#Srečanja: Sedem in se odpeljem

Pogovor

Alfred Kölner, član AMZS


Upokojeni Alfred Kölner iz Ljubljane je pustolovec po duši, ki ga je želja po lastnem avtodomu spremljala vse od najstniških let. Potovanja ga navdihujejo in pri tem mu cilj nikoli ni pomemben. "Sedem v avtodom in se odpeljem," pravi sogovornik, ki skrite in manj skrite kotičke Slovenije in sveta odkriva z urejenim AMZS članstvom.

Koliko časa ste že član AMZS in zakaj ste se včlanili?

Že več let sem član AMZS, včlanil pa sem se, ker se mi je zdelo koristno in ker je bil član tudi moj oče. Po novem imam članstvo Premium (dotlej članstvo Plus), s katerim nimam le zagotovljene pomoči na cesti v tujini, ampak sem celo leto zdravstveno in turistično zavarovan, kar mi je na potovanjih z avtodomom po tujini zelo pomembno.

Kdaj vam je AMZS članstvo najbolj koristilo?

Vse avtomobile, ki niso bili v garanciji, sem vedno servisiral v vaših delavnicah – na Dunajski ali na Leskoškovi v Ljubljani. Zelo sem zadovoljen z vami. Tudi registracijo vedno uredim v AMZS. Pri raziskovanju Prekmurja mi je nekoč pomagal prijazen mehanik iz murskosoboškega AMZS centra, ko sem pomotoma zaklenil ključe v avtomobil.

Koliko časa ste že lastnik avtodoma? Kako ste se lotili nakupa avtodoma?

Lastnik avtodoma sem že enajst let. S takšnim načinom dopustovanja sem se prvič srečal kot najstnik. Prijatelj iz Avstrije, s katerim sva skupaj prehodila velik del slovenske planinske poti, me je nekoč obiskal s predelanim Volkswagnovnim kombijem, ki mi je bil takoj všeč! Želja po lastnem avtodomu me je nato spremljala celo življenje. Vse do upokojitve ni bil nikoli pravi čas za nakup avtodoma. Pred nakupom avtodoma sem z izposojenim avtodomom šel na nekakšno testno potovanje na Bavarsko in Bodensko jezero, da se prepričam, ali mi je tak način počitnikovanja zares všeč. S potovanja sem se vrnil s še večjo željo po lastni hiši na štirih kolesih! Prva prava odprava z lastnim avtodomom je bila v Romunijo.

Iz dnevniških zapisov je ustvaril kar nekaj knjig o svojih potovanjih ter vanje vključil tudi zgodovinsko ozadje, zemljevide opravljene poti in fotografije.

Zakaj je vam in vaši družini všeč tak način dopustovanja?

Rad raziskujem nove kraje. Uživam, ko ne vem natanko, kam me bo zanesla pot, kje vse se bom na poti z avtodomom ustavil, kaj vse bom na poti doživel, koga vse bom spoznal. V tem trenutku vem, da se bom v petek ob 13. uri odpravil na novo pot z avtodomom, kje bom pristal, ne vem. Sedem in odpeljem.

Ali ste vedeli, da ... 
AMZS pomoč na cesti v tujini vključuje celotno Evropo in tudi Severno Afriko in Bližnji vzhod.

Se katerega od potovanj z avtodomom še posebej radi spominjate?

Povsod, kjer sem bil, je bilo krasno in vseh potovanj se rad spominjam. Enako sem užival na Kozjanskem pred nekaj tedni kot v Rusiji, kjer sem bil že dvakrat. Čudovite ljudi sem spoznal v Litvi, na Slovaškem, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji … Romunija me je pozitivno presenetila. Sina svoje partnerke sem ob koncu mature za nagrado peljal na Švedsko. S sinovoma smo radi hodili na športne prireditve po Evropi, na katerih so sodelovali naši športniki. Z vnukoma smo preživljali šolske počitnice v Lendavi. Iz dnevniških zapisov sem ustvaril kar nekaj knjig o svojih potovanjih ter vanje vključil tudi zgodovinsko ozadje, zemljevide opravljene poti in fotografije.

Kakšen voznik bi rekli, da ste?

Previden voznik. S hitrostjo ne pretiravam, še posebej ko vozim avtodom. Upoštevam vse cestnoprometne predpise in ko vozim, imam v mislih vse udeležence v prometu.

Kaj vas na slovenskih cestah najbolj moti?

Sprašujem se, zakaj vozniki ne uporabijo smernikov in zakaj si v krožiščih ne upajo zapeljati na notranji prometni pas. Motijo me kolesarji, ki vozijo v napačno smer, strah me je tudi motoristov, ki "polagajo ovinke".

Nam lahko zaupate kak lep kotiček Slovenije, ki bi ga bilo zanimivo raziskati z avtodomom?

Menim, da Slovenci premalo poznamo našo prečudovito Slovenijo in smo jo do epidemije premalo obiskovali, kljub temu, da imamo v Sloveniji okoli 170 postajališč za avtodome, ki so zrasli predvsem v zadnjih letih. Predlagam obisk Kozjanskega, ki sem ga obiskal na enem svojih zadnjih potovanj po Sloveniji. Kozjansko in Obsotelje je od leta 2010 uvrščeno na Unescov seznam kot biosferni rezervat.

Če bi ta trenutek imeli na voljo neomejeno časa in denarja, kam bi jo mahnili?

Vsekakor preko Kazahstana in Uzbekistana v Mongolijo. Letos smo imeli sicer v načrtih ponovno ipot v Rusijo, tokrat na Krim.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


SrečanjaavtodomAMZS članstvovarna mobilnostzavarovanječlan AMZSpotovanjačlanstvo Premium

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

38

Priljubljenost članka

38

Shrani

Delite s prijatelji