Najboljša mlada voznica: Nisem za dirke

Pogovor

Pogovor s Petro Prašnikar, najboljšo mlado voznico Slovenije


Petra Prašnikar, 24-letna študentka arhitekture iz Vira pri Domžalah je že na poligonu nase opozorila s precej natančnim pristopom in preudarnimi vožnjami. Ob razglasitvi rezultatov pa je bila tako osupla in tako presenečena, da ji je s tresočih rok zdrsnil celo pokal najboljše mlade voznice Slovenije. Zmage res ni pričakovala, a kot nam je zaupala, se je že doslej na cesti trudila biti vzorna voznica.

Ste po končanih praktičnih izzivih imeli občutek, da ste odpeljali za zmago, da se vam nasmihajo ključi nove Fordove pume?

No, jaz nikakor nisem imela občutka, da sem med boljšimi in sem res malce presenečena. Nikjer nisem posebej izstopala. Izkazalo se je, da če si pri vseh vajah uspel narediti rezultat zlate sredine, je bilo točk očitno dovolj za dobro uvrstitev.

Naslov najboljše mlade voznice vam ni prinesel le ključev novega avtomobila, ampak tudi odgovornost biti boljši pri vsakem prevoženem kilometru …

Jaz sem se na cesti v prometu že doslej trudila voziti zgledno. Glede na osvojeni naslov pa mislim, da se lahko še bolj potrudim biti zgled varne voznice.

Kako pa gledate na avtomobilski svet? Kaj vas pri avtomobilih navdušuje?

Pri avtomobilih me navdušujejo svobodna “roadtrip” potovanja. Hitrost me ne zanima, nisem za dirke.

Avtomobilski svet se nahaja na razpotju nove dobe. Si kot voznica predstavljate, da bi s pritiskom na stikalo vožnjo v določnem trenutku povsem prepustili avtopilotu oziroma umetni inteligenci?

Meni se zdi, da bi z avtonomno vožnjo dejansko lahko povečali prometno varnost, ko bo tehnologija prišla do te stopnje, da bo omogočala uporabo avtopilota. Mislim, da bo to res dobro za vse, tudi za najstarejše, ki si sedaj morda ne morejo več privoščiti sesti za volan.

Petra Prašnikar: "Mladim sporočam, da se je tekmovanja Najboljši za volanom zagotovo vredno udeležiti zaradi celotne izkušnje, novega znanja, ki ga pridobiš in tudi zaradi super nagrad."

Kam boste pumo odpeljali na prvi avtomobilski sprehod? Imate svojo najljubšo cesto?

Jaz sem bolj vodni tip, zato sem prepričana, da se bom s pumo najprej odpeljala na morje. Najljubšo slovensko cesto pa težko izpostavim, saj se vozim predvsem na relaciji Domžale - Ljubljana.

Kaj bi sporočili mladim? Zakaj se je vredno podati na AMZS vozniško olimpijado mladih voznikov in voznic?

Mladim sporočam, da se je tekmovanja Najboljši za volanom zagotovo vredno udeležiti zaradi celotne izkušnje, novega znanja, ki ga pridobiš in tudi zaradi super nagrad.

Čaka vas nadaljevanje tekmovanja v mednarodnem izboru najboljšega mladega voznika pod okriljem FIA. Napoved?

Poskusila bom odpeljati tako kot danes in postati najboljša tudi v Evropi.

AMZS četrtič zapored izbral najboljšo mlado voznico in voznika Slovenije: Mladost je lahko prednost

 Sklepno dejanje je vseh dvajset finalistov vzelo sila resno in zavzeto. Že v polfinalnih izzivih, ki so potekali 15. in 16. junija, so se lahko prepričali, da je med sovrstniki veliko dobrih voznikov in da na asfaltu inštruktorji nič ne prepuščajo naključju. Jasno jim je bilo, da bo na finalnih vajah štel vsak milimeter natančnosti, da bo opažen vsak dotik stožca, da bodo predstavniki Rdečega križa od najboljših zahtevali brezhibno izvedeno prvo pomoč motoristu s poškodovano golenjo in da bo policist strogo ocenil varnostne postopke pri zavarovanju mesta nesreče. Sprehod med petimi izzivi je hitro pokazal, da je mladost na cesti lahko prednost in ne le norost. Oglejte si video in fotoreportažo.
Caption

Ključne besede


AMZSFordNajboljši za volanomford puma

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji