S potrpežljivostjo do zmage

Pogovor

Pogovor: Luka Gril, najboljši mladi voznik Slovenije


21-letni študent strojništva iz Slovenj Gradca je ob razglasitvi zmagovalcev AMZS vozniške olimpijade mladih najprej osupnil, a po prvem šoku zbral misli. Luka se je finala lotil brez velikih pričakovanj, a z veliko mero potrpežljivosti.

Luka Gril je že na poligonu nase opozoril s preudarnim, osredotočenim in umirjenim pristopom. Vse to so vrline varnega voznika. Skromen je ostal tudi takoj potem, ko je za leto dni v roke dobil ključe čisto novega avtomobila in stopil pred naš mikrofon. Pravi, da zmage res ni pričakoval.

Ste najboljši mladi voznik Slovenije z letnico 2019. Kaj v tem trenutku razmišljate? Čutite veselje, radost, odgovornost?

Še vedno sem začuden, mogoče bi moral preveriti, če so vse skupaj res prav sešteli. Je pa ta naslov tudi odgovornost, glede na to, kako je polepljen moj novi avto.

Čemu taka skromnost?

Jaz sem vseskozi imel občutek, da vozim povsem normalno in brez presežkov. Tudi zjutraj sem si rekel, da grem na Vransko uživati in se kaj novega naučiti.

Brez presežkov v eno ali drugo smer pravite, optimalno torej. Je to tista prava strategija?

Da, to je najbrž res tisti pravi recept za zmago. Potrpežljivost je bila ključna in na cesti je tudi, če hočeš voziti varno.

Kaj pa vas na slovenskih cestah najbolj zmoti in kaj je tisto, kar vas kot voznika razveseli?

Najbolj me razveseli, da se v prometu najde tudi solidarnost. Še vedno lahko računaš na pomoč, če si v težavah in tudi prednost znamo odstopiti, to nam kar gre. Najbolj pa me moti dejstvo, da se ti na zadnji odbijač prilepijo nestrpni vozniki in stresajo nervozo, ker se pač pelješ 90 km/h tam, kjer to veleva omejitev.

Kako pa sedaj ob tej zmagi dojemate svoje poslanstvo v prometu?

Nedvomno kot odgovornost in moral bom zlasti v družbi prijateljev, ko bodo zvedeli za ta naslov, še bolj paziti, da na cesti ne bom delal napak. Moj nasvet mladim voznikom pa bi bil predvsem vozite strpno in upoštevajte omejitve hitrosti.

Luka Gril je že na poligonu nase opozoril s preudarnim, osredotočenim in umirjenim pristopom. Vse to so vrline varnega voznika.

Bi se strinjali s stereotipom, da je mlad voznik nevaren voznik?

Ne, jaz bi rekel, da dobre oziroma slabše ali nevarne voznike ne definirajo leta. Neodvisno od starosti najdeš dobre voznike in tudi tiste, ki pretiravajo.

Kot strojnika vas verjetno avtomobili navdušujejo. Kaj bi bil vaš sanjski avto?

Avtomobili kot zgolj prevozno sredstvo me ne zanimajo, a ker študiram strojništvo, to spada zraven. Veliko bolj so mi zanimivi z vidika tehnoloških rešitev. To je kul. Sanjski avto? Tisti, v katerega gre kolo, ne da bi ga razstavil.

Torej prostor in udobje?

Da.

Se veselite kakšnega vozniškega pripomočka, ki ga do sedaj še niste preizkusili?

Še nikoli nisem vozil ob pomoči aktivnega radarskega tempomata. To se mi zdi kar uporabna zadeva.

Caption

 

Ključne besede


Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenijenajboljši mladi voznikNajboljsi za volanom

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji