AMZS pomoč na cesti za električna vozila

Avto-moto

Mobilna polnilnica na kolesih


Kdor je doslej s svojim električnim avtom ostal na cesti zaradi praznega akumulatorskega sklopa, je lahko do prve električne polnilne postaje prišel le ob pomoči vozila za vleko. AMZS zdaj ponuja rešitev energetskih zagat - mobilno polnilnico, ki toliko napolni prazen akumulator električnega avta, da ta lahko nadaljuje pot do prve polnilne postaje.

AMZS se je s prenosno električno polnilnico pridružil maloštevilnim avtomobilskim klubom, ki svojim članom in drugim uporabnikom ponujajo električno pomoč na cesti oziroma mobilno polnjenje akumulatorjev. Tako kot pri ostalih avtomobilskih klubih je tudi pri AMZS nova storitev mobilnega polnjenja akumulatorjev električnih vozil še v preskusni fazi, v kateri bodo strokovnjaki AMZS natančno ocenili učinkovitost in možnosti uporabe mobilne polnilnice.

Mobilna polnilnica znamke Votexa, ki je trenutno nameščena v vlečno-servisno vozilo ljubljanskega centra AMZS.

Modularna zasnova mobilne polnilnice

Mobilna polnilnica znamke Votexa, ki je trenutno nameščena v vlečno-servisno vozilo ljubljanskega centra AMZS, je sestavljena iz več sklopov - 24-voltnega LiFePo4 sklopa akumulatorjev z zmogljivostjo 153 Ah (nominalna zmogljivost) oziroma 3,6 kWh, polnilnika s pretvornikom, nadzorne elektronike, stikala in več izhodnih vtičnic.

Polnilnik lahko polni priključene naprave z največjo močjo 3,6 kW. Mobilno polnilnico lahko med vožnjo polni alternator servisnega vozila, ki akumulatorski sklop napolni v približno 6 urah ali pa mobilno polnilnico napolnimo s priključkom na 220-voltno električno omrežje. Mobilna polnilna postaja, ki tehta 67 kilogramov, deluje v temperaturnem območju od -20 do +50 stopinj Celzija. Mobilna polnilna postaja je narejena po načelu modularnosti; vsi sklopi so vgrajeni v dve škatli, polnilnik pa lahko priklopimo tudi na zmogljivejši akumulatorski sklop po modularnem načelu.

Testna faza: Strokovnjaki AMZS bodo natančno ocenili učinkovitost in možnosti uporabe mobilne polnilnice.

Storitev mobilne polnilnice članu ponudimo, kadar je električna polnilnica blizu kraja, kjer je z avtom ostal brez energije, in ima dovolj časa, da počaka, da se baterija toliko napolni, da lahko nadaljuje pot. V nasprotnem primeru člana z avtom do polnilnice oziroma na želeni naslov odpeljemo z vlečnim vozilom. 

Uporabniki pametnih, a energetsko požrešnih mobilnih telefonov za premagovanje energetske stiske, ko ne moremo do stenske vtičnice, že vrsto let uporabljamo prenosne polnilnike (ki jim po angleško rečemo “powerbanks”). Podobno nalogo ima mobilna polnilna postaja za električne avtomobile; ni namreč namenjena polni in trajni oskrbi z električno energijo, pač pa premagovanju občasnih energetskih zagat.

Zmogljivost akumulatorskega sklopa je 3,6 kWh. Tako kot pri ostalih avtomobilskih klubih, ki ponujajo mobilno polnjenje, je tudi AMZS mobilna polnilnica namenjena predvsem uporabnikom po mestih oziroma večjih krajih; slovenska mesta in kraji so dobro pokriti s polnilnimi postajami in pet kilometrov dosega bi moralo zadostovati za vožnjo do najbližje električne polnilne postaje.

Mobilna polnilna postaja je narejena po načelu modularnosti; vsi sklopi so vgrajeni v dve škatli, polnilnik pa lahko priklopimo tudi na zmogljivejši akumulatorski sklop po modularnem načelu.

 

 

Še niste član?

Včlanite se in si zagotovite poti brez skrbi ter druge prednosti AMZS članstva.

Klik do članstva

Ključne besede


pomoč na cestiAMZS članstvoelektromobilnostelektrični avti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

83

Priljubljenost članka

83

Shrani

Delite s prijatelji