Na motorju: Najvarnejši začetek motoristične sezone

Na poti

Nov tečaj varne vožnje: Na pot z inštruktorjem


Vožnja z motociklom je doživetje, ki prinese prvinske občutke, dinamiko in seveda tudi nekaj adrenalina. Za suvereno obvladovanje motocikla in ceste pa sta potrebna znanje in čim več vaje; zakaj ne bi na začetku motoristične sezone razmigali okorelih sklepov, se spoznali z novimi cestami in se spoprijeli s zapletenimi prometnimi izzivi v družbi kolegov motoristov in pod nadzorom izkušenih inštruktorjev?  

V AMZS centru varne vožnje Vransko so že lani svoje programe za motoriste obogatili s tečajem ali bolje rečeno z vozniškim doživetjem, ki so ga poimenovali “Na pot z inštruktorjem.” 
Kot motorist z dolgoletnim stažem vedno rad preizkusim nekaj novega, zato sem se z največjim veseljem odzval vabilu inštruktorja, ki je predlagal, da se s prijatelji zapeljemo z njim na cesto in odpeljemo del trase, po kateri sicer vodi skupine motoristk in motoristov.
Izkušnja je bila odlična. Kljub temu, da je bil asfalt še hladen in ceste marsikje še vedno močno polne peska, smo v vožnji uživali. Na bolj specifičnih odsekih ceste smo ustavili ter se pogovorili o tem, kako je treba tak ovinek odpeljati, da ostaneš na svojem pasu in suvereno obvladaš vsako situacijo. Inštruktor Luka Žunec zna s svojo karizmo in vedno nasmejanim obrazom ter seveda znanjem dobro razložiti, kaj je treba narediti v različnih situacijah. Predvsem pa mi je všeč, da mu je uspelo prilagoditi tempo vožnje, da je bila ta ob upoštevanih omejitvah še vedno zabavna - in tudi ravno prav adrenalinska. To, da vodilni zna brati dinamiko celotne skupine, je zelo dragoceno, saj se s tem izloči faktor nepotrebnega stresa in zato lahko vsak udeleženec odnese s takšnega izleta največ znanja. 

Akcija na Vranskem: Program ''Na pot z inštruktorjem'' se začne s kratkim ogrevanjem na poligonu, nato sledi vožnja po cesti.

Foto: Kot izlet s kolegi …

Vse skupaj me je še najbolj spominjalo na izlete s kolegi motoristi. Postanek za osvežilno pijačo in kosilo je seveda del takšnega druženja, saj se lahko v sproščenem vzdušju, daleč stran od učilnice v iskreni razpravi med motoristi razjasnijo vse dileme in najdejo odgovore na vsa vprašanja. Udeležbo na takšnem tečaju toplo priporočam vsem, ne glede na starost, znanje ali vrsto motocikla, ki ga vozite. 

Inštruktor nazorno pokaže pravilno linijo in tehniko vožnje v ovinku. 


Takole inštruktor Luka Žunec razmišlja o tem, zakaj takšno doživetje priporoča vsem motoristkam in motoristom: ''Cesta je prostor, ki je drugačen od poligona varne vožnje na Vranskem. Ta je sicer odličen za učenje, a vožnja na cesti in v skupini je tisto, za kar vsi delamo, ko na Vranskem predajamo znanje. Tečaj “Na pot z inštruktorjem” smo naredili zato, ker želimo pokazati, kako se imamo lahko dobro na motorju ob tem, da se peljemo varno in seveda tudi po omejitvah.''
Luka Žunec še nadaljuje: ''Na cesti, še posebno pa v naselju, nismo sami in tega se moramo zavedati. Med vožnjo se zato srečujemo s številnimi nepredvidenimi situacijami in zavedati se moramo, da se ne bomo takoj ustavili, če nas na primer nekdo spregleda. Predvsem tisti, ki še niso bili pri nas na Vranskem, spoznajo, kako se da bolj suvereno peljati in obvladovati motocikel. Naslednja veščina, ki jo učimo na tem tečaju, je izbira pravih linij na cesti in prilagajanje razmeram na cestah. Pa ne samo v ovinkih, ampak tudi po ravnini, kjer se denimo priključujejo stranske ceste. Primer: ko se približamo stranski cesti, zapeljemo bolj proti sredinski črti, kar nam daje boljše izhodišče, da preprečimo nevarna srečanja, ko nas tisti, ki prihaja  s stranske ceste spregleda ali izsili.''
Na poligonu AMZS centra varne vožnje na Vranskem se torej učimo tehnike vožnje, na tečaju “Na pot z inštruktorjem” pa to znanje prenesemo na cesto. Seveda Luka kot inštruktor z budnim očesom spremlja vožnjo svojih tečajnikov in jo sproti komentira, tako da vsak udeleženec takšen tečaj konča kot boljši voznik, bogatejši za številna nova spoznanja in je tudi bolj suveren na svojem motociklu in na cesti.

Zanimive poti

Inštruktorji AMZS centra varne vožnje na Vranskem se vedno potrudijo, da je trasa zanimiva, saj izbirajo manj poznane in prometno manj obremenjene ceste; tečajniki na ta način spoznavajo tudi lepote naše dežele. V osnovi imajo določenih nekaj smeri; ena od tras vodi celo do Slovenje vasi, kjer se z motocikli udeleženci zapeljejo tudi po karting stezi, kar je vsekakor zanimiva izkušnja, ki poskrbi za še bolj raznoliko vozniško doživetje. Za tečaj si je treba vzeti cel dan, prevozi pa se od 250 do 350 km, odvisno od izbrane trase.

Pogovor ob cesti: Najbolj dragocene so informacije, ki jih kot motorist dobiš na lokaciji in razumeš, na kaj je potrebno biti še posebej pozoren. 

Tečaj “Na pot z inštruktorjem” - prijavite se

Cena za individualno udeležbo: 190 evrov
Cena za člane AMZS z Osnovnim članstvom: 152 evrov
Cena za člane AMZS s članstvom Plus ali Premium: 133 evrov
Udeležba s sopotnikom: 230 evrov
Cena za člane AMZS z Osnovnim članstvom: 184 evrov
Cena za člane AMZS s članstvom Plus ali Premium: 161 evrov
Program se izvaja za skupine do največ 8 oseb. 

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem izvajajo različne tečaje za motoriste: vse informacije o terminih so na voljo na spletni strani AMZS centra varne vožnje. 

Vsaka od treh tras je speljana tako, da se začne in konča na Vranskem. Vmes so seveda odmori za osvežitev in kosilo. 

 

 

Programi varne vožnje za motoriste

Tečaj varne vožnje rešuje življenje. Trenirajte z našimi izkušenimi inštruktorji varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Člani AMZS do 30 % ugodneje.

Prijavite se

Ključne besede


na potimotoristiprogrami za motoristeAMZS Center varne vožnje na Vranskemmotoristična sezonaNa motorju

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

23

Priljubljenost članka

23

Shrani

Delite s prijatelji