AMZS test 20 otroških varnostnih sedežev

Otroški varnostni sedeži

Pestra izbira, raznoliki rezultati - Kaj smo še ugotovili na tokratnem testu?


Jesenski del letošnjega velikega AMZS testa otroških varnostnih sedežev je postregel z dobrim povprečjem rezultatov, a znova tudi z nekaj sedeži, ki so zaradi nekaterih izrazito slabih lastnosti dobili AMZS oceno ni priporočljivo. Tokrat smo preskusili 20 otroških varnostnih sedežev vseh starostnih skupin - od lupinic za dojenčke do jahačev za otroke, stare od 4 do 12 let. Kaj smo še ugotovili na tokratnem testu? 

Oglas
Oglas

Test otroških varnostnih sedežev, ki ga AMZS opravlja skupaj z nekaterimi evropskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami, se je v več kot 50 letih - AMZS pri testih sodeluje že 25 let - uveljavil kot zelo pomemben pripomoček za starše, ki želijo svoje otroke v avtih prevažati čim bolj varno in ki se znajdejo pred nepregledno izbiro sedežev. Neodvisen in temeljit test otroških sedežev pomaga pri nakupni odločitvi, saj sedeže na testu temeljito preskusimo v štirih glavnih kategorijah - varnosti, upravljanju, ergonomiji in morebitni vsebnosti škodljivih snovi. Varnostne lastnosti preverimo s čelnim in bočnim preskusnim trkom, potekom pasov in stabilnostjo vgradnje v avto. Merilo upravljanja zajame pripenjanje otroka, vgradnjo sedeža, primernost za različne velikosti otroka, jasnost navodil za uporabo in možnost čiščenja. p Pri merilu ergonomije preverimo prostornost sedeža za otroka, prostor, ki ga sedež zavzema v avtu, položaj sedenja in udobje sedenja. Na koncu v laboratoriju preverimo še vsebnost škodljivih snovi, kot so sredstva proti gorenju, naftalin, ftalati in ostale snovi, ki lahko škodijo zdravju otrok - pri tem uporabimo merila, ki veljajo za igrače.  Velja pripomniti, da sicer vsi sedeži, ki so naprodaj v trgovinah, ustrezajo zakonskim standardom, a naši testi so strožji od osnovnih varnostnih standardov, zato tudi pride do razlik v ocenah. 

Rezultati: 11 sedežev z oceno dobro, 8 sedežev z oceno zadovoljivo - in eden z oceno slabo

Za razliko od spomladanskega dela sedežev, kjer je eden od preskušenih sedežev dobil oceno zelo dobro, je bila na tokratnem testu najvišja ocena dobro; dobilo jo je enajst preskušenih sedežev. Ti sedeži in še osem sedežev z oceno zadovoljivo precej presegajo zakonske varnostne standarde in so dokaz, da izdelovalci sedežev pri razvoju in izdelavi upoštevajo naša merila, ki so postavljena precej višje od zakonskih. 
A eden od preskušenih sedežev - sedež jane koos i-size R1 z osnovo iplatform comfy - je vseeno dobil oceno slabo in ne priporočamo njegovega nakupa. Krivec za to je prevelika vsebnost naftalina in sredstva proti gorenju TCPP, ki smo ju zaznali v tekstilnih prevlekah na tem sedežu. Obe snovi v večjih količinah veljata za kancerogeni, zato ne moremo priporočiti nakupa sedeža s takšno vsebnostjo teh snovi. 
Dva izdelovalca sta se odzvala na rezultate naših prejšnjih testov z izboljšanimi sedeži: lupinico kiros i-size, ki se je na testu lani spomladi odtrgala z isofix osnove, so pri Chiccu popravili in dodelali - naslednik tega sedeža z oznako chicco kiros evo i-size z osnovo kiros evo i-size base se je na tokratnem preskusnem trku odrezal dobro in ponuja dobro zaščito. 
Letos spomladi smo v prevlekah sedeža lionelo antoon RWF izmerili preveliko vsebnost sredstev proti gorenju TDCP in TCPP; pri nasledniku, sedežu lionel antoon plus, teh snovi nismo zaznali. 
Oba izdelovalca, Chicco in Lionel, kupcem obeh problematičnih sedežev ponujata brezplačno zamenjavo za novi različici v svojih pooblaščenih trgovinah. 

Sedeži z vrtljivim podstavkom močno olajšajo nameščanje otroka v sedež in pripenjanje varnostnega pasu.  

Sedež za do leto dni stare otroke

Sedež chicco kiros evo i-size s kiros evo i-size isofix osnovo ponuja enostavno in stabilno namestitev; osnova lahko ostane v avtu, sedež pa preprosto nameščamo na osnovo ali odstranjujemo z nje. Zagotavlja dobro zaščito pri čelnem trku in povprečno zaščito pri bočnem trku, dobro oporo otrokovim nogam, udobno sedenje, dovolj prostora za otroka, ki tudi dobro vidi iz sedeža. Je pa sedež z osnovo precej zajeten in zahteva precej prostora za namestitev. 

Sedeži za do leto in pol stare otroke

V to starostno skupino spada šest sedežev; štirje so dobili oceno dobro, eden zadovoljivo, eden pa oceno slabo in ne priporočamo njegovega nakupa. 
Sedež bugaboo turtle air s turtle air wingbase osnovo je varen sedež, ki omogoča enostavno in stabilno pritrditev v avto.  Ponuja dobro zaščito tako pri čelnem kot pri bočnem trku, omogoča preprosto pripenjanje otroka, dobro oporo za noge in položaj sedenja, je pa tudi kakovostno izdelan in lahek. Pri istem sedežu brez osnove - z oznako bugaboo turtle air - je rahlo povečana možnost napačne namestitve v avto, zato je sedež dobil malce slabšo skupno oceno. 
Sedež cybex cloud Z2 i-size z base Z2 osnovo je zelo varen sedež, ki ima nastavljivo naslonjalo za večje otrokovo udobje. Za doplačilo je na voljo posebno tipalo sensorclip, ki prek blutetooth povezave obvešča starša, da je pozabil otroka v avtu. Sedež omogoča preprosto pripenjanje otroka, udoben položaj sedenja in je izdelan kakovostno, je pa malce težje odstraniti prevleko. Enak sedež, a brez osnove - cybex cloud Z2 i-size - je slabšo oceno od različice z osnovo dobil zaradi povečane možnosti napačne namestitve v avto. 
Sedež jané imatrix z iplatform comfy osnovo je varen, a precej težak sedež. Dovoljena je le namestitev v isofix sidrišča. Sedež ponuja dobro zaščito ob čelnem trku in povprečno ob bočnem trku, namestitev v avto in pripenjanje otroka v sedež pa nista najenostavnejša. Na testu smo ugotovili dokaj veliko vsebnost škodljivih snovi. 
Janéjev sedež koos i-size R1 z iplatform comfy osnovo sicer ponuja dobro zaščito ob čelnem in bočnem trku, enostavno pripenjanje otroka, dobro sedalno udobje in odlično kakovost izdelave, a na testu v kemičnem laboratoriju smo v prevleki ugotovili preveliko vsebnost naftalina in sredstva proti gorenju TCPP. Ker ti snovi veljata za kancerogeni, je sedež dobil skupno oceno slabo, kar pomeni, da ne priporočamo njegovega nakupa. 

Sedeži za do štiri leta stare otroke

Sedež swandoo curie je varen in stabilen sedež za do štiri leta stare otroke. Sedež lahko obrnemo postrani, kar olajša pripenjanje otroka. Sedež je primeren za prevoz dojenčkov, ne omogoča pa prenašanje dojenčka do avta. Sedež ponuja dobro zaščito ob trku, je pa precej težak. Otrokom ne ponuja najboljše opore za noge, slabša je tudi vidljivost iz sedeža. 
Sedež cybex sirona Z2 z osnovo base Z2, ki je namenjen otrokom do štirih let starosti, lahko uporabljamo obrnjenega v smer vožnje ali v nasprotno smer vožnje; v tem položaju ponuja nadpovprečno varnost ob trku. Sedež je del modularnega sistema, ki omogoča namestitev različnih sedežev na isto isofix osnovo. Sedež lahko obrnemo postrani za lažje pripenjanje otroka, ponuja pa dobro varnost, a tudi malce manj udobja za otroka. 
Tudi Lionelov sedež antoon plus lahko uporabljamo tako, daje obrnjen v smer vožnje ali v nasprotno smer vožnje in tudi ta sedež lahko obrnemo postrani, kar nam olajša pripenjanje otroka. Sedež ponuja dobro varnost ob trku, je pa nameščanje sedeža in pripenjanje otroka dokaj zapleteno. Sedež je precej težak, težko je tudi odstraniti prevleko. 

Sedeža za do šest let stare otroke

Chiccova sedeža seat3Fit i-size in seat3Fit i-size air imata enaki zasnovi, različica air pa ima dodan še senčnik in sistem za kroženje zraka skozi školjko sedeža. Sedeža sta namenjena otrokom od novorojenčka do 6 let starim otrokom; do štiri leta stari otroci lahko sedijo tako, da gledajo v nasprotno smeri vožnje, kar pomeni boljšo zaščito ob čelnem trku. A ker je sedež namenjen različnim starostnim skupinam otrok, predstavlja kompromis pri večini ocenjevalnih meril. Ko je sedež obrnjen v nasprotno smer vožnje, zavzema veliko prostora v avtu in ni primeren za manjše avtomobile. 

Sedež za do 10 let stare otroke

Sedež silver cross motion all size 360 je še eden od sedežev, ki rastejo z otrokom in je namenjen za dolgoletno uporabo, saj je namenjen tako novorojenčkom kot do približno 10 let starim otrokom. Zato so njegove lastnosti pogosto kompromis med različnimi zahtevami. Za prevoz otrok, ki so manjši od 100 cm, mora biti sedež nameščen v isofix sidrišča, za večje otroke pa je lahko pritrjen z avtomobilskimi varnostnimi pasovi. Sedež ponuja povprečno zaščito ob trku, namestitev sedeža v avto in pripenjanje otroka pa ni najbolj enostavno. Na kemijskem testu smo ugotovili precejšnjo vsebnost škodljivih snovi.

Pri sedežu besafe stretch, ko otrok gleda v nasprotno smer vožnje, se lahko zaplete v avtomobilski varnostni pas.  

Sedeži za od enega do štiri leta stare otroke

Sedež avova sperber-fix 61 lahko uporabljamo obrnjenega v nasprotno smer vožnje ali v smer vožnje; v nasprotni smeri vožnje ponuja dobro zaščito ob čelnem trku in le povprečno ob bočnem trku, nameščanje in pripenjanje otroka pa ni najbolj enostavno. Sedež zahteva veliko prostora in je precej težak. 
Besafov sedež stretch omogoča namestitev otroka, da gleda v nasprotno smer vožnje, zato ponuja dobro zaščito ob trku. Zaradi dvižne zasnove mehanizma za nastavitev pasov je nastavljanje pasov enostavno in hitro. Sedež ima dokaj tanke blazinice pod prevleko, je pa tudi težak in zajeten.  
Sedež axkid minikid 3 ima mehanizem pasov in zglavnik, ki se prilagajata velikosti otroka. Ponuja dobro zaščito ob trku, zahteva pa nekaj pozornosti pri nameščanju sedeža v avto in pripenjanju otroka. Sedežni položaj otroka ni idealen, otrok tudi slabše vidi iz sedeža. 

Oglas
Oglas

Sedeža za od leta do 12 let stare otroke

Sedež maxi-cosi titan pro i-size je sedež za otroke od približno 15 mesecev starosti do 12 let. Omogoča enostavno prilagajanje varnostnih pasov velikosti otroškega telesa; za otroke, ki so lažji od 15 kg je treba sedež zapeti v isofix sidrišča in zavarovati s top-tether varovalom, kar zahteva posebne vpenjalne točke v avtu. Dobra zaščita pri bočnem trku, povprečna pri čelnem trku, udoben položaj sedenja in dobra kakovost izdelave. 
Tudi Recarov sedež toria i-size ponuja enostavno pripenjanje otroka in prilagajanje velikosti, za otroke lažje od 15 kg pa je treba sedež vpeti v isofix sidrišča in zavarovati s top-tether varovalom. Pri nekaterih avtomobilih je treba za večjo stabilnost sedeža odstraniti zglavnik na zadnji klopi. Recarov sedež ponuja dobro zaščito ob bočnem trku, zagotavlja dobro oporo za noge otroka, dober sedežni položaj in zahteva malo prostora v avtu. Odstranjevanje prevleke zahteva nekaj več truda. 

Sedeža za od 4 do 12 let stare otroke

Sedež britax römer kidfix i-size je jahač z naslonjalom, v katerem lahko sedijo več kot štiri leta stari otroci. Sedež lahko pritrdimo z avtomobilskim pasom ali v isofix sidrišča, kar izboljša prečno stabilnost namestitve. Dobra zaščita ob trku, lahka namestitev in pripenjanje otroka, dobro udobje sedenja, a oteženo odstranjevanje prevleke. 
Tudi Avionautov sedež maxspace comfort system + je jahač z naslonjalom, ki omogoča namestitev s pasovi ali z isofix sidrišči. Ponuja dobro zaščito ob bočnem trku in povprečno pri čelnem trku, otroci pa v sedežu sedijo udobno in imajo veliko prostora. Na kemijskem testu smo ugotovili rahlo povečano vsebnost škodljivih snovi, sedež pa ne omogoča odstranjevanja in čiščenja prevleke. 
 

Ključne besede


Varna vožnjaOtroci v avtuVarnostAMZS test otroških sedeževvarnostni otroški sedeži

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

79

Priljubljenost članka

79

Shrani

Delite s prijatelji