Pomoč tudi med epidemijo

Avto-moto

AMZS pomoč na cesti v obdobju karantene


Epidemija novega koronavirusa in navodila odgovornih so temeljito izpraznila slovenske ulice in ceste. Komur ni treba na ceste, ostaja doma. A marsikdo vendarle sede v avto in se odpravi na pot; takšnim še vedno stoji ob strani AMZS s svojo službo za pomoč na cesti. Kako je videti intervencija na klic člana AMZS v teh izrednih razmerah?

Po naši laični oceni se je promet na naših cestah razredčil za najmanj 50 odstotkov, če ne še bolj. Tako praznih ulic slovenskih mest in tako redkega prometa na naših avtocestah ne pomnimo vse od osamosvojitvene vojne pred skoraj 30 leti. Čeprav večina prebivalcev Slovenije upošteva navodila, da ostajamo doma, marsikdo nima te možnosti in mora oditi na delo in po nujnih opravkih. Ker je javni promet zaradi boja proti epidemiji povsem zastal, je edina praktična možnost osebne mobilnosti - poleg koles in motociklov - ostal osebni avto. Ker se avtomobili - kot smo zapisali že neštetokrat - kvarijo ali pa so udeleženi v prometnih nesrečah, AMZS kljub izrednim razmeram nadaljuje s svojim poslanstvom - pomočjo na cesti svojim članom in vsem ostalim, ki takšno pomoč nujno rabijo.

Kako v obdobju epidemije od doma in brezstično podaljšati svoje AMZS članstvo?

AMZS ostaja vaš Pravi prijatelj tudi v času epidemije. Pomoč na cesti zagotavljamo 24 ur na dan, vse dni v tednu, pri čemer izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Če vam v teh dneh poteče vaše AMZS članstvo, vam svetujemo, da ga podaljšate na enega od načinov, ki vam zagotavlja, da vse uredite od doma.
Izurjeni mehaniki AMZS službe za pomoč na cesti tudi v teh izrednih časih skrbijo za brezskrbno mobilnost vseh, ki se na cestah znajdejo v težavah.

Pol manj klicev na pomoč

Klicni center AMZS, kamor pomoči potrebni pokličejo prek telefonske številke 1987 ali prek avtomatiziranega klica iz AMZS aplikacije za pametne mobilnike, beleži precejšen upad klicev. A to še ne pomeni, da klicev ni; glede na isto obdobje v lanskem letu klicni center AMZS beleži približno za polovico manj intervencij. Kljub temu je AMZS služba za pomoč na cesti v pripravljenosti 24 ur in vse dni v tednu; ko v službi dobijo klic na pomoč, se odzovejo na enak način kot vselej.

Pogosta težava - akumulator

Na enega od takšnih klicev so se odzvali tudi 1. aprila dopoldne; poklical jih je član AMZS, ki ni mogel zagnati motorja svojega avtomobila. Mehanik AMZS službe za pomoč na cesti Jasmin Kajtazović si je nataknil rokavice in zaščitno masko ter sedel za volan službenega dacie duster. Odpeljal se je do ljubljanskega naselja BS3 in se takoj lotil diagnoze okvare; hitro se je izkazalo, da je akumulator prazen in da zato ne more zagnati motorja.

Mehanik AMZS Jasmin Kajtazović je ob pomoči diagnostične naprave hitro ugotovil vzrok okvare: “Test akumulatorja je pokazal, da so galvanske celice v kratkem stiku. Ker je akumulator mlajši od leta dni, je še v garanciji, kar bo naš član lahko uveljavljal kot reklamacijo. S prenosnim polnilnikom smo napolnili akumulator in zagnali motor, člana pa poslali na servis akumulatorjev in mu svetovali, naj ga zamenja za novega.”

S tem so rešili težavo člana AMZS Uroša Potkonjaka, ki je v letih, odkar je član AMZS, že večkrat poklical AMZS pomoč na cesti; v pogovoru z mehanikom Jasminom sta ugotovila, da je za ponavljajoče okvare akumulatorja v njegovem avtu verjetno kriva nepravilno posodobljena programska oprema avtomobila.

