in vozniško najbolj uživaški električni avto na svetu. Ker zna peti kot ognjeni turbo stroj, in mehansko stresti, ko vrtljaji dosežejo navidezno rdeče polje navideznih prestav, če izpostavimo le dve od mnogih navdušujočih lastnosti tega izjemnega avtomobila … 

O tem, da so na Hyundaijevem športnem oddelku N že pri razvoju turbo bencinskih športnih modelov i20 N, i30 N in kone N preskočili nekaj desetletij izkušenj svojih uveljavljenih evropskih tekmecev, smo že pisali v Motoreviji. S prvim električnim N športnikom njihovi inženirji dokazujejo, da so še vedno v vrhunski ustvarjalni formi. Zelo odločno zagovarjajo, da mora električni športni avto ponuditi občutke, kot smo jih vajeni iz bencinskih N-ov, GTI-jev, RS-ov, M-ov … Tokrat so s svojo drznostjo in tehnologijo stopili še korak dlje. Izdelali so najmočnejšega serijskega hyundaija vseh časov, ki ga poganja elektrika, a plemenitijo zvokovno-mehanske vrline klasičnih športnikov. 

N inženirji trdijo, da mora biti vožnja ne glede na pogon doživetje med voznikom, avtom in cesto. Tudi zato hyundai ioniq 5 N s svojim sistemom za prepoznavanje prometnih znakov vsakič, ko “zagleda” opozorilni znak za ovinek, vozniku ponudi aktivacijo N vozniške dinamike. Tudi zato so vstopili v svetovno prvenstvo v rallyu ter k sodelovanju povabili inženirje z dragocenim znanjem in izkušnjami. Med njimi je še danes Albert Biermann, ki je do prihoda v Hyundai vso kariero razvijal bavarske BMW M športnike.

42 dodatnih zvarov za trden skelet 

Preden sem sedel v tega električnega športnika, sem inženirje N oddelka, katerega testni center domuje v neposredni bližini znamenitega dirkališča Nürburgring, nejeverno spraševal, če niso v iskanju sintetičnih približkov zvoka in mehanskih občutkov ioniqa 5 N spremenili v igralno konzolo na kolesih. Ko so mi pojasnjevali, kaj vse so naredili, da bi čim bolje izničili učinek velike mase, ki jo prinese pogonski akumulator zmogljivosti 84 kWh, sem ob iskrivosti razlage počasi začel verjeti, da želi Hyundai s tem avtom ponuditi več kot le čim boljše pospeške do 100 km/h in več od nesmiselnega povečevanja moči, kar je pri električnem avtu mogoče narediti bistveno lažje in ceneje kot pri motorju z notranjim zgorevanjem. 

Na prvi pogled daje vedeti, da ni običajen električni avto.

Prvi pogled v živo na avto je potrdil obljube Hyundaijevih inženirjev: avto je videti kot da bi običajnega ioniqa 5 poslali v fitnes ali na priprave atletske reprezentance. Sicer prepoznavno obliko so na račun aerodinamičnih dodatkov, ki skrbijo za smerno stabilnost, dodaten potisk k tlom in črpanje zračnih tokov izpod avtomobila za ustvarjanje podtlaka, podaljšali za 5,5 cm. A inženirji poudarjajo, da je karoserijski skelet poleg atraktivnih dodatkov in barv dobil kar 42 dodatnih zvarov in 2,1 metra dodatnih lepljenih karoserijskih ojačitev. 

Za večjo togost in obvladovanje nevzmetenih mas so okrepili še vpetje koles ter spredaj in zadaj namestili dodatna stabilizacijska okvirja. Izboljšali so vpetje akumulatorja in obe pogonske osi, da preneseta velik navor električnih motorjev, ki se zavrtita vse do 21.000 vrtljajev v minuti.

Iz dirkališča na letališče - kot da bi zamenjal avto

Filozofija oznake N je posegla tudi v notranjost avtomobila. Spredaj sta odlična športna školjkasta sedeža, ki odločno, a še vedno zelo udobno objameta in podpreta telo. V voznikove roke lepo sede športni trikraki volan, oblečen v perforirano usnje, na katerem so vsa ključna in še vedno klasična mehanska stikala za nadzor pogona, pa tudi obvolanski ročici za nadzor stopnje rekuperacije oziroma upravljanje virtualnega 8-stopenjskega N e-shift menjalnika, ki ob vklopu športnega oziroma dirkaškega programa simulira delovanje športnega menjalnika DCT z dvema sklopkama. Da, prav ste prebrali: čeprav ioniq 5 N nima menjalnika, pač pa reduktorski prenos, se na zahtevo odziva, kot bi imel menjalnik. A o tem malce pozneje. 
V kabini je torej vse prilagojeno zahtevnemu vozniku in voznim užitkom. Zato sedežev in sredinske konzole ni mogoče pomikati v sproščujoči način dnevne sobe za počivanje med polnilnimi postanki. Sredinska konzola je del kokpita in v predelu kolen dodatno prevlečena z oblogo, ki preprečuje, da bi pri dinamični vožnji kolena udarjala ob nosilno strukturo. 
Kljub izjemnim zmogljivostim - 3,4-sekundnemu pospešku do hitrosti 100 km/h in 260 km/h največje hitrosti - je športni N lahko umirjen družinski električni avto z dobrimi 400 kilometri dosega, ki ga lahko na najzmogljivejših polnilnicah polnimo z močjo 350 kW. 

Precej pozornosti so namenili dodatnemu hlajenju zavor in pogonskega sklopa. Zato na prednji maski ni več širokega svetlobnega pasu, temveč aluminijast pokrov z režami za boljši pretok zraka do pogonskega sklopa. Vse skupaj nadzirajo aktivne lopute.

Štirje hitri krogi: neverjetno, kaj zmore nebrzdana inženirska drznost in elektronska magija 

Težko je ubesediti, kaj se zgodi, ko z nekaj kliki na osrednjem zaslonu in pritiski na štiri ključna stikala na volanu spremeniš značaj in odziv avtomobila. Šele ko so Pirellijeve pnevmatike, ki so ob surovih udarcih navora in pojemkov 2,2 tone težkega električnega športnika, preživljale peklenske trenutke, začele kazati znake obrabe, se zaveš, da to ni lahkoten i20 N ali i30 N. 
Vsako od omenjenih vozniških stikal aktivira novo raven zmogljivosti in občutkov preobrazbe iz električnega v turbobencinski značaj. Na spoznavnem krogu smo vklopili enega od treh N zvokov. Pri Hyundaiju so leto in pol sinhronizirali zvok športnega motorja z notranjim zgorevanjem z odzivom obeh električnih motorjev, ki v deset sekundnem intervalu povečanja moči na asfalt spravita kar 478 kW moči  in 770 Nm navora
Razliko med cesto in dirkališčem definirajo tri lastnosti - zvok, odzivnost in nadzor oprijema. Predstavljajte si najbolj zaprt ovinek na dirkališču, ki se ostro prelomi navzdol in v levo. Ob sočasnem zaviranju in pokanju ter grgranju iz navidezne izpušne cevi, z obvolanskima ročicama bliskovito prestavite navzdol iz 4. do 2. navidezne prestave menjalnika, ob tem pa rastejo navidezni motorni vrtljaji. Vrh ovinka avto zadane s kirurško natančnostjo, sledi polno pospeševanje v dolg levi ovinek, prej omenjeni navidezni motorni vrtljaji dosežejo rdeče polje, pri številki 8000 pa navidezni omejevalnik celo prekine navidezni vžig. Avto se strese, takrat pa krmilnik v resnici za tisočinko sekunde elektromotorju prekine električni tok. Stisk obvolanske ročice navidezno prestavi prestavo višje, navidezni vrtljaji dosežejo optimalno krivuljo bencinskega navora in moči. V dolgem levem ovinku hitrost že preseže 145 km/h, potem pa sledi sunek v hrbet in bliskovito pospeševanje do vstopa v naslednji ovinek. Sledi zaviranje, pokanje navidezno neizgorelega bencina pri navideznem prestavljanju navzdol - neverjetno! 
Hyundai je elektriko naučil peti, elektromotorjema dal značaj in elektronsko nadzorovanemu oprijemu mehansko teatralnost. V ovinku polprevodniki in aktuatorji natančno krmilijo elektronsko zaporo diferenciala z omejenim zdrsom (e-LSD), ki s posegom zavorne sile in nadzora sistema proti zdrsu usmerja navor na kolesa z največ oprijema. Pri tem je v pomoč sistem “N torque distribution”, ki v 11 različnih razmerjih deli navor oziroma vlečno silo med oba kolesna para

