#Srečanja: Napačni stereotipi o mladih voznikih

Pogovor

Maša Gostič, članica AMZS


21-letni študentki fizioterapije Maši Gostič vožnja predstavlja užitek, avto pa nujno prevozno sredstvo, ki ji olajša usklajevanje dela v Ljubljani in študija v Mariboru. Začetno nezagnanost, ki jo je glede vožnje čutila pred opravljanjem vozniškega izpita, je na zabaven način odpravil učitelj vožnje iz AMZS šole vožnje, strah pred tečajem varne vožnje pa je pustila za seboj takoj, ko se je z inštruktorjem varne vožnje Mitjo Jeseničnikom zapeljala po poligonu na Vranskem.

Kakšni so bili vaši občutki pred tečajem varne vožnje in po njem?

Najprej me je bilo strah, predvsem zato, ker nisem vedela, kaj lahko pričakujem. A vsi dvomi so bili odveč. Zelo smo se povezali kot skupina, najboljši del pa je bil, ko nam je inštruktor Mitja Jeseničnik na zabaven način predstavil vse vaje na poligonu in smo začeli z vožnjo. Te izkušnje ne bom nikoli pozabila.

So se vam veščine, pridobljene v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, že obrestovale v prometu?

Vsekakor. Najbolj se pozna, ko pada dež in voda zastaja na cestišču, saj sem se na tečaju varne vožnje naučila pravilno odreagirati v takih okoliščinah, na primer, kako ohraniti miren volan in ne naglo zavirati. Sklopka je tudi eden izmed takih primerov – pred opravljenim tečajem varne vožnje ji nikoli nisem pripisovala takšnega pomena, zdaj pa vem, da igra ključno vlogo pri nenadnem zaviranju. Zato menim, da bi morali biti tečaji varne vožnje obvezni za vse, ne samo za mlade voznike.

Na mlade vse prevečkrat gledamo kot na slabe voznike in divjake, ki jim ni mar za prometno varnost. Kako vi gledate na voznike med svojimi vrstniki?

Predvsem se mi zdi, da smo vse prevečkrat vsi vrženi v isti koš. Res je, da tudi jaz opazim mlade, predvsem fante, ki si kupijo nov avto in potem divjajo po cestah, vsekakor pa to nismo vsi. Sploh zdaj, ko je zakonsko predpisano opravljanje tečaja varne vožnje, se mi zdi, da smo dostikrat na cestah bolj pripravljeni in previdni kot marsikateri starejši voznik.

Kako lahko bolj izkušeni vozniki pomagajo mladim pri varnem vključevanju v svet vožnje?

Predvsem s strpnostjo. Večkrat opažam, kako živčni so vozniki, ki hupajo za vsako malenkost. Moj vzornik pri vožnji je dedek, saj je miren in previden voznik. Od njega sem se veliko naučila.

Kaj o vas kot voznici menijo vaši najbližji?

Mami me ves čas vožnje opozarja, zato jo moram večkrat opomniti, da vozim jaz in da naj mi zaupa. Drugače pa mislim, da mi prijatelji zaupajo, saj na daljše izlete, na katere se odpravimo z avtom, običajno vozim jaz.

Odkar ste pridobili vozniško dovoljenje, ste tudi članica AMZS. Zakaj ste se včlanili?

Po naravi sem “ziheraš” in čeprav nisem imela še nobene slabe izkušnje, sem se včlanila – za vsak slučaj, če bi se kaj zgodilo. Poleg tega sem imela priložnost spoznati ekipo AMZS, kar je bil še dodaten razlog za včlanitev. Hkrati pa imamo mladi do 26. leta tudi resnično ugodno ceno paketa Start.

Kaj pričakujete od AMZS v prihodnosti?

Želela bi si predvsem več ugodnosti za mlade. Mogoče odprti dnevi AMZS centra varne vožnje na Vranskem ali različna izobraževanja, ki bi bila namenjena varni vožnji, ker je čisto vsako znanje ali izkušnja na tem področju zelo dobrodošla.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS?

Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si

Ali ste vedeli, da ...
V desetih letih se je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem več kot 150.000 voznikov naučilo voziti varneje.

Ključne besede


SrečanjaAMZS članstvoMladi voznikiAMZS Center varne vožnje na Vranskem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji