Na pedalih: Zavarovanje koles

Nasveti

9 vprašanj in odgovorov o zavarovanju koles


Prodajalci koles že vrsto let poročajo o rasti prodaje koles in kolesarske opreme. To nas veseli, malce manj pa, da so kolesa vsako leto dražja. Tokrat ne bomo pisali o cenah in draginji, zanimalo nas je zavarovanje koles.

Oglas
Oglas

Če smo za novo kolo odšteli malo premoženje, je dobro, da je zavarovano. V preteklosti se o zavarovanju koles ni veliko govorilo, danes pa je drugače, saj vse zavarovalnice ponujajo kolesarske pakete, v katere ni zajeto samo zavarovanje kolesarja, temveč tudi kolesa. 

Poklicali smo nekaj zavarovalnic, da bi dobili podrobnejše informacije. Vprašali smo jih tudi, kako je z zavarovanjem električnih koles, ker so se med kolesarji kresala mnenja, da jih je treba zavarovati kot motorna kolesa. Pa to seveda sploh ne drži. Postavili smo jim vprašanja, ki jih največkrat slišimo med kolesarji. 

Žal se kolesarji o zavarovanju koles pogosto začnejo pogovarjati, ko je prepozno: ko je kolo zaradi padca uničeno ali ko je kolo ukradeno.

Kasko zavarovanje kolesa

Osnovni paket ene izmed zavarovalnic krije asistenco za kolo in kolesarja, zavarovanje odgovornosti kolesarja in nezgodno zavarovanje, lahko pa ga razširite še na kasko, ki krije škodo ob poškodovanju ali uničenju kolesa zaradi nesreče in škodo ob vlomski tatvini, požaru in drugih temeljnih nevarnostih. 
Pri zavarovanju novih koles mora biti zavarovanje sklenjeno v obdobju sedmih dni od datuma nakupa kolesa na računu. Če kolo ni novo, mora kolo preveriti pooblaščena oseba zavarovalnice. V paketno zavarovanje je vključeno tudi kritje vlomske tatvine ali ropa iz stanovanjskih in pomožnih prostorov. Če sklenete zavarovanje stanovanjskih premičnin, je možno zavarovalno kritje razširiti tudi na škode na kolesih na prostem, če kolo izgine, ko je zaklenjeno in priklenjeno na nepremičnino ali če je priklenjeno na prtljažnik avtomobila. Ta razširitev zavarovanja krije tudi škode na kolesih, ko se ta nahajajo v prostorih, ki niso v vaši lasti. Ob sklenitvi katerega od teh zavarovanj svetujejo, da zastopniku natančno opišete, katere premičnine hranite tako v stanovanjskem delu kot v pomožnih prostorih, saj vam bo morebiti svetoval povišanje zavarovalnega kritja, še posebej, če kolo višje vrednosti hranite v pomožnih prostorih.

Oglas
Oglas

Devet najpogostejših vprašanj o zavarovanju kolesa

1. Ali obstaja kasko zavarovanje za kolo in koliko stane?

Kasko zavarovanje za kolo seveda obstaja. Premija je odvisna od vrednosti kolesa in od pogojev zavarovalnice. Določene zavarovalnice zavarujejo izključno nova kolesa. Najbolje je, da se obrnete na svojega zavarovalnega svetovalca.

2. Kupil sem električno kolo. Kako ga lahko zavarujem proti kraji ali poškodbi? 

Električno kolo se lahko zavaruje kot vsa ostala kolesa. Lahko ga zavarujemo kasko - proti poškodbi in kraji. Pri tem je pomembno poudariti, da je kraja krita le v dobro zaklenjenih in zaprtih prostorih. Če vam električno kolo ukradejo pred lokalom ali na ulici (tudi če je zaklenjeno z varovalom), škoda ne bo krita. Torej imate na voljo kasko ali pa zavarovanje v sklopu domskega zavarovanja (proti kraji). Veliko zavarovalnic ima krajo kolesa iz hiše, stanovanja (v primeru vloma) vključeno že v sklopu zavarovanja premičnin - lahko do polne vrednosti ali z določenimi omejitvami.

3. Padel sem s kolesom in ga uničil? Kaj moram narediti?

Ob padcu je najbolj pomembno, da najprej poskrbimo zase. Če govorimo o primernih zavarovanjih za kolesarje, je pomembno, da imamo sklenjeno nezgodno zavarovanje, s katerim si ob težji poškodbi z dnevnim nadomestilom deloma povrnemo izpad dohodka zaradi bolniške odsotnosti, še bolj pomembno pa je, da smo zaščiteni ob delni ali popolni invalidnosti. Žal tudi na kolesih prihaja do zelo težkih poškodb, ki nam zelo spremenijo način življenja in zahtevajo prilagoditve v hiši/stanovanju (dvigala, dostopi z invalidskimi vozički, prilagojene kopalnice) ali pa prevozna sredstva, ki so prilagojena za invalide. Tudi naša delovna zmožnost po zelo hudih poškodbah, ki povzročijo invalidnost, zelo vpliva na našo finančno situacijo. Če govorimo o poškodbi kolesa in imamo kasko zavarovanega, se seveda obrnemo na zavarovalnico, ki oceni škodo in jo, ob primerno sklenjenem zavarovanju, tudi povrne.

4. Zbil me je avto in mi uničil kolo. Kako lahko povrnem nastalo škodo? 

Ko smo oškodovanci, kar pomeni, da je krivec za našo prometno nesrečo tretja oseba, v tem primeru avto, se škoda krije iz avtomobilske odgovornosti zavarovanega avtomobila. Pomembno je, da se tudi ob nesreči s kolesom izpolni evropsko poročilo ali pokliče policija, ki ugotovi in potrdi dejansko krivdo. Ko imamo priznanje povzročitelja ali zapisnik policije, se obrnemo na zavarovalnico povzročitelja, ki izplača vso materialno in nematerialno škodo.

5. Kolo so mi ukradli iz garaže. Kaj narediti? 

Če je bilo kolo ukradeno iz zaprte in zaklenjene garaže in gre za vlom, najprej pokličemo policijo, da naredi zapisnik, ki je osnova za izplačilo škode. Seveda moramo pred tem poskrbeti za ustrezno zavarovanje doma (v sklopu nepremičnin so običajno v celoti ali delno vključena kolesa) ali pa imamo zavarovano kolo tudi za tatvino.

6. Kolo so mi ukradli v kampu pred šotorom. Sem upravičen do povrnitve škode?

V tem primeru zavarovalnica ne krije ničesar, saj kolo ni bilo v dobro zaklenjenem in zaprtem prostoru. Tu vas reši le kakšna kamera in ob njeni pomoči najdete kradljivca, ki vam kolo vrne.

7. Kolo sem vozil na strehi avtomobila. Kolo je padlo s prtljažnika in je povsem uničeno. Kaj lahko naredim? 

Če je kolo posebej zavarovano kot dodatna oprema pri avtomobilu in do padca kolesa s strehe ni prišlo zaradi naše malomarnosti, je škoda krita. Ravno tako zavarovalnica izplača škodo, če je kolo kasko zavarovano.

8. Kolo sem imel v avtu. Imel sem prometno nesrečo, uničen je avto in kolo v njem. Kaj naredim?

V tem primeru se najprej postavi vprašanje, kdo je povzročitelj nesreče. Če je povzročitelj nesreče tretja oseba, vam je zavarovalnica povzročitelja dolžna pokriti celotno škodo, ki nastane - tudi poškodovano kolo, čelado, dres in ostale stvari, ki so v avtu. Če ste povzročitelj vi, lahko zavarovanje uveljavljate le, če ste kolo v avtu kot dodatno opremo posebej zavarovali ob sklenitvi zavarovanja.

9. Ukradli so mi kolo. Kako pridem do povračila? 

Ker sta vlomska tatvina in rop kaznivi dejanji, morate najprej opraviti prijavo policiji. Zavarovalnica vlom in rop obravnava po pridobitvi policijskega zapisnika. Ob prijavi škode zavarovalnici boste morali navesti naslednje podatke: kdaj in kje se je zgodil vlom, kdo je odkril vlom, kaj je bilo pri tem poškodovano, seznam stvari, ki so bile odtujene. K hitrejši rešitvi škodnega primera lahko pripomorete s shranjenim računom za kolo in fotografijo kolesa. Vsako kolo ima na okvirju serijsko številko. Tudi to fotografirajte in spravite. Fotografirajte tudi nastalo škodo, če je šlo za vlomsko tatvino oziroma rop, fotografije pa predložite ob prijavi škode.

AMZS pomaga tudi kolesarjem in vam uredi zavarovanje kolesa

Člani AMZS imate pomoč na cesti zagotovljeno tudi, kadar ste na kolesu, saj vam AMZS pomaga, ne glede katero in čigavo prevozno sredstvo uporabljate. Članstvo je namreč vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo. V primeru družinskega članstva lahko prednosti in ugodnosti članstva z enim paketom koristi vsa družina. AMZS pomoč na cesti za kolesarje v sodelovanju s partnerskima avtomobilskima kluboma izvaja tudi v Avstriji in na Hrvaškem. 

V AMZS centrih lahko uredite tudi zavarovanje kolesa (enako kot za druga prevozna sredstva in po novem tudi za dom, zdravje in nezgodo). Za informativni izračun lahko pišete na zavarovanja@amzs.si ali pokličete na 051 326 051. Zavarovanje lahko ob pomoči AMZS zavarovalnih zastopnikov sklenete tudi na daljavo. 
 

 

Ključne besede


NasvetikolesarjiKolesarjenjeZavarovanjeNa pedalih

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

48

Priljubljenost članka

48

Shrani

Delite s prijatelji