Slovesnost ob 110-letnici AMZS

Novice

Na slovesnosti v Grand hotelu Union v Ljubljani smo se spomnili začetkov Avto-moto zveze Slovenije, ki je pred 110 leti na pobudo prvih avtomobilskih zanesenjakov na naših tleh nastala na temelju Kranjskega avtomobilnega kluba.


S svojo prisotnostjo so slovesni jubilej AMZS počastili številni gostje, med njimi častni pokrovitelj dogodka predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v slavnostnem govoru spomnil na številne spremembe, ki jih je doživela mobilnost. "Od parne kočije do pametnega avta. Od vozila, ki ne potrebuje več konja, do takšnega, ki ne potrebuje več človeka," je dejal. Pred mobilnostjo pa v današnjem času ostajajo številna vprašanja. "Smo na pragu velikih sprememb, ko bo vse preteklo znanje, ki se je nabralo v AMZS, njegovih društvih in sestrskih organizacijah po vsem svet, ključno za novo tranzicijo mobilnosti," je poudaril.

Goste je nagovoril tudi predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ki se je ustavil na nekaterih ključnih postajah 110-letne zgodovine AMZS ter orisal njen pomen v sedanjosti. Med drugim je poudaril, da je izobraževanje voznikov tisto področje delovanja AMZS, ki v slovenski družbi pušča največji pečat. V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, najsodobnejši akademiji vozniških znanosti ne le v Sloveniji, temveč v širši regiji, se je naučilo varneje voziti že več kot 150.000 voznikov.

AMZS ima veliko vlogo tudi pri ozaveščanju udeležencev v prometu: "AMZS je na tem področju vseskozi kredibilen partner državnim institucijam in drugim deležnikom. Številne preventivne aktivnosti izvajamo v sodelovanju z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA. Še posebej pa smo ponosni, da uspešno uresničujemo lastne ideje, kar so prepoznali tudi v tujini. Za projekt Najboljši za volanom, izbor najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije, nam je FIA Regija I v letošnjem letu podelila prvo nagrado za inovativnost na področju prometne varnosti," je dejal Breznik.

 

Motorevija že več kot šest desetletij širi informacije o mobilnosti, izjemna zakladnica koristnih nasvetov za varne in brezskrbne poti je že 40 let tudi AMZS informacijski center. Največji doprinos AMZS pa je pomoč na cesti. Pred 60 leti smo začeli s petimi motocikli, danes pa vozni park AMZS skupaj s pogodbenimi partnerji obsega skoraj 200 vozil. "Naši mehaniki, ki jim pravimo kar rumeni angeli, pridejo do kraja nesreče ali okvare v povprečju v 25 minutah. Več kot polovico okvar popravijo na kraju dogodka in voznik lahko takoj nadaljuje svojo pot," je poudaril Breznik.

Pred nami pa so tudi izzivi prihodnosti: "Razvoj mobilnosti dosega neslutene razsežnosti. A ne glede na nove oblike, ki smo jim že priča ali ki šele prihajajo, smo se in se bomo avtomobilski klubi osredotočali na človeka. Že sedaj pomagamo vozniku, ne glede na vozilo, ki ga vozi. V prihodnje mu bomo pomagali pri uresničevanju njegove mobilnosti, ne glede na njeno obliko."

V prihodnje si bo AMZS bo Breznikovih obljubah še naprej prizadeval, da bo pomagal motošportnikom, da bo skrbel za reprezentance, predvsem pa gojil podmladek, da se bodo lahko športnih uspehov veselile nove generacije.

Prireditev je povezovala Bernarda Žarn, na odru se ji je pridružil Jure Godler. Skupaj sta goste popeljala skozi 110-letno zgodovino AMZS, se pomudila pri zgodbah članov AMZS, zaposlenih v AMZS in uspehih (moto)športnikov.

Prireditve sta se med drugim udeležila dvakratni svetovni prvak v najelitnejšem razredu motokrosa MXGP Tim Gajser in najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar. Po video prenosu sta zbrane pozdravila predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA Jean Todt in predsednik mednarodne motociklistične zveze FIM Jorge Viegas.

 

Sprehod skozi 110-letno zgodovino AMZS

Avto-moto zveza Slovenije v letošnjem letu praznuje 110 let. Julija 1909, ne dolgo zatem, ko je baron Codelli v Slovenijo pripeljal prvi avto, je bil ustanovljen Kranjski avtomobilni klub, kar velja za začetek združevanja slovenskih avtomobilistov in motociklistov.

Na začetku te poti je bilo na Kranjskem registriranih 19 avtomobilov, danes jih imamo v Sloveniji več kot 1,2 milijona. Pri tem razmahu mobilnosti je z izobraževanjem voznikov, širjenjem tehnične kulture in z aktivnim sodelovanjem pri urejanju prometa pomembno vlogo odigrala Avto-moto zveza Slovenije s svojimi avto-moto društvi.

110 let pa ni edini letošnji jubilej AMZS. Pred 60 leti je bila ustanovljena služba za pomoč in informacije – danes ji pravimo pomoč na cesti in je ena najbolj prepoznavnih storitev AMZS. Danes ima AMZS skupaj s pogodbenimi partnerji sodobno floto skoraj 200 vozil za hitro in kakovostno pomoč voznikom, ki se znajdejo v težavah.

Intervju s predsednikom AMZS Anton Breznikom ob 110-letnici si lahko preberete v najnovejši Motoreviji. 

Ključne besede


AMZS110 let AMZSslovesnostzgodovina

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji