Zeleni izlet: Lahkotni sprehodi, obisk planinske koče in neobičajni razgledi

Na poti

Drugi izlet nas je popeljal na Ženiklovec nad Lomsko dolino, kjer smo uživali v neokrnjeni naravi in njenih pomirjujočih zvokih ter gorskem miru.


AMZS, PZS, Zavarovalnica Triglav in Hyundai Avto Trade s projektom Zelena transverzala vabijo v gore in hribe, kjer ni (takšne) gneče kot na najbolj obljudenih gorskih ciljih, kjer z našim obiskom ne ranimo okolja in kjer še vedno lahko najdemo svoj mir. Za drugi Zeleni izlet na poti Zelene transverzale smo izbrali Lomsko dolino in Dom pod Storžičem, med množico markiranih poti pa smo se povzpeli na Ženiklovec (Veliki Javornik). Naužili se bomo predvsem gorskega miru in tišine, kar nam bo izpolnilo dan. Pa da vas spomnimo – med tistimi, ki boste v enem letu osvojili vsaj tri vrhove, bomo izžrebali privlačne nagrade.

Oglas
Oglas

Izhodišče: Lomska dolina
Višinska razlika: 920 metrov
Čas hoje: 3 h, sestop 2 h
Planinski koči na poti: Dom pod Storžičem, koča Pr’ Zdravc
Zanimivosti v bližini: le streljaj od Tržiča je na severni strani naravni spomenik Dovžanova soteska, ki je posebej znana po fosilih, najbolj znana je luknjičarka Schwagerina carniolica. Nad sotesko se dvigajo zanimivi apnenčasti Kušpergarjevi turni, kjer je urejeno plezališče. Tržičani so skozi sotesko uredili Pot čez Galerije. Posebnost soteske je tudi ozek cestni predor.

Lom pod Storžičem nekoč najlepša vas Gorenjskem

Lomska dolina oziroma dolina potoka Lomščica se nahaja vzhodno od Tržiča. Lomščica je gorski potok, ki izvira v več izvirih v bližini Doma pod Storžičem (Kamniško-Savinjske Alpe), teče po istoimenski dolini med Storžičem na jugu in Konjščico na severu ter se v bližini naselja Lom pod Storžičem izliva v Tržiško Bistrico. Konjščica je poraščen gozdni hrbet, ki je verjetno najbolj znan alpinistom in športnim plezalcem, ki so si v mogočnem skalnem stolpu Bela peč (na višini 1593 m) uredili plezališče.

Lomščica se izliva v Tržiško Bistrico.

V Lomski dolini ležijo tri vasice: Grahovše, Potarje in Lom pod Storžičem (v vasi si lahko ogledamo cerkev sv. Katarine in staro lipo). Slednji je bil leta 1999 izbran za najlepšo vas na Gorenjskem. Vasice obdajajo senožeti z alpskimi rastlinami in pretežno smrekovimi gozdovi, med njimi so pašniki in polja. Dolino Lomščice je nekdaj prekrival ledenik s Storžiča, ki je segal vse do sotočja Lomščice in Tržiške Bistrice, kjer je nasul čelno moreno. Lom je dobil táko ime, ker se je baje ob potresu med Storžičem in Javornikom vsul plaz, zaradi česar je bila Lomščica (po Valvasorju) še nekaj let kalna (lom, zlom, prelom, polom). Dolga stoletja so se prebivalci ukvarjali s fužinarstvom, zato so se pojavili ‘golcarji’ (holcarji), oglarjenje pa je bil dolgo časa poglavitni poklic okoliških kmetov in kajžarjev. 

Na obisk v Domu pod Storžičem

Skozi Lomsko dolino in mimo vasi je speljana cesta, ki je do Grahovš, kjer je urejeno parkirišče, asfaltirana. Makadamska cesta vodi še naprej večinoma ob potoku vse do Doma pod Storžičem na višini 1123 metrov na robu planine Jesenje pod severnim ostenjem Storžiča. Do doma se lahko pripeljemo z avtom, gorskim ali električnim kolesom ali pa pridemo peš. S parkirišča v Lomski dolini vodi markirana pot ob cesti, v zgornjem delu pa skozi Senožeti (30 minut). Od doma je lep razgled na bližnje severno ostenje Storžiča, ki se proti vzhodu dviga nad planino Jesenje, in na Mali Storžič z grebenom Psice, ki pada proti zarezi Mala Poljana med Storžičem in Tolstim vrhom.

Dom pod Storžičem.

Dom pod Storžičem je med poletno sezono odprt vsak dan, od 13. septembra pa ob petkih od 14. ure do nedelje do 18. ure ter za praznike. Informacije na telefonu +386 4 594 50 50 ali email naslovu dompodstorzicem@gmail.com.

Dom pod Storžičem je v zimskem času priljubljen pri sankačih, v toplejših mesecih pa vabi vse ljubitelje pohodništva, gorništva, gorskega kolesarjenja in narave. V domu nudijo pestro in dobro kulinarično ponudbo, specialitete so enolončnice, več vrst štrukljev, prav tako pa se pohvalijo s štirimi vrstami zavitka. Po okusni hrani lahko naročite kavo v spominskem lončku, ki ga odnesete domov. Okolica doma je izredno privlačna za gorske kolesarje, ki imajo na izbiro vrsto cestnih povezav. 

Veliki Javornik ali Ženiklovec

Markiranih poti do bližnjih vršacev je cela vrsta, naša pa bo vodila na Ženiklovec, imenovan tudi Veliki Javornik, 1715 m. To je prijeten sredogorski vrh na severni strani Doma pod Storžičem, ki ga razmejujeta dve dolini, na zahodu Lomska, na vzhodu Podstoržič. Prijeten in lahko dostopen vrh je pogosto cilj obiskovalcev. Markirana pot sicer ne pripelje prav nanj (vendar vzpon kljub temu ni težaven), temveč na planino Javornik pod vrhom, kjer stoji planšarija 1535 metrov visoko (odprta ob koncih tedna vse leto). Razgled z vrha je neobičajen, saj gledamo Storžič “od zadaj”, nad valovitim gozdnim svetom pa je na severni strani razpotegnjen dolg greben Košute. V bližini sedla Dol se lahko ustavimo v prijetni koči imenovani Pr' Zdravc, kjer nas tudi postrežejo. Ženiklovec je tudi pozimi pogosto obiskovan, saj je priljubljen cilj turnih smučarjev (včasih je tu delovala celo smučarska vlečnica).

Nekoč je pozimi tu delovala tudi vlečnica za alpske smučarje.

Izhodišče je Lomska dolina, do katere pridemo po lokalni cesti iz Tržiča. Do sedla Dol oziroma do planine Javornik gremo lahko po makadamski cesti, precej prijetneje pa je seveda po označeni planinski poti (čeprav je tudi lep kos teče po cesti). Začnemo v zaselku Grahovše. Pot vodi delno po cesti, delno skozi gozd in po razglednih senožetih mimo domačij Gabrc in Rekar v gozd do Reberčevega (Gabrčevega) rovta, 1288 m visoko. Tu cesto zapustimo in se zagrizemo v strmo pobočje, ki se konča na sedlu Dol, 1448 m. Na križpotju več poti (oziroma cest) zavijemo desno in se čez kratko strmino vzpnemo do planine Javornik, kjer smo že iz gozda. Vrh je pred nami, do tja vodi široka poseka. Sestopimo po isti poti, lahko pa uberemo daljšo, a prijetno različico, ki vodi po gozdnem slemenu Konjščice mimo razglednega vrha Bele peči in planine Konjščica v Lom pod Storžičem, ki je v bližini izhodišča. Tura je nezahtevna in primerna tudi za družine.

Kaj še priporočamo?
Gorenjski muzej: za člane AMZS 20 % popusta na muzejske vstopnice in kataloge.
Zavod za turizem in kulturo Kranj: popust na turistične produkte in storitve v organizaciji zavoda in ob nakupu spominkov v trgovini Kranjske hiše ter 10 % popusta ob obisku/ogledu zvonika cerkve svetega Kancijana.

#ZeleniIzlet
Čreta na planoti Dobrovlje

Skupaj preprečimo požare v planinskih kočah

Ko zagori v planinski koči, je požar pogosto usoden in koča pogori do tal. Zakaj? Večinoma so zgrajene iz gorljivih materialov, kot je les, veliko koč je starih, z dotrajano električno napeljavo in zastarelimi kurilnimi napravami. Poleg tega so predvsem visokogorske koče za gasilce težko dostopne in imajo omejene vire vode za gašenje. V zimski sezoni so koče v visokogorju tudi prazne, zato požar lahko zaznamo zelo pozno. Zavarovalnica Triglav je z akcijo Očistimo naše gore in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije zato v več kot 80 planinskih koč namestila samodejne protipožarne ampule in gasilnike, ki se ob začetnem požaru samodejno aktivirajo in ga pogasijo.

Vsi planinci lahko prispevamo k požarni varnosti v planinskih kočah tako, da upoštevamo pravila požarnega reda: če prespimo v koči, upoštevajmo prepoved uporabe odprtega ognja v sobah, na primer plinskih gorilnikov, ter prepoved kajenja.

Kako pogasiti požar na 1500 metrih nadmorske višine? Poglejte tukaj!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas

Zbirajte žige Zelene transverzale

Zeleno transverzalo za odkrivanje manj znanih kotičkov Slovenije sestavlja 10 ciljev. Poleg tokrat predstavljene doline Lomščice in Doma pod Storžičem še: Čreta na Dobrovljah v Spodnji Savinjski dolini, Benečija - izlet na Kolovrat, Moravško - Limbarska gora, Šentjur z okolico - izlet na Resevno, Kambreško - izlet na Korado, Obsotelje - izlet na Silavec nad Podčetrtkom, Krvavec - izlet na Zvoh, Ivančna Gorica - Lavričeva pot, Mojstrana - izlet na Grančišče. 

Izlete bomo predstavljali v Motoreviji in na digitalnih kanalih AMZS in partnerjev. Vsi, ki boste do 31. avgusta 2023 zbrali vsaj tri žige Zelene transverzale, boste sodelovali v žrebanju za privlačne nagrade: 

  • 5-krat naglavna svetilka Petzl
  • 5-krat termo čutara iz nerjavečega jekla
  • 7-krat večnamenski trak z motivom markacije
  • 2-krat planinski zemljevid PZS
  • 1-krat knjiga Osnove planinstva
  • 1-krat bon za AMZS članstvo v vrednosti 40 €
  • 5-krat AMZS kolesarski bidon
  • 4-krat AMZS Pozorne nogavičke

#ZelenaTransverzala
Za več informacij, kako do nagrade, obiščite spletno stran Zelene transverzale

Ključne besede


ekologijaAMZSHyundaitrajnostna mobilnostZavarovalnica TriglavPZSZeleni izletZelena transverzala

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji