Počitniška mobilnost: varno na sneg

Nasveti

Odprava na zimske počitnice zahteva pripravljenega voznika in vzdrževan avto


Pred vrati so zimske počitnice in tradicionalno romanje proti smučarskim belim strminam. Zime na cesti ne gre podcenjevati: bolje kot se pripraviš na razmere, toliko bolj varno in sproščeno lahko potuješ. Kje preverimo stanje na alpskih prelazih? Kako pravilno naložimo smuči in opremo? Katere dokumente rabimo? Kaj pa verige? Pripravili smo nekaj ključnih nasvetov za varno pot na snežno plažo.

Hitro spreminjajoče se zimske vozne razmere naostreje pokažejo zobe predvsem nepripravljenim voznikom s slabo vzdrževanimi avti. Dober voznik z ustrezno opremljenim avtomobilom ne bo nebogljeno obstal na cesti ob prvem snegu. Hudi snežni meteži, ki so takoj po novoletnih praznikih s snegom dobesedno zasuli nekatera priljubljena smučarska središča v Avstriji in Nemčiji, so dokaz, da zima lahko resno pokaže zobe. Na neobvezno, a priporočljivo zimsko opremo zato ne smemo gledati kot na balast, saj je v tistih dneh na avstrijskih cestah marsikomu prav prišla snežna lopata, odeja, termovka čaja in rezervne rokavice, v veliki prednosti pa so bili tudi vsi tisti vozniki, ki so imeli in predvsem znali namestiti snežne verige. 

Z dobro pripravo na potovanje, ustrezno zimsko opremo in upoštevanjem vozniških prvin varne vožnje, ki veljajo na zasneženih cestah, je pot do zimskih počitnic lahko bistveno manj stresna in nevarna.

Je avto v zimski kondiciji?

Kdor redno skrbi za svoj avto, z nizkimi zimskimi temperaturami, večjo vlago, zarošenimi stekli in ostalimi zimskimi nevšečnostmi ne bi smel imeti težav. Pred odhodom na daljše zimske počitnice velja kljub vsemu vsaj nekaj pozornosti nameniti jeklenemu konjičku. Je v pnevmatikah pravilen tlak? So pnevmatike brezhibne, brez vidnih poškodb? Ali zavore dobro primejo in ABS sistem deluje brez napak? So vse luči na avtu brezhibne? V kašnem stanju so brisalniki? Je posoda za pranje stekla napolnjena z ustreznim zimskim čistilom? Če nimate čase, volje ali pa se preprosto ne spoznate dovolj, da bi prepoznali potencialne težave, se na preventivni pregled naročite v eni izmed poslovnih enot AMZS, kjer bodo avto na zimo pripravili izkušeni mehaniki. Člani AMZS lahko avto na tak pregled pripeljete dvakrat na leto brezplačno.

Kam po pomembne informacije? AMZS Na poti …

Na spletnih straneh AMZS (www.amzs.si) v rubriki “Na poti” najdete veliko pomembnih informacij za natančno načrtovanje poti. Tam so med drugim na enem mestu zbrane ažurno osvežene povezave o prevoznosti alpskih prelazov in stanju na mednarodnih mejnih prehodih. Med obsežnim naborom vsebin velja izpostaviti še zavihka potovalni dokumenti in smučišča.

AMZS pomaga na cesti in na smučeh …

Smučarske proge so zlasti v času zimskih počitnic velikokrat podobne cestam z zelo gostim prometom, kjer vsi ne spoštujejo hitrostnih omejitev in bontona. Zato je dobro poskrbeti za ustrezno zavarovanje v primeru nesreče na smučišču. Vsi člani AMZS s sklenjenim članstvom premium imajo že urejeno turistično zavarovanje v tujini. To velja za smučanje na urejenih smučiščih in med drugim krije tudi posredovanje helikopterja v okviru spodaj navedene vsote namenjen prevozu. Pri družinskem članstvu kritje zdravniške oziroma bolnišnične oskrbe velja za vsakega družinskega člana posebej.

AMZS turistično zavarovanje v tujini, ki je vključeno v članstvo Premium:

- zdravniška in bolnišnična oskrba do 25.000 €, od tega do 5000 € stroški prevoza
- bolnišnični dan 50 € na dan, skupaj največ 1000 €
- zavarovanje odškodninske odgovornosti do 25.000 €
- zavarovanje prtljage, stroškov izdelave novih osebnih dokumentov, zlorabe plačilnih kartic

Izhod v sili: snežne verige

Če se odpravljate proti višje ležečim smučarskim središčem, je za izhod v sili dobro imeti tudi snežne verige - tudi najnovejše in najboljše zimske pnevmatike na novozapadlem snegu, strmih klancih ali nezvoženih cestah izgubijo oprijem. Snežne verige nabavite pravočasno pred odhodom, ne zanašajte se na vremenske napovedi in poročila. Pred odhodom na pot je pametno, da natančno preučite navodila za uporabo oziroma za natikanje verig. Marsikdo je že padel na tem izpitu, potrgal nove verige ali celo poškodoval svoj avto, ker jih ni znal pravilno namestiti. Pred odhodom si vzemite pol ure časa in doma, na čisti površini in v miru, nataknite verige na kolesa. Ko bo šlo zares, boste natančno vedeli, kaj je treba storiti. Pri tem ni odveč nasvet, da velja verige imeti na dostopnem mestu v avtomobilu in ne na dnu prtljažnika, pod kupom prtljage, zelo prav pa vam bo prišel tudi dodaten par rokavic.

Pred odhodom si vzemite pol ure časa in doma, na čisti površini in v miru, nataknite verige na kolesa.

Pozor prtljaga! Nemarno odložen smučarski čevelj je lahko smrtni izstrelek

Premišljeni, varnostno osveščeni vozniki vozijo previdno, pravilno, so pozorni in upoštevajo razmere na cesti - a to še zdaleč ne pomeni, da so naredili vse za varno vožnjo. Ena pogostih napak, ki ima lahko tragične posledice, je nepravilno založena in zavarovana prtljaga v avtu. Marsikateri voznik na to ni pozoren in ob trku nas pred “letečo” prtljago ne more zaščititi še tako varno zasnovan avto.
Marsikdo med nami z mislijo “saj ne grem daleč, vozil bom previdno”, nameče prtljago v prtljažnik in se odpravi na pot. To velja tudi za prtljago, značilno za zimski čas oziorma za zimski izlet na smučišče - smuči, palice, smučarske čevlje, sani in podobno. Takšni kosi prtljage so še posebej nevarni, saj imajo ostre robove (smučarski robniki so ostri kot nož!) ali konice, ne smemo pa zanemariti tudi njihove teže.

En sam smučarski čevelj, ki tehta kilogram in pol, tako ob trku s 50 km/h udari v vrat voznika z maso skoraj 80 kilogramov - dovolj, da mu zlomi vrat!

Ne pozabite tudi, da energija udarca narašča s kvadratom hitrosti - dvakratna hitrost pomeni štirikratno povečano energijo udarca.

Ena pogostih napak, ki ima lahko tragične posledice, je nepravilno založena in zavarovana prtljaga v avtu.

Kako pravilno naložiti in zavarovati tovor oziroma večje kose prtljage, da se ti ne bodo spremenili v smrtno nevarne izstrelke: 

- če so kosi prtljage oziroma tovora predolgi in prenerodni, jih pospravimo v zaprt strešni kovček,
- tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik - vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
- če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
- uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
- v avtu imejte vedno pritrdilne trakove, saj marsikateri nakup - in s tem prevoz - opravimo nenačrtovano,
- pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg, po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
- pri natovarjanju in zavarovanju tovora si vzemite čas.

Video: Prevoz smučarske opreme - prav in narobe 

Med prav in narobe naloženo smučarsko opremo je v primeru zaviranja v sili in trka zelo očitna razlika, ki je lahko tudi življenjskega pomena.

Zmernost s plinom in volanom

Zimo na cesti vzemite kot nadgradnjo vozniških izkušenj in krepitev občutkov. Ne pozabite na ključno doktrino za vožnjo po zasneženi cesti: večja varnostna razdalja, več predvidevanja in zmernost s plinom in volanom. Štirikolesni pogon je prednost, a velja poudariti, da se zaradi njega ne boste ustavili nič prej. Potujte varno. Srečno!

Zimo na cesti vzemite kot nadgradnjo vozniških izkušenj in krepitev občutkov.

Na elektriko: zima zmanjša doseg

Če se na pot odpravljate z električnim avtomobilom, ne pozabite, da zimski vozni program z vklopljeno toplotno črpalko lahko doseg zmanjša za četrtino oziroma celo tretjino. Vremenu in temperaturam zato prilagodite načrt oskrbe z elektriko. Vse več slovenskih družin tudi pozimi potuje z avtodomi. Zlasti pri najetem avtodomu velja preveriti ustreznost pnevmatik, delovanje ogrevanja in grelnika v rezervoarju za odpadno vodo, da ne boste pot predčasno končali zaradi zaledenelih odtočnih cevi. Zasneženi avtodom je prav tako kot avto treba dosledno očistiti snega, kar pomeni, da se je treba povzpeti tudi na streho. Kratka metlica ne bo dovolj, potrebovali boste teleskopsko omelo. Pri najetem ali sposojen vozilu preverite dokumentacijo in jo, če je treba, dopolnite z eko nalepko, vinjeto ali dovoljenjem za vožnjo vozila v tujini. Vse to lahko uredite v poslovalnicah AMZS po Sloveniji.

Ob tem velja spomniti, da članstvo AMZS ni vezano na vozilo, temveč na voznika, kar pomeni, da boste člani AMZS lahko brezskrbno potovali tudi očetovem, bratovem ali prijateljevem avtomobilu.

Zlasti pri najetem avtodomu velja preveriti ustreznost pnevmatik, delovanje ogrevanja in grelnika v rezervoarju za odpadno vodo, da ne boste pot predčasno končali zaradi zaledenelih odtočnih cevi.

Hitra diagnostika akumulatorja?

Kako veste, da je akumulator že utrujen? V temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgite dolge luči, potem pa zaženite motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati. Vse to seveda preverite nekaj časa pred pred odhodom na počitnice, saj iskanje ustreznega akumulatorja v soboto zjutraj lahko pokvari počitnice.

Akumulator ima namreč pri 0 stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov.

Zima “spije” energijo: podhladitev akumulatorja

Največ nevšečnosti pozimi voznikom običajno povzroči akumulator - njegova učinkovitost pada premosorazmerno s temperaturo. Akumulator ima namreč pri 0 stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov. Ker je pozimi akumulator dodatno obremenjen - žarometi, gretje zadnjega stekla, gretje kabine - kaj hitro lahko pride do težav, še zlasti, če se vozimo le na kratkih razdaljah, ko se akumulator ne more dovolj napolniti. Ko je akumulator enkrat izpraznjen, pomaga le še dodatna polnitev s posebno napravo ali pa zagon motorja ob pomoči kablov in drugega avtomobila.

Priporočljiva zimska oprema

Čeprav so na kolesih nove zimske pnevmatike in v prtljažniku nov komplet verig, zimska oprema vašega avtomobila še ni popolna. Vsak preudaren voznik bo poskrbel še za druge pripomočke, ki so potrebni ali vsaj zaželeni v zimskih voznih razmerah. Poleg dodatne plastenke tekočine za čiščenje stekel je priporočljivo imeti še kakšno plastenko motornega olja, če se odpravljate na daljšo pot. V avtu morate imeti tudi primerno strgalo za zaledenela stekla, po možnosti tudi metlico za sneg, prav pa pridejo tudi kemična sredstva za odmrzovanje stekel in ključavnic. Na koncu spravite v prtljažnik še toplo oddejo in par dodatnih rokavic, če vas slučajno doleti večja nevšečnost in ostanete na cesti.

V avtu bodite primerno oblečeni in obuti. Oblečeni v debele bunde, kape in rokavice boste le težko vozili, kajti gibalne sposobnosti so omejene, prav tako je manjše vaše vidno polje. To tudi ne prispeva k varnosti oziroma učinkovitemu delovanju varnostnih pasov.

Vaše mnenje ...

Vaše mnenje nam je pomembno.

Kako pozorni ste pri pripravi vozila pred potjo?

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

 

 

 

Ključne besede


NasvetiAMZSzimska opremaZimski nasvetiZimska vožnjapočitnicevarna vožnjavozite varno

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji