#Srečanja: Vožnja je veliko več kot poznavanje CPP in avtomobila

Pogovor

Marko Gluhak, član AMZS


Marko Gluhak, 24-letni doktorski študent in asistent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, je že od malih nog navdušenec nad avtomobili in motorji. V vožnji rad uživa. Njegova najljubša cesta – z avtom ali motorjem – je mangartska, pri čemer svojo pot in doživetja ceste raje kot proti Kranjski Gori nadaljuje proti Tolminu. Pri stvareh, ki jih počne v življenju, želi biti čim boljši in to velja tudi za vožnjo, zato večkrat obišče AMZS Center varne vožnje na Vranskem.

Oglas
Oglas

Na pogovor smo vas povabili po vaši nedavni drift izkušnji z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Drift akademija me je navdušila! Že pri teoriji je bilo zelo zanimivo in Luka Marko Grošelj je takoj naredil izredno dober vtis, saj je izjemno prijeten človek. Všeč mi je bilo, da se nismo pogovarjali kot inštruktor-tečajniki, temveč kot znanci, četudi se z njim pred tečajem nihče ni poznal. Da se je poglobil v to, kar nas je bolj zanimalo glede na avte, ki jih vozimo, in situacije, s katerimi se srečujemo. V praktičnem delu s predelanimi toyotami, ki imajo sprednji pogon, zadnje gume pa so za »easy drift«, me je presenetilo, kako hitro avtu brez oprijema »odnese« zadnji del. Po eni strani je enostavno, če nimaš oprijema, je pa težko kontrolirati, vsaj na začetku, ker je nenaravno gledati drugam, kot pelje avto – havba je namreč obrnjena naprej, v smer, v katero bi rad peljal, pa je treba gledati skozi stransko okno. Tisti, ki smo želeli, smo se lahko na podlagi, ki simulira vožnjo po snegu, preskusili še s svojimi avti, da smo videli, kako se obnašajo. Zanimivo mi je bilo, da sem lahko na varen način ugotovil, kako lahko s svojim avtom zelo hitro preidem v drift, hkrati pa, da lahko gre zelo hitro kaj narobe. 

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Kot voznik začetnik ste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem opravili dodatno usposabljanje za mlade voznike. Kakšna je vaša izkušnja? Kako se tečaj varne vožnje razlikuje od usposabljanja v šoli vožnje?

V šolo vožnje sem se vpisal s 16 leti in nato dve leti vozil s spremljevalcem, kar bi vsekakor priporočil tudi drugim, saj pridobiš veliko več izkušenj. Na varno vožnjo na Vransko sem šel pol leta po tem, ko sem opravil vozniški izpit. Menim, da te šola vožnje nauči voziti po predpisih, ni pa reševanja kritičnih situacij, ki se ti lahko pripetijo. Na tečaju smo se učili ravno to. Nekaj situacij me je kar presenetilo, dobro pa je, da se ti to zgodi na poligonu, ne na cesti. Na primer vaja, kjer se zapelješ po klancu navzdol, umikaš oviram in moraš zavirati. Naš družinski avto se do takrat, ko sem zapeljal na spolzko podlago, ki simulira zasneženo cesto, sploh ni začel ustavljati, čeprav s pnevmatikami ni bilo nič narobe. Pri vaji, ki simulira zanašanje zadnjega dela avta (nadkrmarjenje), pa sem zelo dobro »ujel avto« in se zelo zabaval. Takrat sem ugotovil, da imam morda več volje do učenja teh stvari kot drugi. 

"Popust pri programih varne vožnje na Vranskem je tudi eden od razlogov, da sem sklenil AMZS članstvo, saj si že z enim obiskom tečaja skorajda povrneš letno članarino. Odkar imam poleg motorja še svoj avto, pa sem si tudi preračunal, da prihranim pri asistenci, saj mi AMZS članstvo velja tako za avto kot motor", odločitev za sklenitev AMZS članstva utemelji Marko Gluhak.

Tečaj za voznika začetnika ste opravili tudi z motorjem, kajne?

Tako je. Vozniški izpit za motor (A2) sem naredil pri 19 letih. Takrat sem imel motor, ki sem si ga lahko kupil s študentskim proračunom, in še ni imel vse napredne tehnologije, ki sem je vajen v avtu. Tako je bilo denimo na poligonu zelo zanimivo preizkusiti, kako deluje zaviranje brez ABS in druge tehnike. Ko sem na tečaju videl, da nekaterih stvari ne obvladam, sem se jih želel naučiti. Nekatere vaje, na primer zaviranje v ostrih ovinkih z zadnjo zavoro pri počasnih hitrostih, sem zato vadil doma, na parkiriščih … Kjer se je pač dalo. Da bi izpopolnil svoje znanje, sem se udeležil še programa varne vožnje s trial motorji. Rad pa grem tudi na dirkališče. Na Vransko vsekakor še pridem na nadaljevalne tečaje. V prihodnosti si namreč želim športni avtomobil in zato bi rad bil pri vožnji čim boljši. Popust pri programih varne vožnje na Vranskem je tudi eden od razlogov, da sem sklenil AMZS članstvo, saj si že z enim obiskom tečaja skorajda povrneš letno članarino. Odkar imam poleg motorja še svoj avto, pa sem si tudi preračunal, da prihranim pri asistenci, saj mi AMZS članstvo velja tako za avto kot motor. 

Oglas
Oglas

Kaj danes po vašem mnenju mladim pomeni avtomobil? Prihaja čas, ko mladi zanj ne bodo imeli interesa?

Opažam, da mladih, ki bi jih avti zelo navduševali, ni veliko. Verjetno je to povezano tudi z denarjem, saj je vzdrževanje avtomobila za mladega človeka v času, ko se študijska doba podaljšuje, ko si mora marsikdo sam plačevati študij, študenta …, velik strošek. Avto je torej drag hobi oziroma se da najti stvari, ki te veselijo, in stanejo manj. Večina tistih, ki so jim avti zabava in jih imajo tudi zato, da se imajo »fajn«, pa potem sklenejo nek kompromis med omejenim proračunom in modelom. Večina ljudi ima po moje avto zaradi nujnosti transporta iz točke A v točko B. To opravilo vožnje tudi meni ni posebej pri srcu. Odličen kompromis bi bil, da bi imeli bolj urejen javni promet ali da bi imeli za potrebe transporta samovozeča vozila, avto pa samo za takrat, ko bi z njim želeli uživati. Je pa najbrž neuresničljivo, da bi avte odstranili s cest za trenutke, ko nam je vožnja »tečna«, in jih imeli samo za takrat, ko nam je »fajn«. Tudi strošek nakupa avta bi toliko težje upravičili, če bi se z njim bistveno manj vozili.  

Ali ste vedeli, da ...
Imate člani AMZS na programe varne vožnje (razen zakonsko predpisanih) v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, do 30 % popusta?


 

Do AMZS članstva enostavno prek spleta!

Do poti brez skrbi, doma in v tujini, z le nekaj kliki.

Včlanite se

Ključne besede


SrečanjaAMZS članstvodrift akademijaAMZS Center varne vožnje na Vranskemčlan AMZSvoznik začetnik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

16

Priljubljenost članka

16

Shrani

Delite s prijatelji