Z zakonom zaščiteni prevaranti

Uvodnik

Vsa pretekla leta oziroma desetletja, v katerih je VIN številka avtomobila veljala za osebno izkaznico avtomobila, “obdelava” podatkov na osnovi VIN številke ni bila problem, po novem pa je? Zakaj?


Po nekaterih podatkih ima vsak tretji avto na trgu rabljenih avtomobilov prevrtene kilometre, o čemer smo v Motoreviji že večkrat obširno pisali. Zato smo bili toliko bolj veseli, da je konec leta 2021 začel delovati AMZS-jev spletni portal za nakup in prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si, ki je na neurejen trg rabljenih avtomobilov prinesel transparentnost, saj portal kupcem na osnovi VIN številke in povezave z zbirko podatkov o registriranih motornih vozilih v Sloveniji, ki so javno dostopni na portalu OPSI, omogoča vpogled v zgodovino lastništev in prevoženih kilometrov  - s tem pa brezskrben nakup rabljenega avtomobila.

Zakaj ponavljamo znana dejstva? Ker dostop do opisanih informacij od začetka letošnjega leta ni več mogoč. Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije namreč zoper Ministrstvo za infrastrukturo vodi inšpekcijski postopek, predmet postopka pa je “ugotavljanje zakonitosti javno objavljenih identifikacijskih številk vozil (VIN) registriranih vozil ter ostalih tehničnih podatkov, ki so objavljeni v povezavi z določenim vozilom. Vsi ti podatki namreč predstavljajo osebne podatke, saj so neločljivo povezani z lastnikom ali uporabnikom vozila,” sporočajo iz urada informacijskega pooblaščenca. Težava naj bi bila v tem, da mora za obdelavo teh osebnih podatkov in njihovo javno objavo upravljavec razpolagati z ustrezno pravno podlago, ki mora v konkretnem primeru izhajati iz zakona. “Aktualni zakon o motornih vozilih, ki ureja evidenco registriranih vozil (iz katere ministrstvo črpa podatke za objavo na OPSI portalu), ne opredeljuje, da bi bil določen del evidence javno dostopen,” so še zapisali v uradu informacijskega pooblaščenca. 
Se samo nam zdi nesprejemljivo, da je zaradi takšnega očitno pretiranega legalističnega pogleda obstal edini kolikor toliko delujoč sistem boja proti goljufivim preprodajalcem avtomobilov? Vsa pretekla leta oziroma desetletja, v katerih je VIN številka avtomobila veljala za osebno izkaznico avtomobila, “obdelava” podatkov na osnovi VIN številke ni bila problem, po novem pa je? 
Ko takole razmišljamo o umetno nastalem problemu, se samo po sebi postavi vprašanje, ali je Informacijski pooblaščenec začel postopek proti ministrstvu na lastno pobudo - ali na pobudo koga, ki mu ni pogodu objavljanje podatkov o resničnih prevoženih kilometrih avtomobilov?
Upamo, da te preiskave res ni sprožil kateri od prevarantov - in da bo zakon o motornih vozilih čim prej dopolnjen z ustrezno pravno podlago.
Na koncu velja zapisati citat takratnega britanskega informacijskega komisarja, ki je pred leti o varovanju osebnih podatkov zapisal:

Pravica biti anonimen ni tako absolutna, kot se morda zdi na prvi pogled. Če ste terorist, nočem, da ste anonimni. Če ste prevarant ali kradete identitete drugih ljudi, je vaša anonimnost s stališča družbe nezaželena … 

Ključne besede


manipulacija števca kilometrovuvodnik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

29

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

29

Shrani

Delite s prijatelji