Dober voznik je še vedno osnova vsega!

Pogovor

Matic Tovornik, najboljši mladi voznik Slovenije


Že med finalno preizkušnjo smo na mokrem asfaltu opazili izjemen občutek za vodenje avtomobila in vozniško suverenost 20-letnega študenta višje policijske šole Matica Tovornika. Njegovi tekmeci so ga gledali s spoštovanjem in ni jih bilo malo, ki so mu še pred razglasitvijo rezultatov napovedali zmago. Redkobesedni Matic, ki je doma iz Planine pri Sevnici, je bil izjemno vesel zmage. Pravi, da je dober voznik še vedno temelj prometne varnosti. 

Kako dober občutek je v dežju dobiti tako “dirko znanja?”

Fenomenalen! Noro, se še kar malce tresem od razburjenja in sem izjemno vesel. Pravzaprav sploh ne morem zares ubesediti svojega navdušenja …

Kam boste najprej zapeljali svojo novo Fordovo pumo?

Najprej domov. Pokazat avto in pojest “južno”! Potem se moram pa odločiti za en res lep vozniški izlet. Moram razmisliti. 

Opazovali smo vašo vozniško predstavo na poligonu, saj so nas na vas opozorili vaši tekmeci, ki so vas pohvalili kot odličnega voznika. Kaj je bilo pa po vašem mnenju najtežje na poti proti zmagi? 

Meni se je najtežja zdela preizkušnja iz prve pomoči, ki je precej realno pokazala kaotično stanje na prizorišču prometne nesreče. Za kakovostno nudenje prve pomoči moraš res ohranjati znanje na visoki ravni in ga predvsem obnavljati, saj sicer v kritičnem trenutku lahko pozabiš zelo pomembne stvari, ki utegnejo rešiti življenje. 

Kaj pa se vam zdi, da je za mladega voznika najpomembnejša veščina v prometu?

Težko vprašanje. Mislim, da je najpomembnejše zavedanje o najpomembnejših dejavnikih varne vožnje. Pravzaprav je zelo veliko stvari, ki so v resnici izjemno pomembne. Od razumevanja ustrezne hitrosti do varnostne razdalje, tehnike vožnja in nenazadnje tudi opreme avtomobila. Šele ko voznik in vozilo izpolnita vse te ključne postavke, lahko začnemo govoriti o pravi prometni varnosti. 

Pa ima najboljši mladi voznik Slovenije seznam sanjskih avtomobilov?

Ne, zaenkrat takega seznama še nimam. Bom pa zagotovo užival v tem, ki ga bom odpeljal iz AMZS centra varne vožnje na Vranskem. 

Kakšen pa je vaš odnos do hitrega razvoja tehnologije? Ali ste kot odličen voznik pripravljeni spustiti volan iz rok in vožnjo prepustiti sistemom avtonomne vožnje?

Mogoče se bo nekoč zgodilo, da bodo avtomobili res lahko vozili povsem sami. Ampak po mojem mnenju je do tja še zelo daleč. Zato je še tudi ob napredku varnostnih sistemov še vedno zelo pomembno vozniško znanje, saj bomo še dolgo časa mi vozili avtomobile in ne avtomobili nas. Dober voznik je še vedno najboljši varnostni sistem, ki ob pomoči napredne tehnologije lahko še toliko bolj uspešno prepreči nesreče. Voznik je še vedno osnova vsega. 

Ključne besede


FordNajboljši mladi voznik SlovenijeNajboljši mladi voznik ali voznica Slovenijenajboljši mladi voznikNZVFord puma

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji