#Srečanja: 1000 kilometrov od doma

Pogovor

Družina Ščurek, družinski člani AMZS


Matija in Alenka ter njuna sinova Lovro in Gašper, stara 14 in 12 let, imajo radi naravo in skrite kotičke sveta, na enem mestu pa ne morejo dolgo zdržati. Svobodne počitnice jim omogoča avtodom. Njihov najboljši sopotnik, brez katerega se ne odpeljejo nobenim dogodivščinam naproti, pa je AMZS članstvo, ki jih je pred dvema letoma že rešilo na potovanju po Korziki.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše dobre izkušnje z AMZS. Opišite jo.

Alenka: Polni pričakovanj smo se odpravili od doma, prepričani, da je tudi avtodom po večjem servisu, ki smo ga opravili teden prej, dobro pripravljen na daljšo pot. Po petih dneh raziskovanja severnega dela Korzike pa so se začele težave.

Matija: Pokvarila se je vodna črpalka. Z našo hišo na kolesih, s katero smo lahko opravili zgolj krajše premike, smo obstali v kraju Saint-Florent, 1000 kilometrov stran od doma. Poklicali smo AMZS in se dogovorili za avtovleko iz Livorna. Korziška avtovleka nas je še prej pripeljala iz Saint-Florenta do Bastie, kjer smo šli na trajekt.

Ali ste vedeli, da ... 
AMZS pomoč na cesti v tujini vključuje celotno Evropo in tudi Severno Afriko in Bližnji vzhod.

Kaj ste se iz izkušnje naučili in kaj vam je v stiski pomenila pomoč AMZS?

Alenka: Zelo smo hvaležni AMZS, ki nas je varno in srečno pripeljal domov. Najbolj mi je bilo všeč, da nas je operater v klicnem centru poučil o vseh možnostih koriščenja našega AMZS članstva ter nam zagotovil, da bomo, ko bomo prišli nazaj v Slovenijo, dobili povrnjene vse nastale dodatne stroške, npr. za najem avtomobila, s katerim smo potem raziskali del Korzike, ki ga sicer zaradi težav z avtodomom ne bi videli. V stiski na to nismo niti pomislili. Prijeten občutek je, ko vidiš, da te nekje daleč stran v Sloveniji nekdo razume in ti želi pomagati.

Matija: Tudi sam bi rad pohvalil prizadevnost in odnos operaterja v klicnem centru, ki nas je v stiski znal pomiriti - v nasprotju z neprijaznim mehanikom na Korziki, ki smo ga zaradi težav z vodno črpalko prosili za pomoč. S tujci iz Slovenije se ni želel ukvarjati, pa še sporazumevali smo se zelo težko.

Od kdaj sta člana AMZS?

Matija: Člana sva že nekaj let. Moj ded Ivan Trglavčnik je bil ustanovni član AMD Šlander Celje in še danes je med častnimi člani, tako da sem posredno z AMZS povezan že dlje časa. V AMZS sem vedno vozil avto na tehnični pregled in registracijo, en dan pa se mi je zdelo smiselno, da bi se tudi včlanil, če se na cesti kaj zgodi. In se je. Dvajset let lahko še plačujem članarino, pa še ne bi uspel pokriti vseh stroškov, ki so nastali z avtovleko.

Koliko kilometrov ste z avtodomom že naredili?

Alenka: Z avtodomom smo bili ob Korziki že dvakrat v Grčiji, pa prepotovali cel Balkan, raziskovali Italijo, Nemčijo, Avstrijo. Po Korziki je bila prva daljša pot v Prilep, Severno Makedonijo. Sprva smo bili malce negotovi, ker smo šli po takšni izkušnji na tako dolgo pot, ampak je bilo vse v redu.

Kaj vam pomeni avtodom in zakaj vam ustreza tak način preživljanja počitnic?

Alenka: Radi smo v naravi in uživamo v svobodi, ki nam jo ponuja avtodom. Avtodom, ki ga imamo, je precej majhen – Volkswagen california – tako da lahko z njim zapeljemo tudi na bolj odročne ceste, ki pripeljejo do čudovitih skritih razgledov.

Matija: Avtodom vedno bolj poka po šivih, ko otroka vedno bolj odraščata (smeh). Sicer pa imam ta avtodom neizmerno rad – je letnik 1991, imamo pa ga že 13 let.

In kam vas bo popeljal to poletje?

Alenka: Še nimamo načrtov. Tudi če bomo primorani ostati doma, nam ne bo hudega. Vsi si želijo iti v tujino in izkusiti kaj novega, a pred leti smo na potovanju po Sloveniji ugotovili, da lastne države še ne poznamo dovolj dobro.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


pomoč na cestiSrečanjaavtodomAMZS članstvopočitnicepogovor

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

43

Priljubljenost članka

43

Shrani

Delite s prijatelji