Omeniti velja še program za nadzorovano drsenje “N drift optimizer”, v katerem 90 odstotkov vse moči in navora dobita kolesi zadaj, elektronika pa pomaga vzdrževati kot drsenja. Drsenje s tem avtom seveda zahteva nekaj znanja in občutka, a se oddolži z veliko užitka - elektronika poskrbi celo za simulacijo sunka sklopke kot pri bencinskih športnikih s pogonom zadaj. 

Vozil sem nekatere najzmogljivejše električne avtomobile, na primer Porschejevega taycana turbo S, Teslin model X plaid in celo Rimčevo nevero, a tako prvinske in mehanske izkušnje kot jo ponuja ionig 5 N, nisem doživel. Hyundai ioniq 5 N je izjemen avto predvsem zato, ker električnemu pogonu daje odziv klasičnega mehanskega športnega avtomobila. 

V kabini je torej vse prilagojeno zahtevnemu vozniku in voznim užitkom. Zato sedežev in sredinske konzole ni mogoče pomikati v sproščujoči način dnevne sobe za počivanje med polnilnimi postanki. Sredinska konzola je del kokpita in v predelu kolen dodatno prevlečena z oblogo, ki preprečuje, da bi pri dinamični vožnji kolena udarjala ob nosilno strukturo. 

0,6 g rekuperacijskega pojemka  

Inženirji so zmogljivosti električnega pogona in večjo maso avtomobila izkoristili še za večjo moč elektrodinamičnega zaviranja. Rekuperacijski pojemek doseže 0,6 g, poleg tega elektrodinamičnega zaviranja, ki tudi na dirkališču ob vsakem zaviranju z veliko močjo polni energetsko shrambo, pa je avto opremljen še z zmogljivimi mehanskimi zavorami. Spredaj 4-batne zavorne čeljusti “grizejo” v jeklene kolute premera 400 mm, zadaj pa koluta merita 360 mm. Voznik ob zaviranju ne čuti prehoda iz elektrodinamičnega v mehansko zaviranje. Občutek na pedalu zavore je zato zelo dober, natančen in povsem “naraven.”
Če avto govori mehanski jezik, ga pač hitreje razumeš.

Posebni režimi termalnega in programskega nadzora pogonskega akumulatorja

Vožnja po dirkališču zahteva tudi prilagojen nadzor in upravljanje s pogonskim akumulatorjem zaradi velikih napetostnih nihanj ob silovitih pospeških in pojemkih. Pred odhodom na dirkališče lahko voznik vklopi N pripravo akumulatorja, ki celicam zagotovi optimalno temperaturo za učinkovito prenašanje naporov dirkaške vožnje. Na voljo sta dva programa - drag mode in track mode. Prvi je namenjen maksimalnim zmogljivostim v krajših časovnih intervalih pri pospeševanju in uporabi štartnega programa za dirke v pospeševanju. Drugi je namenjen dolgotrajnejši obremenitvi pri daljši vožnji hitrih krogov na dirkališču. Pri tem velja izpostaviti, da Hyundai za  ioniqa 5 N kljub dirkaškim zmogljivostim zagotavlja enake pogoje tovarniške garancije kot za vse ostale električne modele v ponudbi.   

Mobilni hranilnik z 2,1 megavati elektrike 

Na dirkališče je Hyundai pripeljal tudi svoj mobilni električni zalogovnik. Gre za vlačilca, ki ima na prikolici 30 ton litij-ionskih akumulatorjev s klimatskim termičnim nadzorom in inverterjem. Na njem je na voljo 10 vodno hlajenih priključnih kablov z močjo 320 kW. Iz dirkališča smo našega ioniqa 5 N pripeljali na polnjenje in takoj je začel polniti z močjo 262 kW.
Na dirkališče je Hyundai pripeljal tudi svoj mobilni električni zalogovnik. Gre za vlačilca, ki ima na prikolici 30 ton litij-ionskih akumulatorjev.

Če avto govori mehanski jezik ...

Inštruktorji so nam na spoznavnem krogu na dirkališču na vsakem ovinku priporočili virtualno prestavo. Tu tudi tiči odgovor na vprašanje, zakaj so električnega športnika naučili klasičnih dirkaških manir z v virtualnimi motornimi vrtljaji, zvokom in odzivnostjo pri namišljenih točkah prestavljanja. Vožnja je natančnejša, če imaš v ušesih in rokah podatke oziroma občutke, kot si jih vajen. Prepričan sem, da bi bi brez takega odziva v neslišnem in povsem zveznem pospešku brez vrtljajev verjetno vozil počasneje ali pa prej naredil napako ter zašel v težave pri nadzoru idealne linije. Če avto govori mehanski jezik, ga pač hitreje razumeš. Na trgu je res veliko zelo zmogljivih električnih avtomobilov, ki pa niti približno ne zmorejo z zvokom, pogonom, volanom in podvozjem ponuditi toliko orientacijskih občutkov, kot smo jih vajeni iz avtomobilov s klasičnimi motorji.  

Električen in digitalen, a tako mehansko pristen. 

Cena še ni znana, a tudi ni pomembna …

Hyundai ioniq 5 N je ta hip najbolj zabaven in vozniško navdihujoč avto na svetu. Komaj čakam, da se ob koncu poletja, ko bo zapeljal tudi na naše ceste, znova srečava. Slovenske cene zanj še niso objavili, a če gre verjeti tujim medijem, naj bi ioniq 5 N stal med 70.000 in 80.000 evri, kar je glede na zmogljivosti, vozniško zadovoljstvo, vrhunsko tehnologijo, pa tudi vsakodnevno uporabnost, več kot le ustrezna cena. Pozabite na teslin ples z vrati in utripanje luči na izbrano glasbo; v ioniqu 5 N na elektriko prvič zares pleše vozniška strast in utripa srce kot nekoč, ko se je navzdol prestavljalo z vmesnim plinom. In to je vredno vsakega centa. 

V ioniqu 5 N na elektriko prvič zares pleše vozniška strast in utripa srce kot nekoč, ko se je navzdol prestavljalo z vmesnim plinom. In to je vredno vsakega centa. 

Hyundai ioniq 5 N

štirikolesni pogon z 11 različnimi režimi delovanja

motorja:
spredaj 166 kW (177 kW konične moči) in 350 Nm (370 Nm koničnega navora)
zadaj 166 kW (177 kW konične moči) in 350 Nm (370 Nm koničnega navora)
sistemska moč in navor: 448 kW in 740 Nm oziroma 478 kW in 770 Nm v 10-sekundnem intervalu funkcije N grin booost

pogonski akumulatorski sklop: 84 kWh (400 ali 800-voltna napetost pri polnjenju) in 350 kW največja polnilna moč (DC)

povprečni normni doseg: 448 km

zmogljivosti: 3,4 s do 100 km/h in 260 km/h največja hitrost

Poleg vseh prostorskih in praktičnih rešitev karoserije E-GMP ioniq 5 N ponuja še vso aktivno varnostno opremo, ki med drugim vključuje tudi najnovejšega potovalnega asistenta. Ta brezhibno vzdržuje smer in se zna zelo učinkovito s samodejnim zaviranjem in pospeševanjem prilagoditi gostoti prometa ter omejitvam.

Ključne besede


HyundaiDoživetjaelektrikaHyundai ioniqelektromobilnostHyundai ioniq 5 N

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije