Prihodnjih 110 let?

Uvodnik

Uvodnik: Sočasno z mobilnostjo se je razvijala tudi Avto-moto zveza Slovenije, ki letos slavi častitljivih 110 let.


Kolo se sicer vrti že dolga tisočletja, a revolucija osebne mobilnosti se je odvila v zadnjem stoletju. Sočasno z mobilnostjo se je razvijala tudi Avto-moto zveza Slovenije, ki letos slavi častitljivih 110 let. V tem času smo prešli s konjskih vpreg na avtomobile z motorji z notranjim izgorevanjem, ki so močno skrajšali do takrat nepremagljive razdalje, povezali svet in omogočili nesluten civilizacijski razvoj.

A nahajamo se pred novo prelomnico oziroma tehnološko revolucijo. Kaj nam bo prinesla, je nemogoče napovedati. Kot nacionalna avtomobilska zveza, ki zastopa interese voznikov in drugih udeležencev v prometu tudi nas zanima prihodnost, a tudi mi imamo trenutno veliko več vprašanj kot jasnih odgovorov.

Zanima nas na primer, ali bo naša mobilnost ostala takšna, kot jo poznamo zdaj? Kaj bo v prihodnosti gnalo naša vozila? Se bodo nova vozila še kvarila? Kdo bodo izdelovalci novih vozil - avtomobilska podjetja ali digitalni tehnološki velikani? Bomo ostali lastniki svojih vozil? Se bomo vozili sami ali bomo svoje poti združevali? Bomo najemali vozila, ko jih bomo rabili in puščali, ko jih ne bomo rabili več? Bomo leteli po zraku? Kakšen bo sodobni javni promet?
Bomo videli svet brez zastojev na cestah, ko bodo vozila z medsebojno komunikacijo ter s komunikacijo z infrastrukturo prilagajala hitrost ter tudi izbirala pot tako, da bo promet potekal tekoče? Kako bo pozimi, v megli, ponoči?
Kako se bo obračunavala uporaba vozil, če ne bomo več njihovi lastniki? Pavšalno, po prevoženem kilometru, po času uporabe ali po čistosti izpustov? Ali pa nam bodo oglaševalci plačevali, da se vozimo z vozili v zameno za ponudbo svojih vsebin?

Vprašanj je veliko, odgovorov nanje pa nima še nihče, a nekaj je jasno: prihodnjih 110 let bo prineslo revolucionarne spremembe in ponudilo številne nove poslovne priložnosti, ki jih sploh še ne poznamo. Temeljito se bo spremenila tudi vloga avtomobilskih klubov in organizacij, kakršna je Avto-moto zveza Slovenije.

Pri AMZS pozorno in aktivno spremljamo dogajanje na področju mobilnosti: čeprav ne znamo napovedati prihodnosti, pa vemo, da bo tudi v naslednjih 110 letih naše osrednje vodilo skrb za naše člane in njihovo mobilnost - pa čeprav se bodo ti vozili v avtih na vodik, na udobnih sedežih avtonomnih vozil ali v kabini letečih dronov.

#VIDEO: Skupaj na poti že 110 let

Ključne besede


AMZSčlanstvoAMZS članstvoAMZS 110 letmobilnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji