Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayu v Krškem

Šport

(Ne)srečna trinajstica!


Krško je na štadionu Matije Gubca drugo septembrsko soboto spet gostilo dirko svetovnega prvenstva v speedwayu – že trinajsto v Krškem. Kako srečna je bila trinajsta izvedba?

Odgovor ne more biti enoznačen, kajti v Krškem se je tokrat prepletalo veliko dogodkov in zgodb, a ko je barvit ognjemet označil konec dirke, je bilo jasno, da je uspešno pod streho še ena zanimiva dirka, ki je znova dokazala, kako priljubljen je speedway v Krškem. Približno 7000 gledalcev je videlo boje najboljših speedwayistov na svetu.

Ob organizatorjih, prizadevnih članih AMD Krško, ki so si oddahnili po koncu dirke, je bil najbolj srečen nedvomno Poljak Patryk Dudek. Odlično je izpeljal krško dirko, se zanesljivo uvrstil v polfinale in finale, kjer je prvi izbiral štartno številko. Odločil se je za notranje štartno mesto in ga tudi izkoristil. Povedel je takoj po štartu in vodstva ni izpustil vse do cilja. Izjemno je bilo njegovo navdušenje, saj je bila to šele njegova druga zmaga na dirkah svetovnega prvenstva. Z njo si je privozil peto mesto v skupnem seštevku prvenstva. A če je imel Dudek srečo v Krškem, je imel le nekaj dni pozneje nesrečo. V tekmi švedske lige je padel in si zlomil roko, tako da je moral na operacijo in vse kaže, da je letošnja tekmovalna sezona zanj končana.

Trinajsta dirka v Krškem je bila izjemno nesrečna za najboljšega slovenskega speedwayista Mateja Žagarja. Šest dni pred dirko je namreč grdo padel na tekmi končnice poljske ekstra lige in dobil pretres možganov, kar mu je onemogočilo nastop v Krškem. Tako je ostal brez pomembnega nastopa pred domačimi gledalci, ki se ga je tako veselil. Bil je zelo optimistično razpoložen, razmišljal je, kakšno veselje bi gledalcem prinesla njegova zmaga v Krškem. Tedaj ni niti pomislil, da v Krškem ne bi nastopil. A takšen je pač šport in namesto, da bi Matej trepetal na štartu, je doma počival v temni sobi. Še toliko huje mu je bilo zato, ker je na zadnjih dveh dirkah dosegel dobra točkovna izkupička, bil drugi v Malilli in v polfinalu v Gorzowu, tako da ni bil v igri zgolj za osmo mesto v skupnem seštevku, temveč je bilo dosegljivo tudi peto. Brez točk iz Krškega je boj za osmo mesto močno otežen, a ne še izgubljen. Zaradi Žagarjevega nenastopanja je dirka v Krškem za slovenske navijače minila brez tako pomembnega tekmovalnega naboja.

Slovenske barve je tako zastopal le povabljeni voznik Matic Ivačič, ki se s svojo štartno številko 21 spominja Matije Duha, speedwayista iz Krškega, ki je pred leti tragično preminul po padcu na dirki v Argentini. Ivačič se je sicer hrabro boril, a v boju z velemojstri speedwaya je spoznal, da mu manjka še nekaj odločnosti v neposrednih dvobojih. Ko je v svojem prvem nastopu z notranjega štartnega mesta ostal brez točk, je bilo jasno, da bo težko presenetil kakšnega tekmeca. To se je tudi uresničilo: ostal je brez točk.

Svojo priložnost je dobil tudi rezervni voznik Nick Škorja, ki je nastopil v eni vožnji namesto izključenega Taija Woffindna, a tudi on je ostal brez točke.

Osmoljenec v Krškem je bil tudi Šved Lindgren, ker je drugi izbiral štartno mesto v finalu. Dolgo je kolebal, izbral štartno mesto C, kar se je izkazalo za napačno odločitev, ki jo je plačal z zadnjim mestom v finalu. Prehitela sta ga Avstralec Holder in Američan Hancock.

Ob bok Lindgrenu se lahko postavi tudi Tai Woofinden, vodilni v svetovnem prvenstvu. V Krškem je imel slab večer, iz ene vožnje je bil izključen, ker je prepozno pripeljal na štart. Ostal je brez polfinala, njegova prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je skopnela na 9 točk.

A če govorimo o sreči, je bila vsekakor v tem, da smo videli zgolj en padec, pa še ta je bil bolj zdrs Rusa Sajfutdinova, tako da so lahko vsi štirje vozniki ponovno odpeljali na štart. Prireditelji in gledalci so imeli srečo z vremenom, saj je bilo nebo skoraj brez oblakov. Le dan prej je v času, ko je bil napovedan trening, lilo kot iz škafa, zato vozniki niso mogli preskusiti proge. Ta je bila trda in ni omogočala prehitevanj. Zato so gledalci videli bolj malo atraktivnih prehitevanj: najpomembnejši je bil štart, vrstni red po prvem zavoju se je le redko spremenil.

Trinajst dirk za svetovno prvenstvo je torej bilo v Krškem. Bomo dočakali tudi 14. dirko? Povsem mogoče. Dogovori o tem potekajo med AMD Krško in podjetjem BSI, ki določa koledar dirk, a dokončne odločitve še ni.

A 13. dirka bo srečna le, če bo nadgrajena s 14. dirko prihodnje leto. 

Rezultati:

Dirka v Krškem:

  1. Dudek 16 točk
  2. Doyle 17 točk
  3. Hancock 15 točk
  4. Lindgren 13 točk
  5. Zmarzlik 12 točk
  6. Janowski 10 točk
  7. Holder 10 točk
  8. Vaculik 9 točk

..

16. Matic Ivačič brez toč

17. Nick Škorja brez točk

 

Skupni seštevek svetovnega prvenstva po osmih (od desetih) dirkah:

  1. Woffinden 108 točk
  2. Zmarzlik 99 točk
  3. Janowski 89 točk
  4. Lindgren 89 točk
  5. Dudek 84 točk
  6. Hancock 81 točk
  7. Laguta 73 točk
  8. Doyle 70 točk
  9. Sajfutdinov 70 točk
  10. Žagar 61 točk

Odpoved nastopa

Matej Žagar je šest dni pred dirko v Krškem grdo padel na tekmi končnice poljske ekstra lige in dobil pretres možganov.

 

Ključne besede


SpeedwayAMD Krško

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji