AMZS raziskava: Počitniška mobilnost Slovencev po epidemiji novega koronavirusa

Avto-moto, Promet

Navezani na morje ...


Epidemija novega koronavirusa je spremenila marsikaj - delno tudi mobilnost Slovencev, kot smo ugotovili v anketi, katere rezultate smo objavili v junijski Motoreviji. Kaj pa naše počitniške navade? So spremenjene potovalne razmere in številne še veljavne omejitve spremenile način poletnega dopustovanja Slovencev? Za del slovenskih počitnikarjev zagotovo, a sodeč po anketi, ki smo jo opravljali od sredine julija do sredine avgusta, nas je večina poletni dopust preživela tako kot prejšnja leta - v apartmaju ali kampu nekje ob hrvaškem morju, kamor smo odšli z avtom …

Ker nimamo neposredne primerjave za enako obdobje lani oziroma v prejšnjih letih, se lahko opremo le na nekatere starejše raziskave, po katerih je v preteklosti poletni dopust v Sloveniji preživljala četrtina Slovencev. Letos je bilo malce drugače: po naši anketi, na katero je odgovorilo skoraj 600 vprašanih, je poletni dopust doma preživelo skoraj 36 odstotkov Slovencev, torej več kot tretjina. To je zagotovo več kot lani ali v prejšnjih letih, med razloge za to pa lahko štejemo tako zdravstvena priporočila kot turistične bone.

Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije novega koronavirusa izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Omejitve v javnem prevozu, bistveno manj letalskih povezav in omejitve potovanj v tujino so v avtomobile spravile še več Slovencev kot sicer - skoraj 85 odstotkov. A že na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom - še en zmagovalec letošnjih potovalnih in počitniških razmer. Prodajalci avtodomov letos poročajo o dobri prodaji, več dela kot sicer so imeli tudi izposojevalci.

Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije novega koronavirus izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti.

Na prvem mestu so še vedno počitnice na morju

Slovenci smo še vedno zelo navezani na morje; letos je svoj dopust ob morski obali preživljalo skoraj 62 odstotkov Slovencev. S skoraj 16 odstotki so na drugem mestu gore oziroma hribi, kar je zagotovo malce večji odstotek kot prejšnja leta - znova zaradi priporočil o dopustovanju in omejitev pri potovanju. Pri nastanitvah smo Slovenci največkrat izbrali apartmaje (38,1 odstotka,), na drugem mestu pa z malce več kot 28 odstotki kampiranje, ki je letos v Sloveniji doživelo razcvet. Malo manj kot 14 odstotkov je dopust preživelo v hotelih - kolikšno zaslugo za to imajo turistični boni, v anketi nismo spraševali.

 

Največ Slovencev po naši anketi si za dopust vzame do teden dni časa - skoraj 40 odstotkov. Malce več kot 30 odstotkov dopustuje 14 dni, 10 odstotkov Slovencev pa do tri tedne. Več kot 7 odstotkov vprašanih si je za dopust vzelo več kot 3 tedne časa.

Korona omejitve očitno niso bistveno spremenile pretočnosti prometa na meja

Kako so letošnje razmere vplivale na naš poletni dopust, najbolje pokažejo odgovori na vprašanje “Po kakšnih merilih ste izbrali letošnji dopust”: 32 odstotkov vprašanih se je za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer.

62 odstotkov Slovencev je do svojega počitniškega cilja potovalo enako kot prejšnja leta, skoraj 30 odstotkov anketirancev pa je ocenilo, da je bila pot do cilja hitrejša kot prejšnja leta. Pet odstotkov Slovencev je opazilo več zastojev na mejah, trem odstotkov vprašanih pa se je potovanje zaradi omejitev podaljšalo.

Na koncu še nekaj o počitniški aktivnosti Slovencev: skoraj 30 odstotkov vprašanih je na dopust vzelo kolo ali električno kolo, 6 odstotkov pa skiro.

Ključne besede


AMZS raziskavapočitnicekoronamobilnost