Vožnja mimo - enakopravnosti

Uvodnik

Še dobro, da imamo Twiter: na tem ažurnem in odmevnem digitalnem komunikacijskem kanalu lahko izveš marsikaj.


Še dobro, da imamo Twiter: na tem ažurnem in odmevnem digitalnem komunikacijskem kanalu lahko izveš marsikaj. Tako nas je pred kratkim presenetil odgovor naše policije (z naslova: policija_si) enemu od uporabnikov, ki je spraševal, “Ali je dovoljeno motoristu prehiteti kolono na mejnem prehodu”. Uporabnik “policija_si” je odgovoril: “Vozniku enoslednega vozila je vožnja mimo ustavljene kolone vozil dovoljena. Pri tem mora voziti s primerno hitrostjo in paziti na lastno varnost in varnost ostalih udeležencev.”

Morda je vprašanje postavil motorist, ki išče potrdilo, da se lahko na mejnih prehodih vriva pred ostale udeležence v prometu ali pa je za nasvet vprašal voznik avtodoma, ki je izgubil živce v koloni, ki se ni premaknila, ker so se pred njega vrivali motoristi.

A kljub odločnemu in enoznačnemu odgovoru smo zastrigli z (digitalnimi) ušesi, se zakopali v 53. člen zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o pravilih “vožnje mimo”, in uporabniku “policija_si” zastavili nekaj dodatnih vprašanj: Ali lahko motoristi prehitevajo strnjeno kolono pred mejnim prehodom po desni strani vozišča? Ali lahko motoristi prehitevajo strnjeno kolono na mejnem prehodu, kjer je le en vozni pas (na primer na mejnem prehodu Sočerga)? Ali lahko motoristi prehitevajo strnjeno kolono vozil pred mejnim prehodom prek polne črte, ki ločuje vozna pasova? Ali imajo motoristi prednost pri prehodu meje pred ostalimi čakajočimi v koloni?
Uporabnik “policija_si” nam je po nekaj dneh premisleka odgovoril: “Vožnja mimo stoječe kolone pred mejnim prehodom je dovoljena. Voznik enoslednega vozila lahko, če je dovolj prostora, vozi mimo kolone po desni strani. To mora storiti s primerno hitrostjo in pazljivo. Vožnja mimo stoječe kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, je prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti nazaj na smerno vozišče, po katerem je vozil pred tem. Upoštevati je treba tudi talne označbe. Prehitevanje ali vožnja mimo preko neprekinjene črte ni dovoljena. Na mejnem prehodu so vsi vozniki obravnavani enakovredno.”

Še vedno se ukvarjamo z interpretacijo teh odgovorov, pa jim še nismo prišli do čistega. Trenutno smo pri: motoristi lahko prehitevajo kolone vozil na mejnem prehodu, a le če jih je več (kolon) in če lahko varno vozijo med kolonami. Lahko prehitevajo tudi po desni strani, če je prostor. Ne smejo pa prehitevati kolone prek polne črte.

Zataknili pa smo se pri odgovoru: “Na mejnem prehodu so vsi vozniki obravnavani enakovredno.” Če motoristom ni treba čakati v koloni, ostali udeleženci pa morajo, to ni enakopravnost. Še več, zaradi vsakega motorista, ki se vrine prednje, morajo ostali udeleženci čakati še dlje.

Kaj poreče Twitter na te argumente?

Ključne besede


UvodnikmotoristiPolicijamejni prehodi

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

93

Priljubljenost članka

93

Shrani

Delite s prijatelji