Zaščitni ukrepi

Opisana intervencija AMZS službe za pomoč na cesti je ena od najpogostejših v pestrem naboru posegov in popravil, ki jih vsakodnevno opravljajo izurjeni mehaniki AMZS. A tokratna intervencija je bila vendarle drugačna od mnogih podobnih intervencij v preteklosti. Zaradi posebnih ukrepov v boju proti širjenju novega koronavirusa je imel mehanik AMZS Jasmin Kajtazović ves čas na obrazu zaščitno masko in na rokah gumijaste rokavice. Ves čas intervencije je tudi pazil, da je bil ustrezno oddaljen od člana AMZS, ki je poklical na pomoč in je bil prisoten pri intervenciji; to je le eden od ukrepov, ki jih upoštevajo zaposleni pri AMZS, ko opravljajo svoje poslanstvo. Več o teh ukrepih lahko preberete v okvirju na teh straneh.

Ves čas intervencije je tudi pazil, da je bil ustrezno oddaljen od člana AMZS, ki je poklical na pomoč in je bil prisoten pri intervenciji.

Enako kot prej, a brez roke

Izurjeni mehaniki AMZS službe za pomoč na cesti tudi v teh izrednih časih skrbijo za brezskrbno mobilnost vseh, ki se na cestah znajdejo v težavah. So edini pri nas, ki s svojim znanjem in izkušnjami najprej skušajo odpraviti napako in voznike v stiski znova postaviti na cesto - šele, ko ne gre drugače, okvarjeno ali poškodovano vozilo odvlečejo do najbližjega servisa. Edina razlika med delovanjem AMZS službe za pomoč na cesti v časih epidemije novega koronavirusa in v preteklosti je v tem, da vam zdaj ne smejo podati roke.

Mehanik AMZS Jasmin Kajtazović je ob pomoči diagnostične naprave hitro ugotovil vzrok okvare: “Test akumulatorja je pokazal, da so galvanske celice v kratkem stiku. Ker je akumulator mlajši od leta dni, je še v garanciji, kar bo naš član lahko uveljavljal kot reklamacijo."

Zaščitni ukrepi: Kako mehaniki AMZS preprečujejo širjenje okužbe?

Mehaniki AMZS, ki se odzovejo na klic na pomoč:

uporabljajo osebno zaščitno opremo in razkužila (primerna oblačila, obutev, rokavice, kapa, če je treba maska, očala, …),
skrbijo za čisto notranjost (vlečnih) vozil - z razkuževanjem kritičnih mest v avtu,
so opremljeni z opremo za razkuževanje vozila stranke in zaščito stranke (raztopina Ecocid S, maska za usta/nos),
se izogibajo tesnim stikom s strankami - upoštevajo minimalno razdaljo med osebami 1,5 do 2 metra,
sprejemajo dokumente stranke v zaščitni opremi (rokavice, očala, maska),
pred vstopom v vozilo temeljito prezračijo vozilo, razkužijo kritične točke z razkužilom in prekrijejo sedežno površino s PVC folijo,
po končani intervenciji zavržejo osebna in delovna oblačila, opremo pa razkužijo,
razkužijo notranjost vlečnega vozila, če prevaža imetnika vlečenega vozila.
Edina razlika med delovanjem AMZS službe za pomoč na cesti v časih epidemije novega koronavirusa in v preteklosti je v tem, da vam zdaj ne smejo podati roke.

Servisi AMZS so ponovno odprti

Poslovne enote AMZS so v času stroge karantene servisiranje vozil opravljaje le za nujne primere, med katere spadajo krpanje pnevmatik, menjava akumulatorja, prečrpavanje narobe natočenega goriva in drugi nujni posegi, pri katerih pa so se mehaniki AMZS zaradi možnosti okužbe izogibali notranjosti avtomobila.

Servisne delavnice v poslovnih enotah AMZS so sedaj polno opravilne. Zaposleni prostore redno zračijo, razkužujejo in skrbijo za čistočo. Vsako vozilo, ki ga prejmejo v delavnico, prezračijo in razkužijo, zaščitijo sedež, volanski obroč in prestavno ročico, očistijo vse izpostavljene površine in izklopijo prezračevanje.

Menjava pnevmatik tudi med prvomajskimi prazniki

V AMZS bomo delovne čase za opravljanje vulkanizerskih storitev prilagajali in jih, če bo treba, podaljševali, da bi na ta način vsem, ki želijo opraviti menjavo v AMZS omogočili in olajšali dostop do te storitve.

 

Ključne besede


AMZSpomoč na cestiamzs pomočkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji