Začenja se jesensko deževje. Imate dobre brisalnike?

Nasveti

AMZS nasvet: Kdor vidi dlje in bolje, vozi varneje!


Prihaja vozniško najzahtevnejše obdobje leta. Jesen in zimo spremljajo tudi obilne padavine. Poleg ustrezne zimske opreme ne pozabite na metlice brisalnikov, ki zlasti v slabem vremenu igrajo ključno vlogo pri vidljivosti, eni od osnov varne vožnje.

Na slovenskih cestah se vse pogosteje pojavljajo vozne razmere, povezane z ekstremnimi vremenskimi pojavi. Mednje spadajo tudi nenadni zelo močni jesenski in celo zimski nalivi. Ko voznik avtomobila zapelje v močan dež, se močno zmanjša vidljivost, kar pomeni bistveno povečanje nevarnosti in nedvomno bolj stresno vožnjo. Učinkoviti brisalniki oziroma njihov ključni sestavni element - metlice - so zato zelo pomembni dejavnik varnejše vožnje v takih razmerah. Ne pozabite, da kdor vidi dlje in bolje, vozi varneje.

Ne spreglejte:

Aktualni AMZS test 32 zimskih pnevmatik dveh dimenzij

AMZS test metlic brisalnikov

AMZS test LED žarometov šestih avtomobilov

Video:

Dežja bo vse več!

Evropska agencija za okolje napoveduje, da se bo v tem stoletju število dogodkov z močnim dežjem po Evropi povečalo za od pet do 25 odstotkov v poletnih mesecih in od 15 in do 35 odstotkov v zimskih mesecih.

Slovenskim cestam nevarni vremenski pogoji ne prizanašajo. Vreme je recimo na naših avtocestah nemalokrat ustvarilo nevarne razmere za nastanek hudih prometnih nesreč. Glede ekstremnih nalivov in sneženja pa je bilo denimo najbolj izstopajoče večurno obilno deževje oziroma sneženje 11. januarja 2016 v delu severne in zahodne Slovenije, zlasti v Posočju. V Bovcu je takrat denimo v 19 urah padlo kar 235 milimetrov dežja oziroma 235 litrov na kvadratni meter. V Lučah v Zgornjesavinjski dolini pa je v devetih urah in pol padlo 86 milimetrov dežja, kar se povprečno zgodi enkrat na deset let.

Preverite kako učinkoviti so brisalniki na vašem vozilu

V skladu z aktualno vremensko napovedjo, torej ne pozabite preveriti stanja metlic na brisalnikih vašega vozila. Metlice morajo tudi v največjem nalivu učinkovito brisati vetrobransko steklo.

Še nekaj nasvetov ob menjavi metlic:
primerjajte cene, saj so razlike za enake metlice lahko občutne,
če se le da, preverite starost (novo zapakiranih) metlic, saj ta vpliva na kakovost,
pozorno sledite navodilom za menjavo,
večkrat temeljito očistite vetrobransko steklo, saj s tem tudi metlice delujejo bolje.

Ključne besede


AMZS testBrisalnikibrisalci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji