Nevarne obljube: varnostni pas namesto otroškega sedeža

Otroški varnostni sedeži

Test: Smart kid belt naj bi nadomestil otroški varnostni sedež


Pred kratkim se je v nekaterih evropskih spletnih trgovinah in trgovinah z otroško opremo pojavil nov izdelek, ki obljublja nemogoče: poseben varnostni pas za otroke, ki se prodaja pod blagovno znamko Smart Kid Belt, naj bi nadomestil otroški varnostni sedež. A preskusni trk, ki smo ga opravili evropski avtomobilski klubi - med njimi tudi AMZS - in potrošniške organizacije, v katerem smo preskusili omenjen varnostni pas, dokazuje nasprotno: takšen varnostni pas je smrtno nevaren. Za kaj gre?

Poljski izdelovalec otroške opreme Smart Kid prodaja poseben podaljšek varnostnega pasu, ki naj bi popravil oziroma odpravil glavno nevarnost pripenjanja otrok v avtomobilski sedež z avtomobilskim varnostnim pasom: podaljšek smart kid belt z dvema zaponkama približa ramenski del avtomobilskega varnostnega pasu otrokovim prsim in vratu, trebušni del pasu pa otrokovi medenici. Na ta način naj bi ob trku podaljšek smart kid belt bolje zadržal otroka v avtomobilskem sedežu in preprečil, da bi avtomobilski varnostni pas “zarezal” v otrokov vrat in trebuh. Ob uporabi tega podaljška naj otroci torej ne bi več rabili otroškega varnostnega sedeža.

Pri poljskem izdelovalcu pravijo, da podaljšek smart kid belt lahko nadomesti otroški varnostni sedež, ki je namenjen otrokom starim od 4 do 12 let in s telesno maso od 15 do 36 kg - gre torej za nadomestilo za otroške sedeže jahače.

Homologacija je ustrezna, zaščita pa ne

Podaljšek smart kid belt je registriran in homologiran kot “zadrževalni sistem” - enako kot klasični otroški varnostni sedež - in kot takšen naj bi ustrezal tudi zakonskim zahtevam pri prevozu otrok. Naj spomnimo: v zakonu o pravilih cestnega prometa v 88. členu piše:

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi.

Kako deluje podaljšek smart kid belt?


Namestimo ga med gornji del avtomobilskega pasu - del, ki poteka prek otrokovega prsnega koša - in spodnji del, ki poteka prek otrokovega trebuha oziroma medenice. Z nastavljanjem dolžine podaljška približamo gornji del otrokovim ramenom, spodnji del pa otrokovi medenici. Na ta način naj bi podaljšek odpravil ohlapnost in napačen potek avtomobilskega pasu. Po besedah izdelovalca ob uporabi tega podaljška avtomobilski pas zavaruje otroka enako dobro kot odraslega potnika - in tako otroški sedež jahač ni več potreben.

Nevarne notranje poškodbe

Pa je res tako? Optimistične trditve poljskega izdelovalca smo preskusili s čelnim preskusnim trkom: uporabili smo preskusno lutko Q6 (velikost 117 cm, masa 23 kg), ki smo jo namestili na zadnji sedež v školjki VW pola, s to pa na posebnih sankah simulirali trk s hitrostjo 64 km/h. Opravili smo dva preskusna trka: pri prvem je bila lutka pripeta le z avtomobilskim varnostnim pasom, pri drugem pa smo lutko pripeli tako, da smo na avtomobilski varnostni pas po navodilih izdelovalca namestili podaljšek smart kid belt. Preskusni trk je potekal po enakih merilih kot preskusni trki, s katerimi preskušamo otroške varnostne sedeže.

Rezultat trka je zgovoren: kljub podaljšku smart kid belt je ob trku spodnji del avtomobilskega varnostnega pasu zdrsnil navzgor in se močno zarezal v trebuh lutke otroka, kar bi ob pravem trku povzročilo smrtne notranje poškodbe otroka.

Z gotovostjo lahko zatrdimo, da podaljšek smart kid belt ne opravi svojega dela in ne izpolni obljub poljskega izdelovalca tega izdelka.


Ob tem tudi zgornji del podaljška ni mogel preprečiti stika avtomobilskega varnostnega pasu z vratom lutke otroka, kar bi v resničnem življenju povzročilo dodatne poškodbe. Še več: ponovljen preskusni trk brez podaljška smart kid belt je pokazal zelo podobne poškodbe, zato z gotovostjo lahko zatrdimo, da podaljšek smart kid belt ne opravi svojega dela in ne izpolni obljub poljskega izdelovalca tega izdelka.

Odsvetujemo nakup

Pri nas podaljška smart kid belt še nismo zasledili v trgovinah z otroško opremo, a to ne pomeni, da ga pri nas ni mogoče dobiti, saj je smart kid belt na voljo v nekaterih priljubljenih spletnih trgovinah, kakršen je na primer spletni portal eBay, od koder kupljeni izdelki hitro pridejo tudi v Slovenijo.

Skratka, močno odsvetujemo nakup tega izdelka oziroma njegovo uporabo. Učinkovito zaščito naših otrok v avtu zagotavljajo le ustrezni otroški varnostni sedeži!

Zakaj le otroški sedež zagotavlja ustrezno zaščito?

Otroci imajo drugačno zgradbo telesa

Dojenčki so v avtomobilu najbolje zaščiteni tako, da pripeti ležijo v posebnih školjkastih otroških sedežih in so obrnjeni - gledajo - v nasprotno smer vožnje. Mlajši otroci naj sedijo v sedežih, ki imajo integrirane varnostne pasove, s katerimi jih lahko čvrsto pripnemo v sedež. Pri zaščiti starejših otrok (težjih od 15 kg in višjih od 100 cm) pa je treba upoštevati nekaj dejstev:

boke pri odraslih sestavljajo tri kosti - medenična, sramna in sedna kost -, ki so zraščene skupaj in kot celota ponujajo čvrsto oporo varnostnemu pasu. Pri otrocih te kosti še niso zraščene, pa tudi še ne dovolj čvrste: pod pritiskom varnostnega pasu se premaknejo, varnostni pas pa zato zdrsne na trebuh otroka, kar ob trku lahko povzroči notranje poškodbe,

otroški sedež je zasnovan tako, da se varnostni pas tesno prilega otroškemu sedežu in da ob trku čim večjo silo trka prenese na otrokova boka, s tem pa prepreči, da bi spodnji del pasu zdrsnil na otrokov trebuh.

Po številnih letih raziskav in preskusov lahko z gotovostjo rečemo, da takšno učinkovito zaščito omogoča le ustrezen otroški varnostni sedež z naslonom za zaščito tudi ob bočnih trkih.

Ključne besede


AMZS testvarnostni testvarnostni otroški sedeži

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

94

Priljubljenost članka

94

Shrani

Delite s prijatelji