Matej Žagar sedmi v Krškem

V Krškem se je z dirko za VN Slovenije odprla letošnja bitka za naslov svetovnega prvaka v speedwayu. Prva od dvanajstih dirk je postregla z nekoliko presenetljivim razpletom, saj je svojo prvo zmago osvojil Slovak Martin Vaculik, za njim se je uvrstil Šved Fredrik Lindgren, zadnjo stopničko pa je zasedel Poljak Patryk Dudek.


Naš Matej Žagar je tokrat, za spremembo od zadnjih desetih let, v Krškem vozil odlično in letošnjo sezono odprl s prepomembnimi desetimi točkami, dirko pa zaključil na sedmem mestu. Omeniti velja še Nicka Škorjo, ki je pred 9000 gledalci doživel svoj ognjeni krst kot voznik s posebnim povabilom, pripeljana točka pa ob solidnih vožnjah tudi dobra vzpodbuda za nadaljevanje kariere.

Dirko je zaznamovala tudi precej težka proga, ki ji je botrovalo močno deževje v minulih dneh, zaradi česar je odpadel tudi petkov trening. Marljivi člani AMD Krško se niso predali in še enkrat več uspeli pripraviti odlično prireditev v zibelki slovenskega speedwaya.

 

Vozniki so tako v svojem prvem nastopu še tipali kakšne bodo prave nastavitve za tokratno dirko in globoko progo. Naša voznika pa sta se srečala prav v prvi vožnji, ki je bila tako še posebej pomembna. Po odličnem startu nekdanjega svetovnega prvaka, Britanca Tai Woffindna, je Žagar iz prvega zavoja zapeljal kot drugi in to pozicijo držal vse do konca. Škorja je pripeljal v cilj za njim, brez uvrstitve pa je ostal Danec Nicki Pedersen.

»Proga nikakor ni lahka, na njej pa bodo hitri tisti, ki bodo za to dovolj pogumni,« pa so bile besede direktorja dirke, Britanca Phila Morrisa. Po osmih vožnjah pa je tudi proga postala boljša za dirkanje in s tem same vožnje in boji na krškem ovalu. Žagarjev drugi nastop je za voznika AMTK Ljubljana pomenil start iz povsem zunanjega položaja, ki se je kasneje izkazal za najslabšega, saj od tam ni bila osvojena nobena zmaga na dirki. Žal se tudi našemu najboljšemu vozniku ni izšlo, kljub temu, da se je trudil prehiteti voznike pred njim, je to vožnjo zaključil z ničlo.

Tretji izhod na stezo je zato pomenil že boj na biti ali ne biti, ki pa je Žagarju uspel, saj je bil boljši od njega v tej vožnji le Avstralec Jason Doyle, Žagar pa je za seboj pustil tudi kasnejšega zmagovalca dirke Vaculika in nekdanjega svetovnega prvaka, Avstralca Chrisa Holderja. Štiri točke na tem delu dirke so ga tako še držale nad vodo, pred Žagarjem pa sta bila še dva nastopa s starti iz najboljših, notranjih pozicij. To se je izkazalo za pravilno, saj se je Žagar v petnajsti vožnji dobesedno izstrelil iz starta in z veliko prednostjo zmagal v tem nastopu, s tem pa končno dvignil na noge Stadion Matije Gubca in po prihodu v cilj zaslišal Golico, ki jo vedno zaigrajo ob slovenski zmagi. Ta je bila za Žagarja tudi jubilejna, 100 – ta v njegovi karieri dirkanja v SGP seriji.

V zadnji vožnji je potreboval vsaj dve točki za preboj v polfinale, kar mu je z drugim mestom tudi uspelo, saj je zaostal le za Rusom Emilom Sayfutdinovim, povratnikom v SGP serijo, ki se je v polfinale uvrstil kot najboljši iz rednega dela dirke. Žagar je v polfinalu po slabšem startu ves čas lovil Avstralca Doyla, ki je vozil na drugem mestu, a se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom in tako tudi brez preboja v veliki finale. »Enajst let nisem bil v Krškem tako zadovoljen kot tokrat, če bi imel v polfinalu še kakšnega pol kroga več, bi skoraj zagotovo prehitel tudi Doyla in se uvrstil še v finale,« pa nam je po dirki povedal vidno dobro razpoložen Žagar in dodal: »Deset točk na začetku sezone na takšni progi in ob tako nesrečnem žrebu, pa še to v Krškem, kjer sem v zadnjih letih vedno nizal slabše rezultate, je prava motivacija in kazalec, da smo na pravi poti in to pred Varšavo, kjer sem bil lani tudi na stopničkah.«

Zmagovalni oder pa je tokrat zasedla trojica Vaculik, Lindgren in Dudek, ki so se v letošnji razred najboljših uvrstili preko lanskih kvalifikacij, kar pomeni da bodo morali ustaljeni vozniki kar pošteno pljuniti v roke, da se bodo spopadli z novo konkurenco. Naslednjič že čez štirinajst dni, ko bo v Varšavni na Nacionalnem stadionu na sporedu VN Poljske. Dirka, kjer je Žagar pred dvema letoma zmagal, lani pa osvojil tretje mesto.

Rezultati in točke po prvi dirki za VN od dvanajstih:

  1. Martin Vaculik (Svk), 2. Fredrik Lindgren (Šve) oba 16 točk, 3. Patryk Dudek (Pol) 13, 4. Jason Doyle (Avs), 5. Emil Sayfutdinov (Rus) oba 12, 6. Greg Hancock (ZDA) 11, 7. Matej Žagar (Slo) 10, 8. Niels K. Iversen (Dan) 9,…, 16. Nick Škorja (Slo) 1,.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji