Reportaža: Video delavnica Motorevije, Nikona in Škode za člane AMZS

Na poti

Mamljive gibljive slike - video in avtomobili


V reportaži po prvi foto delavnici, ki smo jo za člane AMZS priredili letos avgusta, smo zapisali, da fotografija pove več kot tisoč besed. Koliko besed in fotografij pa nadomesti dober video posnetek? Na to vprašanje smo skušali odgovoriti z video delavnico za člane AMZS, ki smo jo na edino lepo soboto v novembru ob pomoči Škode in Nikona organizirali v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

V svetu avtomobilizma ima video posebno mesto; je medijski kanal, ki najlažje doseže gledalce, jih najbolj očara in najbolj navduši. Moč gibljivih slik poznamo že celo stoletje, a ko so se tradicionalnim distribucijskim kanalom pridružila družabna omrežja, je video eksplodiral; z dobro idejo in video kamero v roki je zgodba kar naenkrat dosegla ogromno ljudi.



Na prvi pogled se zdi video ustvarjanje avtomobilskih vsebin preprosto, v resnici pa zahteva enako predanost, trud, znanje in talent kot pisana beseda ali dobra fotografija. Tako kot ne more biti vsak dober pisec ali fotograf, tudi ne more biti vsak dober video ustvarjalec.

Ob izjemno hitrem razvoju digitalnih storitev in komunikacijskih poti v sodobnih avtomobilih se vozniki ne moremo izogniti motnjam digitalnega sveta. Ne gre samo za uporabo mobilnikov, ampak tudi za upravljanje avtomobila: tudi zasloni v avtih postajajo vse večji in vse bolj barviti. Zato je še toliko bolj pomembno, da se voznik zaveda, kakšno nevarnost predstavlja draž snemanja in fotografiranja med vožnjo. Ne spreglejte - video: Ko vozim, ne vlogam!

Video: posvetili smo se vsebini in varnosti

Vpogled v zakulisje profesionalcev

Video delavnico za člane AMZS smo zato zasnovali kot vpogled v svet in zakulisje ustvarjanja gledljivih in kakovostnih video posnetkov. Tudi tokrat smo video delavnico razdelili na dva dela; v prvem smo se posvetili tehniki, trikom in pastem ustvarjanja dobrih video posnetkov. Vodenje tega dela naše delavnice smo zaupali Mihi Merljaku, ustvarjalcu oddaje Avtomobilnost na RTV Slovenija, ki do podrobnosti pozna vse odtenke ustvarjanja profesionalne televizijske oddaje. Miha Merljak je udeležencem delavnice natančno razložil, kako se posname avto v gibanju oziroma vožnji, kako je treba zasnovati kader za televizijski intervju, kako si morajo slediti posnetki, da je montaža lažja in hitrejša, kako pomembni sta usklajena ekipa in komunikacija med ustvarjalci. Udeleženci delavnice so na primer izvedeli, da se med snemanjem dinamičnih kadrov voznik avta in snemalec raje kot po radijski zvezi pogovarjata prek prostoročne telefonske povezave, ker ima lahko tako voznik obe roki na volanu in da še tako hitra vožnja med ovinki na posnetkih pogosto izpade povsem umirjeno. Udeleženci delavnice so pod Merljakovim nadzorom snemali Škodinega kodiaqa in kamiqa v gibanju pri počasnem prehodu terenskega poligona in pri hitrih menjavah smeri na ovinkastem delu AMZS poligona na Vranskem ter spoznavali skrivnosti gibanja kamere in kadriranja. 

Miha je udeležencem omogočil tudi vpogled v postprodukcijo, proces nastajanja video prispevkov, ki je enako zahteven in časovno potraten kot samo snemanje.

Privlačnost, dostopnost in pasti družabnih omrežij

Drugi del tokratne delavnice je bil namenjen ustvarjanju video posnetkov na mobilnikih, ki prek družabnih omrežij še lažje in predvsem hitreje najdejo gledalce. Ta del delavnice sta vodila novinar Motorevije Jure Gregorčič in daleč najuspešnejši slovenski avtomobilski video ustvarjalec Ciril Komotar, ki prek svojega vlogarskega kanala Komotar Minuta, kanalov Youtube, Instagram in Facebook vsakodnevno navdušuje na tisoče gledalcev.
Če so se udeleženci delavnice v prvem delu spoznavali s tehničnimi in vsebinskimi pastmi profesionalnega video ustvarjanja, sta Jure in Ciril skušala udeležencem delavnice pojasniti skrivnosti uspeha video nastopa na družabnih omrežjih, kjer sodobna in draga tehnologija šteje precej manj od zgodbe, vsebine, nastopa in dinamike.
Vsak od nas lahko objavi video posnetek na Instagramu ali Facebooku, a le redke posnetke si bo ogledalo na tisoče gledalcev.

