AMZS raziskava: Slovenci in trajnostni turizem

Na poti

Ali tudi Slovenci pri načrtovanju svojih počitnic izbiramo destinacije, kjer gojijo trajnostni turizem? Odgovorite na nekaj vprašanj na to temo.


Turistična destinacija Slovenija v tujini nastopa kot "avtentična, k trajnosti zavezana butična destinacija za 5-zvezdična doživetja". Radi se pohvalimo, da gostom iz tujine ponujamo zelena, raznolika in aktivna doživetja, ponosni smo na naše neokrnjene gozdove, gore, reke, jezera in nekaj malega morja. Kot takšna ima Slovenija vse lastnosti trajnostne turistične destinacije, ki spoštuje potrebe okolja in ljudi, ki tam živijo, pa tudi lokalnega gospodarstva in obiskovalcev.

Veseli smo torej gostov, ki vedo, kaj je to trajnostni turizem, in ki se na počitnicah pri nas tudi obnašajo trajnostno.

Kako trajnostni pa smo kot turisti mi sami? Ali tudi Slovenci pri načrtovanju svojih počitnic izbiramo destinacije, kjer gojijo trajnostni turizem? Nam je nizka cena počitnic pomembnejša od vplivov, ki jih kot turisti pustimo v okolju, kjer preživljamo počitnice? Ali se kdo od nas vpraša, kakšen ogljični odtis za seboj pusti letalo, ki nas prepelje na turistično destinacijo?

Vabimo vas, da odgovorite na nekaj vprašanj in nam s tem pomagate pri merjenju okoljskega utripa Slovencev kot turistov.

Trajnostni turizem po definiciji Svetovne turistične organizacije (UNWTO), agencije Organizacije združenih narodov s sedežem v Madridu, Po definiciji UNWTO, zaobjema vse vidike trajnostnega razvoja: okoljsko, družbeno, gospodarsko in podnebno področje delovanja. Trajnostni turizem je torej odgovorni turizem; takšen, ki spoštuje potrebe okolja in ljudi, ki tam živijo, pa tudi lokalnega gospodarstva in obiskovalcev.

Želite biti seznanjeni z rezultati te in podobnih AMZS anket, z AMZS testi, nasveti za varno mobilnost, tudi za kolesarje, in z novostmi iz sveta avtomobilizma? Prijavite se na naše e-novice (obrazec spodaj). Že vnaprej hvala, ker nas spremljate! 

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

 

Ključne besede


raziskavatrajnostna mobilnostturizemtrajnosttrajnostni turizempotovanja

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji