Varen prevoz otrok na kolesu

Nasveti

Kolesarjenje je zdrav, okolju prijazen in tudi zabaven način prevoza, o čemer smo v Motoreviji že večkrat pisali. Primerno je prav za vse, tudi za otroke – a preden ti lahko sami sedejo na kolo, so običajno sopotniki svojih staršev. Kako na kolesu najvarneje prevažamo otroke? Nasveti.


Spredaj, zadaj ali v prikolici?

Za majhne otroke so kolesarski izleti lahko zelo zabavni. Preden pa se s svojim malčkom odpravite na prvo kolesarjenje, je dobro vedeti, kje in kako lahko na kolesu varno in udobno prevažamo majhnega otroka. Možnosti so tri – v otroškem sedežu spredaj, v otroškem sedežu zadaj in v posebni prikolici oziroma otroškemu priklopniku, ki ga vlečemo za kolesom.

Spredaj (za otroka) bolj zanimivo, zadaj varneje

Vse tri možnosti prevoza otrok so razmeroma varne in udobne, a ne vselej in za vse otroke. Otroka lahko v posebnem otroškem sedežu prevažamo na tri načine: tako, da v spredaj nameščenemu sedežu (ki je nameščen pred krmilo) gleda nazaj ali da v spredaj nameščenemu sedežu (nameščenem med krmilo in sedež voznika) gleda naprej, tretja možnost pa je namestitev sedeža za voznika, torej zadaj.

Prva možnost, sedež spredaj obrnjen proti smeri vožnje, je primerna za otroke, težke največ 15 kg, kar ustreza starosti do treh ali štirih let. Ob tak-šnem načinu pritrditve sedeža velja upoštevati, da se močno poslabšajo vozne lastnosti kolesa, saj dodatna teža nad krmilom vpliva na okretnost. Hkrati tako nameščen sedež oziroma otrok ovira pogled kolesarja naprej.

Druga možnost je namestitev naprej obrnjenega sedeža za krmilo oziroma med krmilo in sedež kolesarja. Tudi takšna možnost je primerna za otroke do 15 kg oziroma do starosti 3 ali 4 leta. Otroci v tem primeru gledajo naprej, kar jim praviloma bolj ugaja kot gledanje nazaj, mora pa zato kolesar poganjati pedale z bolj razširjenimi nogami, kar je na daljših poteh neudobno.

Tretja možnost je namestitev sedeža zadaj, torej za sedež voznika. Takšna možnost je najprimernejša za otroke, ki so malce težji (in starejši), torej do 25 kg. Otroci so v takšnem primeru bolje zaščiteni pred slabim vremenom, hkrati pa pri padcu voznik ne more pasti na otroka. Voznik ima tudi več prostora za gibanje, zadaj nameščen sedež pa na vozne lastnosti vpliva manj kot sedež spredaj.

Prav zaradi boljše zaščite pri morebitnih padcih je namestitev sedeža zadaj najbolj varna; spredaj sedeče otroke pri padcih lahko dodatno poškoduje voznik, ki pade nanje. Res pa je, da imajo spredaj sedeči otroci boljši razgled, lažja je tudi komunikacija z njimi – z zadaj sedečimi se vozniki lahko pogovarjajo le zelo na glas. Še ena pomanjkljivost zadaj nameščenih sedežev: voznik se malce težje spravi na svoj sedež, saj zaradi otroka zadaj kolesa ne more zajahati na enak način kot kolo brez otroškega sedeža.

Kateri je pravi sedež?

Pri nakupu kolesarskega otroškega sedeža je najpomembneje upoštevati velikost in težo otroka, saj obstaja več vrst in velikosti sedežev z določenimi največjimi dovoljenimi obremenitvami. Ob nakupu se velja seveda tudi prepričati, če je namestitev sedeža sploh mogoča na vaše kolo.
Pomembno merilo pri izbiri je seveda tudi varnostna zasnova sedeža. Otroški sedež mora imeti čvrsto in kakovostno zasnovan sistem varnostnih pasov – najbolj varen je pettočkovni sistem pripenjanja, ki mora biti izdelan tako, da ga otrok ne more sam odpeti. Sedalna površina naj bo strukturirana oziroma izdelana tako, da skupaj z varnostnim pasom prepreči, da bi otrok ob močnem zaviranju ali trku zdrsnil naprej.

Otroški sedež mora imeti vgrajeni počivali za noge, ki preprečita, da bi otroške noge zašle med kolesne napere (špice). Počivali morata biti opremljeni tudi s trakovi za pritrditev stopal. Sedež mora imeti tudi počivali oziroma naslonjali za roke. Pri preskusu v trgovini se prepričajte, če lahko varnostne pasove in trakove za stopala odpnete z eno roko in enostavno.

Sedalo in naslonjalo sedeža morata biti anatomsko oblikovano, saj bo le tako otroku udobno tudi na daljših izletih. Sodobnejši in boljši sedeži imajo tudi nastavljiv nagib naslonjala; nazaj nagnjeno naslonjalo pri spečem otroku prepreči, da bi se z glavo nagnil naprej in udaril v vaš hrbet. Preverite tudi, če so pasovi in trakovi nastavljivi, saj se le tako lahko prilagajajo velikosti otroka – pa še dlje časa boste sedež lahko uporabljali.

Vsekakor je najbolje, če se po nakupih za nov otroški kolesarski sedež odpravite kar s svojim kolesom, saj boste tako lahko najbolje preverili, če sedež ustreza vašemu kolesu. Ob preskušanju sedež temeljito pretresite in obremenite, saj se tako prepičate, če je zasnovan dovolj čvrsto, da bo zdržal vse obremenitve oziroma kolesarjenje po slabi podlagi.

Kot drugi podobni izdelki morajo tudi otroški sedeži za kolesa ustrezati določenim standardom, ki zagotavljajo ustrezno raven varnosti. Za kolesarske otroške sedeže velja standard EN 14344 – sedež mora imeti nalepljeno takšno oznako.

Kaj pa kolesarska prikolica?

Posebne prikolice oziroma priklopniki za kolesa postajajo vse bolj priljubljeni tudi pri nas. Kot način prevoza otrok ponujajo številne prednosti pred otroškimi sedeži. Prikolce so varnejše; otrok sedi bližje tlem, prikolica pa je stabilna in se le težko prevrne – pogosto ostane na tleh tudi, če voznik s kolesom pade. Prikolica tudi precej manj vpliva na vozne lastnosti kolesa. Hkrati otroku ponuja več prostora – prikolice so lahko enojne ali dvojne za prevoz dveh otrok hkrati, ali pa enega otroka in še nekaj dodatne prtljage.

So pa prikolice nekaj dražje od otroških sedežev in zahtevajo tudi več prostora – tako na cesti kot pri shranjevanju v kolesarnicah ali garažah.

Otrok vselej s čelado!

Oba načina prevoza otrok na kolesu – otroški sedež ali prikolica – sta torej primerna, vsak pa ima nekaj prednosti in pomanjkljivosti. Odločitev za posamezno možnost je odvisna tudi od načina in pogostosti kolesarjenja, pa tudi od drugih dejavnikov. Kdor veliko kolesari in se loteva daljših izletov, naj izbere prikolico, saj ponuja največ udobja in prostora za otroka, pa tudi še za kakšno drugo prtljago. Kdor je omejen s časom, denarnico in prostorom ter kolesari po krajših poteh v mestu, naj izbere otroški kolesarski sedež. Pri tem velja: sedež zadaj je varnejši od sedeža spredaj, imamo pa z otrokom v njem manj stika, otrok pa tudi slabše vidi okolico. V vseh primerih pa velja, da morajo imeti otroci pri vožnji s kolesom vselej na glavi zaščitno čelado – to velja tudi za otroke, ki se vozijo v prikolici za kolesom!

Ključne besede


NasvetinasvetiotrociKolesarjenjeOtrok na kolesu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

399

Priljubljenost članka

399

Shrani

Delite s prijatelji