Jure in Ciril sta udeležencem pojasnila, da le kakovostna vsebina in dobra zgodba lahko vzbudita zanimanje; da je treba v zasičeni ponudbi video vsebin ponuditi originalnost, osebno noto, lasten značaj in znati izkoristiti prednost dobre lokacije.


Čeprav je ob pomoči sodobnih mobilnikov enostavno narediti kakovosten video posnetek, pa le s kakovostno in unikatno vsebino lahko vzbudimo pozornost in pritegnemo gledalce. Posnemanje formul drugih uspešnežev se hitro izkaže za jalovo in neuspešno, prav tako iskanje bližnjic in prazne vsebine. Na družabnih omrežjih lahko uspejo le tisti, ki se kljub navidezni lahkotnosti in preprostosti zajema videa načrtujejo dobro vsebino in slednjo tudi znajo ustvariti. V nepreglednem številu ponudnikov video vsebin na družabnih omrežjih vedno bolj šteje tudi kredibilnost, tudi za video ustvarjanje na družabnih omrežjih pa velja: le redki znajo in zmorejo odločno, zabavno in gledljivo stopiti pred objektiv mobilnika in očarati gledalce oziroma sledilce ter pripraviti zanimivo vsebino.

Video delavnico za člane AMZS smo zato zasnovali kot vpogled v svet in zakulisje ustvarjanja gledljivih in kakovostnih video posnetkov.

Nikon, Škoda in AMZS center varne vožnje Vransko

Udeležencem video delavnice je bila znova v veliko pomoč znova ekipa Nikonovih profesionalcev, ki je udeležencem omogočila preskus najnovejših Nikonovih kamer in objektivov, znali pa so odgovoriti na še tako zapleteno vprašanje o nastavitvah in tehniki sodobnih foto in video kamer.

Znova so nam priskočili na pomoč tudi pri slovenskem predstavniku Škode: udeleženci video delavnice so v svoje objektive in mobilnike ves dan lovili scalo, kamiqa in kodiaqa, tri prodajno najuspešnejše Škodine avtomobilske manekene.

Pri video posnetkih ima zelo pomembno vlogo scenografija: tudi tokrat se je kot idealna scena za video posnetke izkazal AMZS center varne vožnje Vransko, ki ne omogoča le odlično pripravljenih voznih površin, ampak se je znova izkazal s svojo fotogeničnostjo in gostoljubnostjo.

 

30 sekund
Najboljši video posnetek udeležencev je nagrajen

Tudi ob tokratni video delavnici smo udeležence pozvali, naj celodnevno dogajanje zajamejo v kratek video posnetek in ga pošljejo v oceno žiriji, ki je izbrala najboljši izdelek. Video izdelke smo si ogledali in jih ocenili Jure Gregorčič in Blaž Poženel kot predstavnika Motorevije, Ciril Komotar in Miha Merljak kot strokovna sodelavca in Tomo Vrešak kot predstavnik podjetja Nikon Slovenija: s točkovanjem smo izbrali 30-sekundni posnetek, ki nas je najbolj navdušil in prepričal. 

Zmagoviti posnetek in vse ostale, ki smo jih dobili v uredništvo objavljamo na spodnjih povezavah. Čestitamo zmagovalcu Janu Rustji, ki bo lahko za nagrado brezplačno užival v vozniškem vikendu s Škodinim avtomobilom. Upamo seveda, da bo zmagovalec svoj vozniški vikend zabeležil z zanimivim video posnetkom …

Videoizdelki udeležecev delavnice

Zmagovalni video - Jan Rustja


Elvis Blatić


Stanislav Avilov


Marko Verhovnik

 

Ključne besede


MotorevijaŠkodavarna vožnjaNikondelavnicavideo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji