#Potopis: Sejšeli

Na poti

Dobrodošli na rajskem otočju


Daleč v Indijskem oceanu je arhipelag Sejšelov. Rajsko otočje, kar 1500 km oddaljeno od afriške celine, za večino obiskovalcev pooseblja tropski oddih na peščenih plažah pod visokimi palmami. A Sejšeli znajo zvedavim obiskovalcem ponuditi veliko več.

Mahe je največji od sejšelskih otokov, kjer živi večina domačinov. Že iz letala je moč opaziti slikovitost otoka: od veličastnih vrhov, ki se strmo spuščajo proti morju, do peščenih plaž in samotnih zalivov. Do vseh kotičkov otoka je dostop preprost, tudi do samotnih vrhov. Poti v notranjost otoka se vselej začnejo ob glavni cesti; označujejo jih velike table, na katerih so opis poti, zemljevid in fotografije.

Razgledi z vrhov so zares izjemni, a lep je tudi pogled na vrhove od spodaj, ko poležavate na mehki peščeni plaži s palmami in na eno stran opazujete sinje modro morje, katerega temperatura vseskozi presega 25 stopinj, na drugi strani pa deževen pragozd in iz njega dvigajoče se vrhove. Najboljši način za ogled večine lepih plaž in vrhov je z najetim avtomobilom. Na cestah nikjer, razen v glavnem mestu Victoriji, ni gneče.

Ni avtocest, ni cestnin, ni kontrol policije, ni radarjev. Vozniki se ne držijo pravil, otroke na primer vozijo v avtih brez varnostnih sedežev – in tudi brez varnostnih pomislekov.

Domačini so zelo prijazni do turistov. Z njimi se da enostavno sporazumevati, saj je angleščina eden izmed uradnih jezikov. Že njihov videz izdaja, da so domačini mešanica različnih narodov; največjo etnično skupino namreč tvorijo potomci Kitajcev, Indijcev, Francozov in Afričanov. Domačini se radi zabavajo in ob našem obisku so že nestrpno čakali na enega izmed pomembnejših festivalov v letu – kreolski festival plesa in akrobatike.

Otok Praslin

Na sosednji otok Praslin se lahko pride z majhnim letalom ali – za precej manjšo ceno – s katamaranom. Otok Praslin mnogi označujejo za najlepšega od sejšelskih otokov. Je precej manjši od Maheja in manj poseljen, krasi ga več neokrnjene narave in tudi nekoliko nižje cene. Praslin v svoji notranjosti skriva prav poseben gozd; gozd Valle de Mai, ki je pod Unescovo zaščito, je namreč dom morskega kokosa Je izredno cenjen plod, njegova cena lahko doseže tudi 500 evrov. V gozdu raste okoli 700 palm, prav vsak morski kokos na njih pa je označen s svojo številko. Otok Praslin slovi tudi kot raj za potap ljače; od blizu je podvodni svet videti kot slikovit akvarij; poln jat rib, želv in koral. Ljubiteljem bolj ekstremnih potopov so na voljo tudi potopi med morske pse.

Otok La Digue

Sosednji otok La Digue ponuja prijetno presenečenje: veliko granitnih skal, pisane hiške in nobenega avtomobila. Najlepše se je po otoku potikati s kolesom; lepo urejene kolesarske steze, asfaltirane in makadamske, vodijo do mnogih zanimivosti, ob poti pa svoje dolge vratove stegujejo želve velikanke, prvotni prebivalci Sejšelov. Na otoku La Digue je tudi najlepša plaža na Sejšelih, vkleščena med skale najrazličnejših oblik. A gneče tudi tu ni; država ne dovoli masovnega turizma, proti temu se učinkovito bori z visokimi cenami. Tako lahko tudi na najlepši sejšelski plaži v miru plavaš med radovednimi ribami ali najdeš samoten kotiček za eno od velikanskih granitnih skal.

 Letališče

Edino mednarodno letališče na Sejšelih je v bližini glavnega mesta Victoria na otoku Mahe. To je tudi vstopna točka večine obiskovalcev tega rajskega otočja. Med otoki pa se je prijetneje in ceneje premikati po vodi.

 

Ključne besede


PotopisPotovanjasejšeli

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji