Pravi prijatelj: Prijazen obraz AMZS

Pogovor

Željka Cvek, referentka za zavarovanja in registracije v AMZS Rogaška Slatina


Željka Cvek, ki v AMZS centru Rogaška Slatina skrbi za zavarovanja in registracije, je eden od tistih obrazov AMZS, ki jih naši člani in drugi uporabniki morda res ne poznajo iz medijev, zato pa se z njimi vsakodnevno srečujejo pri svojih opravkih, povezanih z avtomobili in drugimi storitvami, ki jih ponuja AMZS. 
 
Prijetno se je bilo pogovarjati z nekom, ki do potankosti obvlada svoj posel, predvsem pa ve in čuti, kaj je poslanstvo AMZS. Željka Cvek je prijetna, prijazna in dinamična - in čeprav je nismo mogli opazovati pri delu, s svojimi lastnostmi pri strankah nedvomno vzbuja zaupanje, kar je eden od temeljev dobrih odnosov s strankami.
 
Kako ste prišli v veliko AMZS družino?
 
Pred trinajstimi leti sem po spletu okoliščin prišla na AMZS; poslala sem jim prošnjo, če bi lahko pri njih opravljala prakso. Po končani praksi sem opravila izpit za referenta, nekaj časa sem nadomeščala sodelavko na porodniškem dopustu, potem se je srečno končalo tako, da sem dobila redno zaposlitev. Nekaj časa sem delala samo na zavarovanjih, pri čemer sem se spet veliko naučila. Krajše obdobje sem delala v AMZS poslovni enoti v Celju, Izpostava Celeia, po koronskem času, ko se je izpostava zaprla, sem prišla v Rogaško Slatino. Moja naloga je zraven dela na okencu tudi obveščati stranke o poteku zavarovanj, registracij, tehničnih pregledov in članstev ter sklepati zavarovanja na daljavo in obenem zaledna podpora za vse kar je potrebno. Naše delo pri zavarovanjih in registracijah je sicer zakonsko zelo natančno uokvirjeno, a občasno pride do zapletov, ki zahtevajo posebne postopke in rešitve. Naše delo pri zavarovanjih in registracijah je sicer zakonsko zelo natančno uokvirjeno, a občasno pride do zapletov, ki zahtevajo posebne postopke in rešitve. 
 
O kakšnih zapletih in izzivih govorite? Lahko podate kakšen primer? 
 
Tudi pri nas se srečujemo s posebnimi postopki ob individualnem uvozu oziroma pridobitvi avtomobilov iz drugih držav in pri tem je treba kar dobro poznati zakonodajo ter postopke. Treba je narediti na primer individualne homologacije, kar opravljamo tudi pri nas v Rogaški Slatini. Stranke tudi informiramo in usmerimo na FURS za plačilo dajatev. Uredimo tudi priznavanje opravljenega tehničnega pregleda za vozila registrirana v Sloveniji na podlagi zapisnika, ki ni star več kot 30 dni, ki je bil opravljen izven Slovenije na področju EU. Izzivov je veliko. 

 
Kakšno delovno okolje ponuja AMZS center Rogaška Slatina?
 
Naš center znotraj AMZS spada v Severovzhodno regijo, ki združuje poleg Rogaške Slatine še centre Celje, Šempeter v Savinjski dolini, Vojnik, Ptuj, Maribor, Lenart, Murska Sobota in Dravograd. Sicer je pa Rogaška Slatina majhen kraj, kjer se vsi poznamo. Vmes sem sicer 7 let delala v Celju in sem morda izgubila nekaj stika s sokrajani, a zadnja tri leta, odkar delam tu, opažam bolj preproste in pristne odnose. Ljudje so bolj sproščeni, kar morda pomaga tudi našemu poslu. Zdi se, da se da tu rešiti vse težave, če ne takoj, pa morda naslednji dan. Ima pa delo v majhnem kraju dve plati. Včasih si želim, da se ne bi vsi poznali, bi bilo marsikaj lažje, po drugi strani pa ravno ta domačnost lahko premaga kakšne navidezno nerešljive težave. 

Željka: "Lepa beseda pač lepo mesto najde."

Kako se soočlite z nezadovoljnimi strankami oziroma uporabniki? Kdor dela z ljudmi, se prej ali slej sreča tudi s to platjo dela na okencu. 
 
Seveda, včasih se srečamo tudi s slabo voljo. A moje načelo je, da se z dobro voljo lahko reši vse težave. Sama izhajam iz sebe: če moram sama na kakšno okence, bom med tremi okenci izbrala tisto, za katerim je uslužbenka nasmejana in ki me pričakuje. Pozitivna energija je vsekakor nalezljiva in zato se vsi v enoti trudimo pozitivno pristopiti k zadevam. Mi moramo delati po zakonu, smo nosilci javnih pooblastil ter moramo upoštevati pravila. Če na primer nekdo nima s seboj vse dokumentacije, ki je potrebna za zaključitev posameznega postopka, jasno razložimo, kaj še potrebujemo, da bomo lahko uspešno zaključili postopek. Če ponudimo prave informacije in hkrati jasno razložimo, zakaj je dokumentacija potrebna, so stranke v največjem številu zadovoljne. Lepa beseda pač lepo mesto najde. Seveda pa se najdejo tudi stranke ali primeri, kjer je več slabe volje, a se tako sama kot moji sodelavke in sodelavci v centru trudimo, da najdemo rešitve.
 

Tudi, če pride do slabe volje, ko vozilo ne opravi obveznega tehničnega pregleda? 
 
Seveda, tudi. Takšnim strankam skušamo razložiti, da tehnično nebrezhiben avto ogroža njih, njihove sopotnike v vozilu in ostale udeležence v prometu. Tehnične pomanjkljivosti, ki jih ugotovijo naši fantje, pregledniki tehničnih pregledov, jasno razložijo stranki in ji tudi svetujejo, kako je najboljše odpraviti napake. V petih dneh, ki jih imajo na voljo za odpravo napak, imajo dovolj časa za popravilo. Še zlasti, če na tehnični pregled pridejo v tistih tridesetih dneh pred potekom prometnega dovoljenja. Vse se da urediti. 
 
Se vam zdi, da pri opravljanju storitev naredimo dovolj za naše člane? Bi jih morali obravnavati drugače kot uporabnike storitev, ki niso člani AMZS? 
 
Menim, da naredimo dovolj. Danes je na dosegu rok toliko informacij, da večina naših strank kot tudi seveda obstoječih članov pozna prednosti članstva in ugodnosti. Z našimi člani poskušamo biti v stiku tako preko obvestil o poteku članstva, pošljemo tudi sms o poteku storitev ali pa jih tudi pokličemo, da je čas za ureditev obveznih storitev. Tako velikokrat sklenemo zavarovanja že na daljavo, kar pomeni, da tako člani ali druge stranke hitreje opravijo storitev v centru. Postopki se vseeno v tem času opravijo hitreje in tako lahko rečem, da, vsaj v našem centru, uspemo tako tehnične preglede kot ostale postopke opraviti dokaj hitro. Dobre referentke tudi sicer znajo urediti kakšne stvari hitreje, če je treba, na primer ob tem, da ima stranka že sklenjeno zavarovanje, pa je treba le še potrditi opravljen tehnični pregled in opraviti postopek registracije. Nekoliko več časa nam sicer vzame podajanje informacij pri novih včlanitvah, seveda pa znamo tudi natančno razložiti prednosti članstva.

Tudi sama sem članica AMZS, zato te prednosti dobro poznam. Največje je zagotovo ta, da članstvo ni vezano na vozilo, pač pa na osebo, kar je največja razlika v primerjavi z drugimi asistencami. Pri nas imamo družinsko članstvo, ki nam zelo prav pride, saj dva od mojih treh otrok že tudi sama vozita. Družinsko članstvo tudi sama pogosto in rada priporočim mojim strankam. Naši člani pa imajo ugodnosti tudi v sklopu opravljanja registracijskih storitev in če vse storitve opravijo pri nas, si delež cene članstva povrnejo že ob ureditvi storitev v naših centrih.

Lani je AMZS d.d. dobil novo vodstvo. Občutite spremembe? Kaj bi si še zaželeli od novega vodstva?  
 
Sama menim, da so spremembe pravzaprav edina stalnica v našem življenju, zato jih vedno rada sprejmem in se jih veselim. V današnjem času vsekakor ni lahko poslovati, a zdi se mi, da imamo jasno začrtano pot in tudi vse potrebno, da ji sledimo. Če me sprašujete o željah, pa bi si obnove našega centra, s tem pa seveda tudi več prostora. Naš center v Rogaški Slatini ima že več kot 20 let in čas bi že bil za novo preobleko. 

Željka: "Sama menim, da so spremembe pravzaprav edina stalnica v našem življenju, zato jih vedno rada sprejmem in se jih veselim."

 

Ključne besede


PogovorPravi prijatelj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji