Spomladanska nega avtomobila

Nasveti

Proč z zimo, dobrodošla pomlad!


 

Pomlad, ki prežene mrzlo, mokro in temačno zimo, velja izkoristiti tudi za spomladansko osvežitev naših jeklenih konjičkov. Nekaj vloženega časa in truda se nam bo hitro povrnilo; osvežen in na novo sezono pripravljen avto nam bo zagotovil brezskrbne pomladne in poletne kilometre na cesti.

Med pomembnejšimi opravki pred začetkom spomladanske in poletne avtomobilske sezone je zagotovo menjava zimskih pnevmatik za letne. Kdor rabi nove letne pnevmatike, ve, kam pogledati za izbiro pravih; v prejšnji številki Motorevije smo objavili AMZS test 31 letnih pnevmatik.

A spomladanska osvežitev avtomobila ne pomeni le menjave pnevmatik ali odstranitev smučarskega strešnega kovčka s strehe; nadvse koristno je temeljito čiščenje, nato pa podrobnejši pregled pomembnih delov. Kaj lahko postorimo sami?

Počistite zimsko umazanijo

Kdor dobro skrbi za svoj avto, ga tudi redno pere – to velja za celo leto, ne samo za pomlad. A če smo pozimi enkrat tedensko zapeljali avto skozi krtače avtomatske pralnice, velja spomladi avto očistiti bolj temeljito. Na trgu je veliko specializiranih pralnic, kjer znajo natančno in ročno očistiti vsak avto, a to lahko storimo tudi doma, če imamo za to prostor. Pri tem velja očistiti tudi dele avta, ki so očem skriti in na katerih je še vedno veliko zimske umazanije in soli – na primer podvozje in notranje strani blatnikov. Pomlad je tudi idealen čas, da avto temeljito zloščimo in povoskamo – v trgovinah ni težko najti pravih čistilnih in negovalnih sredstev. Pri temeljito očiščenem avtomobilu bomo tudi lažje opazili praske, razpoke in druge poškodbe laka – če te niso prevelike, jih lahko popravimo s korekturnim lakom, nato pa karoserijo spoliramo z voskom oziroma polirnim sredstvom; lak bo lepši, hkrati pa bomo zaščitili karoserijo pred nadaljnjim rjavenjem.

Zagotovitev dobre vidljivosti

Dobra vidljivost navzven je eden od glavnih elementov aktivne varnosti, zato natančno očistimo vsa stekla (vetrobransko še posebej) – tako znotraj kot zunaj. Preverimo tudi stanje metlic brisalcev – bodimo pozorni na poškodbe ali dotrajanost oziroma preperelost gumenih delov.

Pomemben del spomladanske nega avtomobila je tudi čiščenje notranjosti. Poleg običajnega brisanja prahu, čiščenja sedežev in plastičnih delov poglejmo tudi pod talne preproge. Če opazimo vlago oziroma vodo, tla osušimo s papirjem, saj na takšnih mestih karoserija začne najprej rjaveti.

Spomladansko čiščenje avta je tudi odlična priložnost, da pospravimo prtljažnik in predale našega avta; lopata, snežne verige, zimska odeja, rokavice in ostala “zimska” prtljaga je poleti v prtljažniku povsem odveč – odžira prostor in povečuje maso avtomobila.

Preglejte mehanske dele

Redno servisiran avto je najboljše zagotovilo za brezskrbno vožnjo, a le redko se servisni interval ujame s koncem zime in začetkom spomladanske sezone. Lahko pa pregledamo nekatere mehanske dele avtomobila in preverimo količino pomembnih tekočin, ki jih rabi naš avto.

Začnemo s pregledom ravni motornega olja, preverimo lahko tudi raven hladilne tekočine. Če je posoda za tekočino za pranje vetrobranskega stekla prazna, je zdaj čas, da vanjo natočimo novo – glede na to, da bodo temperature višje, ni treba več kupovati zimske tekočine.

Pomlad je primeren čas tudi za pregled delovanja klimatske naprave. Temeljit in natančen pregled delovanja lahko seveda opravimo le v mehanični delavnici (na primer v kateri od poslovnih enot AMZS), a tudi sami lahko s prepoznavanjem nekaterih znakov opazimo, da klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najbolj očiten znak za to je neprijeten vonj iz zračnikov in pa dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja.

Med spomladanske avtomobilske opravke spada tudi skrb za akumulator, ki je pozimi pogosto močno obremenjen in nam zato lahko odpove prav spomladi ali poleti.

Preverimo akumulatorske konektorje oziroma kleme in jih očistimo, če so umazane, preverimo pa tudi stanje oziroma raven destilirane vode v akumulatorju (če lahko). Kako prepoznamo, da je akumulator že utrujen? V temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgemo dolge luči, potem pa zaženemo motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati.

30 minut za vožnjo brez skrbi: brezplačen AMZS servisni pregled za avte članov AMZS

Marsikaj pri avtu lahko postorimo sami, vsega pa vendarle ne; kdor bi rad strokovno oceno stanja svojega avtomobila, ga lahko pripelje v servisno delavnico katere od poslovnih enot AMZS in ga prepusti natančnim očem in rokam izurjenih mehanikov. Ti bodo na servisnem pregledu v 16 korakih preverili formo in stanje vašega jeklenega konjička, kar vam bo vzelo le 30 minut časa. Za avto člana AMZS je takšen pregled brezplačen (ostali zanj plačajo 20 evrov), da bo res trajalo le 30 minut, pa se velja nanj naročiti prek spletnega obrazca na naslovu https://www.amzs.si/storitve/servis-vozil/prijava-na-servis.

16 korakov AMZS servisnega pregleda
1. Testna vožnja; kratka testna vožnja (3 km) za ugotavljanje napak pri delovanju in vodljivosti vozila.
2. Klima; test delovanja klimatske naprave in prezračevalnega sistema.
3. Izpušni plini; meritev vsebnosti škodljivih plinov v izpuhu, kjer odstopanja lahko pokažejo na nepravilno delovanju motorja.
4. Blažilniki; test blažilnikov za zagotavljanje dobre lege na cesti.
5. Zavore; meritev zavornega učinka in pregled obrabljenosti zavornih delov.
6. Podvozje; pregled posameznih delov podvozja za ugotavljanje zračnosti, poškodb in obrabljenosti delov podvozja. Tu je vključen tudi vizualni pregled izpušnega sistema in karoserijskih delov na spodnjem delu vozila.
7. Višina snopa žarometov; preverjanje nastavitve snopa žarometov.
8. Obvezna oprema; pregled stanja in veljavnosti obvezne opreme v vozilu.
9. Varnostni pasovi; test delovanja varnostnih pasov in vizualni pregled sestavnih delov za ugotavljanje poškodb.
10. Brisalci; pregled metlic in test delovanja brisalcev.
11. Svetlobna telesa; pregled delovanja in poškodb na svetlobnih telesih.
12. Pnevmatike; pregled tlaka in obrabljenosti pnevmatik, kjer lahko morebitne nepravilnosti pokažejo na napačno nastavitev geometrije podvozja.
13. Tekočine; pregled količine in stanja motornega olja, hladilne tekočine, zavornega olja, olja servoojačevalnika volana in čistila za stekla.
14. Akumulator; test akumulatorja z izpisom stanja.
15. Motor; morebitne nepravilnosti v delovanju motorja. Mehanik pregleda tudi zunanjost motorja in motorni prostor.
16. Svetovanje o uporabnosti; strokovno pojasnilo ugotovitev; mehaniki pojasnijo ugotovitve, stranki pa svetujejo tudi o tehničnih lastnostih in vgrajenih napravah, kot so ABS, ESC, klimatska naprava, tempomat, avtoradio in ostali multimedijski sistemi, varčni rabi goriva in ostalo.

Ključne besede


NasvetinasvetiNega avtomobilaPomlad

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji