Ne pozabite preveriti stanja brisalcev na avtomobilu

Novice

Prihaja obdobje hladnega in mokrega vremena ter slabše vidljivosti. Marsikdo je že te dni drgnil led z avtomobilskih stekel. Kakšno pa je stanje brisalcev na vašem avtomobilu?


Dan se krajša, zato je tudi vidljivost na cesti slabša, že tako slabe vremenske razmere pa poslabša še megla. Naj vam ne zagodejo še brisalci. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo.

Brisalci s starostjo otrdijo, kar se pozna tudi na učinkovitosti brisanja. Takšne spremembe najbolj opazimo v jesenskem in pomladnem času. V najslabšem primeru se lahko gumijasta metlica brisalca strga, kovinski nosilec pa ob tem poškoduje steklo.

Z novejšimi izvedbami brisalcev je ta nevarnost skoraj odpravljena, vseeno pa je potrebna redna menjava. Proizvajalci priporočajo menjavo vsako leto, mi pa vas pozivamo, da potrebo po menjavi presodite sami, vendar objektivno. Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo.

Katere brisalce izbrati?

Menjava brisalcevPogosto vozniki niti ne vedo, kakšni brisalci ustrezajo njihovemu vozilu. Že dolgo ni pomembna le dolžina metlice temveč tudi način namestitve. Kvalitetnejše znamke brisalcev za to poskrbijo tako, da poleg metlic vključijo tudi različne nastavke. Pred nakupom se zato prepričajte, da bo metlice res možno namestiti na vaš avtomobil.

V pomoč naj vam bo tudi test brisalcev, ki je bil objavljen v Motoreviji!

Poleg menjave brisalcev preverite tudi količino tekočine za pranje stekel in jo še pred najhladnejšimi meseci dopolnite z zimskim koncentratom.

Nekateri sistemi omogočajo preprosto namestitev, drugi zahtevajo nekaj napora, kar lahko ob pretirani uporabi sile vodi tudi v poškodbe. Menjavo v takšnih primerih raje prepustite strokovnjakom. V AMZS vam to opravimo strokovno, v le nekaj minutah, istočasno pa preverimo tudi delovanje mehanizma, pritisk na steklo in tekočino za pranje stekel. Ta storitev je za člane AMZS v naših delavnicah brezplačna, pomagali pa vam bomo tudi pri izbiri. Če ustrezni brisalci ne bodo na zalogi, jih bomo naročili in dobavili še isti ali naslednji dan.

Ključne besede


Varna vožnjabrisalci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji