#Srečanja: Sreča na pedalih

Pogovor

Vidojka Srebrnič, članica AMZS


Vidojka Srebrnič iz Vrtojbe je članica AMZS dobro leto dni, včlanila pa se je, ker ne vozi le avtomobila, ampak je tudi navdušena kolesarka. Tik pred iztekom članstva je na eni od kolesarskih avantur morala na pomoč poklicati AMZS. Mehanik je hitro rešil težavo, da je svojo kolesarsko pot lahko nadaljevala in se srečno vrnila domov. Članstvo je po dogodku z veseljem podaljšala.

Oglas
Oglas

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše dobre izkušnje z AMZS. Nam jo lahko opišete?

Na dvodnevnem kolesarskem izletu iz Bovca čez Vršič do Jesenic in naslednji dan povratek čez Bled, Soriško planino do Idrije pri Bači se mi je v okolici Bleda zlomil vijak sedla kolesa. Kljub temu, da sem članica AMZS že leto dni, pomoči na cesti doslej še nisem potrebovala, a člansko kartico imam vselej in povsod s seboj. Prvič sem poklicala na članski AMZS kartici navedeno številko. Zaradi zasedenosti linije se mi sicer nihče ni oglasil. Je pa bilo v posnetku sporočeno, da če klic prekinem, me bodo poklicali nazaj. V upanju na pomoč sem tako tudi naredila. Ni trajalo dolgo, ko sem prejela klic operaterke iz AMZS klicnega centra, ki sem ji okvirno opisala težavo in svojo lokacijo. Spet ni dolgo trajalo, ko sem prejela klic AMZS mehanika, s katerim sva se vse dogovorila. Na kraju je preveril okvaro in z zamenjavo vijaka sedla odpravil težavo, da sem lahko nadaljevala svojo kolesarsko pot in se srečno vrnila domov.

Kaj ste se iz izkušnje naučili oziroma vas je morda kaj presenetilo?

Iz izkušnje sem se naučila, da se pred klicem AMZS najprej prepričam o svoji trenutni lokaciji. V tem primeru se nisem in sem ob klicu na 1987 težko razložila, kje se sploh nahajam. Najbolj pa me je presenetila okvara na kolesu, saj je zlom vijaka sedla nekoliko neobičajna kolesarska okvara. 

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Od kdaj ste članica AMZS in zakaj ste se včlanili?

Članica AMZS sem od junija lani. Včlanila sem se ravno zaradi predstavljene možnosti pomoči na cesti tudi kolesarjem. Četudi v kolesarjenju uživam, žal nimam ustreznega znanja za popravilo kolesa, če bi se mi karkoli pripetilo. Imam pa vselej s seboj vso za kolesarje nujno opremo za odpravo osnovnih napak. Rezervni členek verige, če se ta pretrga, novo zračnico, če jo predrem, in osnovno multi orodje. Poleg tega članstvo ni vezano na eno prevozno sredstvo, temveč na osebo. Zato bi lahko pomoč koristila ne glede na vozilo, ki bi ga upravljala v trenutku, ko bi potrebovala pomoč. Kar se je izkazalo tudi v mojem primeru.

Kdaj ste začeli kolesariti in kaj vam pomeni ta oblika mobilnosti?

Kolesariti sem začela pred približno štirimi leti. Zdaj mi ta oblika mobilnosti pomeni ogromno, saj mi predstavlja način spoznavanja kotičkov sveta, ki jih z avtomobilom nikoli ne bi spoznala. S kolesarjenjem združim prijetno s koristnim. Sem v tesnem stisku z naravo in obenem vzdržujem fizično kondicijo. 

Katera kolesarska tura vam bo ostala v najlepšem spominu?

Za mano je že kar nekaj kolesarskih tur. Nekatere krajše, bolj naporne in celo adrenalinske, druge daljše in polne občudovanja vrednega okolja, tretje lahkotne – »za dušo«. Vsako kolesarsko turo je bilo vredno doživeti. Verjetno mi bo od vseh doslej najbolj ostala v spominu letošnja moja tretja kolesarska tura po Parenzani do Poreča in nazaj ob obali Istre. Ne zato, ker bi bila naporna in niti ne zato, ker bi bila najlepša, pač pa zato, ker je bila to moja prva tura, na katero sem se odpravila samostojno in sama v enem dnevu prekolesarila 117 km dolgo pot do Poreča in po nekaj dneh dopustovanja ob obali nekoliko krajšo pot ob povratku domov.

Katera prevozna sredstva še uporabljate?

Poleg kolesa imam tudi avtomobil. In malo za šalo, malo zares, imam tudi jadralno desko. Tako da lahko razdalje premagujem ob pomoči vetra tudi na morju. Nisem pa prepričana, če AMZS nudi pomoč tudi na morski gladini (smeh). 


Kako bi se ocenili kot voznico?

Menim, da sem dobra voznica. Imam srečo, ker sem skozi čas osvojila precej veščin in znanja ravno zato, ker sem v vožnji vselej uživala in uživam še danes. Saj se ve – vaja dela mojstra.

Kako si predstavljate mobilnost prihodnosti?

Kakšne posebne predstave nimam. Upam, da ne bomo prešli na električna vozila in samo elektroniko ter avtomatiko. Zame še vedno ni večjega užitka kot samostojno upravljanje vozila, vonj po gorivu in ročno menjavanje prestav. Če pomislim na kolesa, naj se električnih koles poslužujejo tisti, ki so zaradi zdravstvenih težav pri kolesarjenju kakorkoli omejeni. 

Kaj v prihodnje pričakujete od AMZS?

Najvažneje mi je, da dobim pomoč, ko jo nujno potrebujem. 

Oglas
Oglas

#amzsNasvet:
Kolesarji, če se na svojih poteh znajdete v težavah, vam je 24/7/365 na voljo #PraviPrijatelj - AMZS pomaga tudi ljubiteljem vrtenja pedal, z enim članstvom pa si zagotovite pomoč na cesti in druge ugodnosti za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate.

Ključne besede


pomoč na cestiSrečanjakoloAMZS članstvopogovorpomoč na cesti kolesarjemkolesarjenje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji