#Srečanja: AMZS članom pomaga tudi s pravnimi nasveti

Pogovor

Marjan Urbas, član AMZS


Naš tokratni sogovornik je poklicni industrijski gasilec že več kot 30 let, zato mu pomoč sočloveku v stiski ne pomeni le profesionalnega udejstvovanje ali dolžnosti, ampak tudi priložnost neprecenljivih življenjskih izkušenj. Teh je v življenju nabral kar nekaj. Dolgoletni član AMZS je zelo zanimiv sogovornik s številnimi zanimivimi zgodbami, v katerih lahko marsikdo potegne vzporednico s svojimi mobilnostnimi doživetji.

Oglas
Oglas

Koliko časa ste že član AMZS?

Več kot 25 let in moram reči, da mi je Motorevija zelo pri srcu. Z velikim zanimanjem jo preberem od začetka do konca. Zelo mi je všeč intervju s člani na predzadnji strani. Malce pogrešam v njej mogoče le kakšno humorno prilogo ali šalo, ki bi bralcu raztegnila obraz v nasmeh. 

Delujete v poklicu, v katerem vam je pomoč ljudem v stiski praktično vaš vsakdanjik. Ste bili kdaj pomoči deležni sami?

Da, bil. Pred leti sem uveljavljal garancijo pri avtomobilu korejskega proizvajalca. Šlo je za okvaro elektropogona stekla in radijske antene. Avto je bil v garanciji in serviser mi garancije ni želel upoštevati. Servis sem redno opravljal v garancijskem roku, a tretjega nisem opravil pri pooblaščenem serviserju, zato se je tu zapletlo. Vendar sem si vzel čas in sem še enkrat temeljito prebral garancijske pogoje. V njih je jasno pisalo, da je potrebno opravljati redni servis, kar sem počel, saj sem bil dvakrat pri pooblaščenem serviserju, tretji servis pa sem opravil pri nepooblaščenem serviserju. V garancijskih pogojih pa ni bilo nikjer napisano, da je potrebno redni servis opravljati v pooblaščenem servisu. Za pomoč sem se obrnil na AMZS in kot član sem dobil pomoč pravne službe. Pravnica je v moji prisotnosti poklicala zastopnika teh vozil v Sloveniji in po kratkem pogovoru je bil problem uspešno rešen. Na matični banki sem moral le stornirati blankete žiro računa, ki sem jih napisal, sicer ne bi mogel prevzeti avta. Ta zgodba se mi zdi zanimiva, ker razkriva, da AMZS ni samo pomoč na cesti, ampak lahko pomaga tudi pri drugih težavah članov.

Marjan Urbas je dolgoletni član AMZS in navdušen nad Motorevijo.

Ni pa to vaša edina izkušnja z AMZS. 

Drži. Pred več kot 20 leti sem bil udeležen v prometni nesreči in sem potreboval odvoz vozila. Ko sem šel v nočno izmeno, je pri moji zeleni luči vame bočno s kar veliko hitrostjo nepričakovano treščila 80-letna voznica (kar sem videl šele, ko sem pregledoval evropsko poročilo in policijski zapisnik). Sprožila se je varnostna blazina. Dim od sprožitve je napolnil vozniški prostor. Mislil sem že, da je požar in da bom moral uporabiti gasilni aparat, ki ga imam v avtu. K sreči razen materialne škode, poškodb ni nihče utrpel. Gospa je imela le modrico na čelu. Pomoč nama je nudil mlad par, ki se je ustavil in sta v nadaljevanju bila tudi pomemben člen v pričanju pri raziskavi dogodka, za kar sem jima še danes hvaležen. Moja izkušnja je, da je dobro, da je prva priča hkrati prvi reševalec na mestu dogodka, saj lahko bolje opiše situacijo, kot pa je nato zapisano v policijskem poročilu.

Oglas
Oglas

Ste kdaj sami pomagali v primeru prometne nesreče?

V vlogi poklicnega gasilca nisem, sem pa kot voznik sodeloval pri pomoči in reševanju dveh oseb iz prevrnjenega vozila. To se je zgodilo pred menoj in z ženo sva bila priči tega neljubega dogodka, ko se je vozilo nenadoma začelo bočno prevračati in je poletelo na bližnje polje. K sreči ni bilo hujših poškodb ponesrečenih. Kot gasilec sem vedel, da je treba najprej odklopiti akumulator ter nato izvleči poškodovani osebi. Pri reševanju je pomagal tudi šofer reševalnega vozila, ki se je ravno vračal v ZD Domžale in ni bil na nujni vožnji. Sem imel pa nato kar nekaj peripetij pri raziskavi nesreče. Trikrat sem moral podati izjavo: prvič na kraju dogodka, drugič po telefonu, tretjič pa so me na domu obiskali trije policisti s kombijem, in to pozno zvečer, ko sem bil že v pižami in sem se odpravljal spat.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ampak članstvo v AMZS ima za vas tudi prijetne spomine. 

Seveda. Navdušuje me Motorevija, rad pridem na različne dogodke v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer me posebej pritegne vse v zvezi z varno vožnjo. Na različnih delavnicah sem se naučil marsikaj novega in spoznal, kaj vse zmore avtomobil, če ga resnično obvladaš, zelo rad pa imam tudi preizkuse različnih pnevmatik, kar je potem objavljeno tudi v Motoreviji. Tako se lahko prepričaš, kaj dejansko pomeni dober stik s podlago, ko si na vozišču, in kaj posamezen model pnevmatike ponuja in omogoča.

Marjan Urbas iz lastnih izkušenj: "AMZS ni samo pomoč na cesti, ampak lahko pomaga tudi pri drugih težavah članov."

Ali ste vedeli, da ...
AMZS članstvo poleg pomoči na cesti vključuje tudi popuste in ugodnosti v AMZS in pri več kot 70 partnerjih, članom pomaga s pravnimi nasveti, ...? Preverite vse prednosti AMZS članstva.


 

Do AMZS članstva enostavno prek spleta!

Do poti brez skrbi, doma in v tujini, z le nekaj kliki.

Včlanite se

Ključne besede


Motorevijapomoč na cestiSrečanjaAMZS članstvoAMZS Center varne vožnje na Vranskemčlan AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji