#Reportaža: Lexusovo vozniško doživetje za člane AMZS

Na poti

Kilometri prestiža in predanosti: V čudovitem vozniškem dnevu smo obiskali slovenske takumi mojstre!


Lexusovo avtomobilsko doživetje, kot smo ga iz mesta diamantov predstavili v letošnji majski številki Motorevije, so tokrat na naših cestah in pri vrhunskih slovenskih takumi mojstrih doživeli člani AMZS. Tisti, ki jim je žreb naklonil srečo, so sedli za volane različnih Lexusovih modelov, v čudovitem tehnološko-vozniškem dnevu obiskali vrhunsko opremljeno slovensko bolnico za živali, doživeli kulinarični presežek v vinarstvu Guerila, kjer so jim razkrili tudi skrivnosti biodinamične pridelave vin, kilometrom avtomobilskega prestiža in srčne predanosti do dela pa je piko na i postavil obisk edine slovenske tovarne letal Pipistrel, kjer pišejo letalsko zgodovino in prihodnost s hibridnimi in električni letali. 

Oglas
Oglas

S tovrstnim druženjem smo pri Motoreviji želeli članom AMZS predstaviti filozofijo, tehnologijo in udobje znamke Lexus, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pod okriljem Toyote začela izdelovati avtomobile, ki se lahko kosajo z najboljšimi na svetu. Lexusu se je v dobrih treh desetletjih uspelo prebiti med avtomobilsko elito in ob tehnološko-oblikovnih kakovostnih presežkih oziroma inovacijah nadoknaditi stoletno tradicijo nekaterih najbolj zvenečih avtomobilskih imen. Danes je znamka tudi pri nas vse bolj cenjena zaradi svojega rokodelskega pristopa, učinkovitega hibridnega pogona in pregovorne zanesljivosti. 

VIDEO: Avtomobilski prestiž in predanost raziskovali skozi občutke na domačih cestah in izkušnjah ljudi

V sodelovanju s slovenskim zastopnikom znamke Lexus smo pripravili prvovrstno avtomobilsko doživetje. Prvič smo skupaj z našimi bralci in člani AMZS prestiž raziskovali skozi občutke na domačih cestah ter skozi izkušnje ljudi, ki so tako kot Lexusovi inženirji predani velikim idejam oziroma prepričanju, da nič ni nemogoče.
Na prelepih ovinkih od Zaplane do Postojne in na prevojih legendarne ceste, kjer se je pisala zgodovina slovenskega avtomobilskega športa od Cola prek Hrušice do Kalc, smo iskali odgovor na vprašanje, če je Lexus res tako zelo originalno drugačen, udoben in učinkovit. Na skrbno izbranih postankih smo spoznali delo slovenskih mojstrov svojih poklicev in se prepričali, da imamo v Sloveniji takumi mojstre, ki svoje delo opravljajo z vso predanostjo in perfekcijo. Ob koncu dneva je bilo jasno, da imata Slovenija in Lexus precej skupnega - v delu, izdelkih in originalnosti s pečatom popolno predanih mojstrov. 

Lev na preiskavah, letalo brez izpuha in vino, v katerem okusiš naravo

Na tokratnem avtomobilskem doživetju so vozniški občutki dobili nove razsežnosti, ker smo jih doživeli tudi skozi izjemne zgodbe treh slovenskih podjetnikov, ki so bili popolno predani svojim ciljem in so verjeli, da jezik kakovosti govorijo povsod po svetu. Doktor veterine Janoš Butinar je v svoji kliniki v Postojni postavil vrhunski onkološki oddelek za živali in s svojo vizijo ter znanjem v Slovenijo pripeljal vrhunski center za rakaste bolezni. V njegovo kliniko je na poglobljene preiskave prišel celo lev iz ljubljanskega živalskega vrta. 
Člane AMZS je povsem osupnila tudi vrhunska letalska tovarna Iva Boscarola. V Pipistrelu smo videli, da slovensko znanje piše letalsko zgodovino, saj so slovenski inženirji v celoti zasnovali in s slovenskimi dobavitelji razvili prvo certificirano električno letalo na svetu. V tej vrhunski letalski manufakturi smo volan zamenjali za krmilno palico in sedli v tovarniški letalski simulator ter se dvignili pod virtualne oblake ter vozniški izkušnji v Lexusovih avtih dodali še za večino zelo zanimivih prvih petnajst minut samostojnega letenja. 
Z vrhunskimi razgledi in predvsem okusi so nam postregli na vinogradniški kmetiji Guerila na Planini nad Ajdovščino. Vinar Zmagoslav Petrič pravi, da popolni ekosistemi v naravi obstajajo le tam, kjer človek sodeluje z naravo: “Ključ življenja je v harmoniji in ravnovesju, zato v vinogradu in kleti sledimo biodinamičnim načelom.” V moderni vinski kleti se zrcali spoštovanje do narave, ta predanost bogastvu specifičnih tal in sonca pa se občuti v okusih na krožniku in v kozarcih.
Popoln vozniški dan smo sklenili na legendarnih ovinkih, ki se vijejo po razglednih grebenih in pod mogočnim krošnjami notranjskih gozdov; tam, kjer so bitke s časom in samim seboj bili najboljši slovenski in evropski rally dirkači. 

Foto: Udeleženci: obljubili in tudi dali ste nam perfekcijo!

Člani AMZS so se vidno zadovoljni znašli v vlogi testnih voznikov celovite Lexusove modelske ponudbe. Pred kamero Motorevije niso varčevali z opisi svojih občutkov in pohvalami na račun avtomobilov, ki so jih vozili. Med člani AMZS so tudi slovenski inženirji, ki so neposredno vpeti v sodobno avtomobilsko industrijo. 
Fizik Marko Belšak je vodja oddelka za razvoj optike pri HELLA Saturnus Slovenija in se ukvarja z razvojem žarometov. Pravi, da avtomobili znamke Lexus vozniku ponujajo celovit skupek napredne tehnologije visokega razreda in izpolnijo pričakovanja: “Zelo sem bil pozoren na svetlobna telesa, ki so zelo zanimivo oblikovana. Bil sem pozoren tudi na to, kdo za njih razvija osvetlitev, saj v našem podjetju za Lexus ne razvijamo optičnih rešitev. Vsekakor gre za vrhunsko tehnologijo in tudi občutek v avtu je zelo dober. Za volanom lexusa me je najbolj pozitivno presenetila učinkovitost oziroma poraba. Prvič sem imel priložnost na nekoliko daljšo razdaljo peljati hibridni pogon in poraba goriva je bila fascinantno nizka. Navdušilo me je tudi udobje v avtu, predvsem tišina. Brez sence dvoma vrhunska avtomobilska znamka visokega razreda.” Izkušeni strokovnjak se je dotaknil tudi rdeče niti našega doživetja - slovenskih takumi mojstrov:

Definitivno se tudi v podjetjih, ki smo jih danes obiskali, pozna, da delo opravljajo z velikim zagonom, spoštovanjem, natančnostjo in perfekcionizmom, kar sovpada tudi s filozofijo te avtomobilske znamke. Jaz se najdem v tem, čeprav so takumi mojstri v mojem poklicu še globlje v tehnoloških posebnostih sodobnih žarometov kot jaz. Veliko več tako uspešnih podjetji bi morali imeti v Sloveniji. Res je fantastična izkušnja s takim avtomobilom obiskati tako uspešne ljudi. 


Aleksander Ljubič, inženir gradbeništva in strokovnjak za asfalte, je pokimal vozniški dinamiki in učinkovitosti: “V zadnjih letih me je presenetil Lexusov napredek. Predvsem novi NX se je pokazal kot res udoben in tih avto z zelo dobrim, čvrstim podvozjem. Zelo solidna je bila tudi poraba, sploh ob upoštevanju dejstva, da gre za težak avtomobil, v katerem smo se danes vozili štirje potniki. Čudežev ob tem seveda ne moreš pričakovati, tako da je poraba med šestimi in sedmi litri dober rezultat.”
Vozniški dan so pohvalile tudi dame, ki so dokazale, da jim ovinki in tehniška kultura niso nič manj pri srcu kot gospodom. Bojana Novak, ki se ukvarja s spletno prodajo, je bila navdušena nad značilnim udobjem Lexusovih avtov in celotno izkušnjo: “Celoten dan je bil super. Super družba v avtomobilih, izbor trase, menjave, da smo izkusili različne modele in seveda obisk ljudi, ki so mojstri svojih poklicev. Sploh obisk Pipistrelove tovarne letal je res odlična izkušnja. Celo leteli smo lahko v simulatorju, kar je bilo res zanimivo. Še vedno pa mi je bolj všeč voziti take avtomobile po cesti, kot pa leteti v virtualnem svetu. Občutek za volanom lexusa je vseeno veliko bolj pristen, ker gre zares. Pa avtomobili so res dobri. To, kar ste nam predstavili na začetku, se je pokazalo kot povsem resnično: ta vožnja in izkušnja je bila perfekcija v smislu vožnje in ljudi, ki smo jih na poti obiskali. Lexusovi avti so me najbolj prepričali z udobjem.”

Oglas
Oglas

Lexusovo vozniško doživetje je na koncu dneva postreglo s pomembnim zavedanjem, da članice in člani AMZS razumejo in cenijo tehnološki napredek prežet z odnosom do dela. Ni nas presenetilo, da je eden od udeležencev novega lexusa NX naročil na podlagi tistega, kar smo zapisali v Motoreviji ter na podlagi drznosti oblike:

Da, pripelje ti nekaj več, kar moraš razumeti in nima ga vsak. Mislim, da sem se po dolgih letih spet pravilno odločil in si kupil vrhunski avto. Sedaj ga bom še težje čakal.

Na tokratnem avtomobilskem doživetju so vozniški občutki dobili nove razsežnosti, ker smo jih doživeli tudi skozi izjemne zgodbe treh slovenskih podjetnikov, ki so bili popolno predani svojim ciljem in so verjeli, da jezik kakovosti govorijo povsod po svetu.

 

Ključne besede


Hibridni avtoLexusČlan AMZShibriddoživetjelexus ESčlanstvo AMZSLexus UXHibridni izletlexus NXLexus RX

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji