Nasveti: Lak ali nalepka?

Nasveti

Dva načina osvežitve avtomobilske karoserije


Leta se na avtomobilu najbolj poznajo na karoserijskem laku, saj zaradi časa in vremenskih vplivov lak začne bledeti, pojavljajo se rjaste točke, razpoke in praske. V takšnem primeru avto običajno prepustimo ličarju, a obstaja še ena možnost osvežitve podobe našega avta - prelepitev karoserije s posebno folijo. Katera izmed možnosti je primernejša? Kaj se bolj splača? Nasveti.

Pred odločitvijo, oblepiti ali prelakirati avtomo, se velja vsekakor posvetovati s strokovnjaki za avtomobilske karoserije; ob napačni odločitvi lahko pride do težav in nepotrebnih stroškov. Mi smo pred strokovnjake po stavili fiat punto letnik 2004 in jim zastavili izziv: bi avto raje prelepili ali prebarvali?

Folija ne omogoča samo spremembe barve, ampak čisto samosvoj izgled vozila.

Zdrava osnova za osebno noto

Polepitev avtomobilov s posebnimi folijami poznamo že vrsto let: predvsem kot priročno možnost oglaševanja na vozilih. Metoda polepitve avtomobila ali “car wrapinga” je najpogosteje uporabljana takrat, ko mora vozilo večkrat menjati podobo - na primer v svetu avtomobilskega športa, pri okraševanju promocijskih vozil in podobno. A avto lahko oblečemo tudi samo v prozorno folijo, ki varuje originalno barvo pred bledenjem in luščenjem. Slednje pride velikokrat v poštev pri dražjih avtomobilih in pri avtih s posebnimi barvami, na primer pri nekaterih avtomobilih prestižnih znamk.
Pri podjetju zatemni.si, kjer se ukvarjajo s polepitvami, so nam povedali, da je največja prednost polepitve avtomobila prilagodljivost: če imate nekoliko umetniške in oblikovalske žilice, si lahko po posvetu sami ustvarite nov videz vozila ali pa samo spremenite karoserijsko barvo. Glede na to, da folijo lahko brez posledic odstranimo, lahko videz vozila spreminjamo večkrat.

Kljub dobri ohranjenosti in malo prevoženih kilometrov punto kaže svoja leta. Osvežitev ... Lak ali folija?


Postopek je zelo natančen in čeprav ni potrebno sušenje, lahko polepitev traja do 5 dni, da se zagotovi kakovostna pokritost. Najpomembnejše je, da originalni karoserijski lak nima večjih poškodb, saj se pod tesno prilegajočo se folijo reliefne nepravilnostihitro opazijo in lahko povzročijo odstopanje folije.
Za vsak avtomobil ob izbiri barv in dizajna v posebnem računalniškem programu navidezno pokažejo vozilo v tridimenzionalnem pogledu. V tej fazi polepitve strokovnjaki stranki tudi svetujejo, kaj mora še popraviti, da bo polepitev brezhibna.

Za koliko denarja?

Če bi hoteli polepiti našega fiata punta, bi morali za polepitev odšteti najmanj 500 evrov, cena pa se z izbiro barve nalepk in kakovosti vinilne folije lahko še poveča. Pri ceni je pomemben dejavnik tudi velikost vozila. Naročnik prejme tudi garancijski list in navodila za negovanje vozila.

Nameščanje vinilne folije je zelo natančen postopek.

Lakiranje - še vedno priljubljena klasična storitev

Klasični postopek spremembe barve oziroma popravila poškodb je barvanje oziroma lakiranje - obrt, ki se kljub vsej tehnologiji ni prav veliko spremenila in tudi ne izgublja strank. Je pa v nasprotju z polepitvijo avtomobila barvanje trajno, kar pomeni, da barve ne moremo odstaniti, ne da bi še enkrat šli skozi celoten postopek storitve. Barvanje je dolgotrajen postopek, odvisen od večih dejavnikov, kot sta na primer vrsta barve in število slojev, ki jih mora strokovnjak nanesti na karoserijo.

Pri Ličarstvu Strgar nimajo veliko povpraševanja po barvanju celotnega vozila, saj se stranke večinoma odločajo samo za popravila in barvanje posameznih ploskev vozil oziroma karoserijskih delov. Če dobijo naročilo za barvanje celotnega avta, je to običajno pri obnovi starodobnih vozil. Barvanje celotnega avtomobila je zelo zamudno delo, saj je po barvanju nujno dolgotrajno sušenje - če se avtomobil ne posuši pravilno, barva odstopi ali pa začne pokati.

Priprave avtomobila – oblepljen pred barvanjem.

Za koliko denarja?

Strokovnjaki podjetja so si našega punta temljito ogledali in pripravili seznam pripravljalnih del. Preko programa Eurotax, ki ga uporabljajo vsi avtoličarji, so nam izračunali ceno postopka popravila in prebarvanja avtomobila - temeljita osvežitev bi nas stala 1.452 evrov. Ker je to več, kot bi za avto dobili na trgu rabljenih avtomobilov, se nam takšen poseg ne bi izplačal.

Skrb in nega

Nova preobleka - pa naj bo to nov lak ali nalepka - potrebujeta nego, sicer nova podoba ne bo dolgo bleščeča. Doba trajanja vinila na vozilu je ob ustrezni skrbi od štiri do deset let, kar je morda malce manj od trajanja kakovostnega laka, a tudi lak oziroma barva potrebujeta nego - lesk lahko ohranimo le z rednim pranjem in voskanjem. Lak je tudi bolj občutljiv na UV žarke in praske.

Za dolgo obstojno barvo je potrebna pravilna nega.

Kako se odločiti? Primerjava polepitve in barvanja za rabljen fiat punto

Odgovor na to vprašanje mora najti vsak zase - in pri tem razmisliti, kaj želi narediti z svojim vozilom in koliko želi vložiti v spremembo. Če imamo avtomobil, ki nima veliko poškodb oziroma rjastih predelov in potrebuje le delno popravilo predelov laka, se vsekakor bolj izplača popravilo teh in preoblkea v folijo, ki nato zavaruje barvo pod njo. Enak rezultat lahko dosežemo tudi z barvanjem, ki je nekaj dražje, a je zato bolj trajna rešitev.
  POLEPITEV BARVANJE
Trajanje postopka Do 3 dni 25+ ur, skozi 7 dni
Obstojnost Več let, ob pravilni negi Več let, ob pravilni negi
Cena Od 500 evrov, odvisno od dizajna in vrste folije 1452 evrov
Najpomembnejše je, da originalni karoserijski lak nima večjih poškodb, saj se pod tesno prilegajočo se folijo reliefne nepravilnostihitro opazijo in lahko povzročijo odstopanje folije.

Strokovni nasvet ...

Pri podjetju Ličarstvo Strgar so nam svetovali, da se je treba pred odločitvijo oglasiti pri avtoličarju, ki bo avtomobil pregledal in popravil poškodbe na karoseriji. Šele tako bo avto dobil ustrezno podlago, ki bo pripravljena na predpripravo za barvanje ali pa polepitev. Pri podjetju Zatemni.si so nam povedali, da strankam temeljito predstavijo vse možnosti in stroške storitve. Seveda mora biti avtomobil v stanju, ki je primerno za polepitev, torej brez poškodb laka.

 

Pri podjetju Ličarstvo Strgar so nam svetovali, da se je treba pred odločitvijo oglasiti pri avtoličarju, ki bo avtomobil pregledal in popravil poškodbe na karoseriji.

 

Ključne besede


NasvetiNadgradnjapolepitevbarvanjelakiranje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

536

Priljubljenost članka

536

Shrani

Delite s prijatelji