Slovenski avto leta 2024: Pomagajte nam izbrati zmagovalca!

Avto-moto

Pred nami je najpomembnejši del izbora: glasujte za svojega finalista in se uvrstite v žreb za bogate nagrade


Začel se je drugi del letošnjega izbora Slovenski avto leta; prešteli smo glasove, ki so jih v glasovanju sodelujočih medijev dobili letošnji kandidati za laskavi naslov Slovenski avto leta - in tako dobili pet finalistov, ki se bodo za naslov pomerili na končnem glasovanju oziroma na zaključni prireditvi izbora. Novinarji v izboru sodelujočih medijev nismo imeli lahke naloge; čeprav je konec novembra na seznamu zaradi zamikov v prihodu na slovenski trg ostalo le še 18 kandidatov, je bila izbira kar težka. Nič lažja ne bo izbira zmagovalca med petimi finalisti, a pri glasovanju za najboljšega nam boste lahko pomagali bralci, poslušalci in gledalci, katerih glas bo v tabeli finalistov enakovreden glasovom sodelujočih medijev. 

17 od 18 letošnjih kandidatov za naslov Slovenski avto leta smo konec novembra zbrali v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, da si jih še enkrat ogledamo od blizu, premerimo in pretipamo ter z njimi naredimo nekaj krogov po poligonu AMZS centra varne vožnje. Marsikateri od letošnjih kandidatov se namreč na avtomobilskem trgu bori za iste kupce, zato se je bilo zanimivo presedati iz avta v avto in neposredno primerjati vtise in občutke. Ne glede na to, da smo letošnje kandidate novinarji v izboru sodelujočih medijev preskušali skozi celo leto, je takšno avtomobilsko druženje vedno zanimivo in koristno: posneli smo veliko fotografij in se z avti zapeljali pred kamere, prvi video o letošnjem izboru, ki je nastal na Vranskem, pa si že lahko ogledate na digitalnih kanalih sodelujočih medijev. 

Pet zaslužnih finalistov

V finale izbora Slovenski avto leta 2024 so se uvrstili: hyundai kona, jeep avenger, MG 4, renault austral in toyota C-HR
Ko smo 1. decembra sedli za mizo in prešteli glasove redakcij, kljub pestremu in zanimivemu naboru kandidatov seštevek glasov ni presenetil: v finale je prišlo pet avtomobilov, ki so nas s svojimi lastnostmi najbolj prepričali in si tudi najbolj zaslužijo mesto v finalu. Velja spomniti bralce, da tudi v prvem glasovanju za finaliste sodelujoči mediji upoštevamo naslednja merila: obliko avtomobila, vozne zmogljivosti in lastnosti, funkcionalnost, gospodarnost, varnost, cenovno umestitev in primernost za slovenski avtomobilski trg.

Hyundai kona

Hyundai s kono druge generacije nadaljuje zelo uspešno zgodbo kone prve generacije, ki je s prikupno podobo, uporabnim formatom, raznolikostjo pogonskih sistemov, dobro opremljenostjo in cenovno dostopnostjo osvojila veliko kupcev. Kona druge generacije je nekaj večja od predhodnice, prostornejša in tehnološko še bolj napredna kot prej, kar podčrtuje tudi s progresivno, že kar futuristično obliko. V ceniku sicer ni več dizelskega motorja, a nabor bencinskih in hibridnih motorjev ter električne različice bo zadovoljil večino okusov kupcev. 

Jeep avenger

Jeepov avenger je letos že osvojil lovoriko Evropski avto leta, zato je bil že od začetka obetaven kandidat za finale, saj je všečen in v vožnji izredno prijeten avto. Dodatne možnosti je dobil pred kratkim, ko se je dotedaj edini električni različici v prodajnih salonih pridružila tudi različica z bencinskim motorjem, kmalu pa pride tudi hibridni avenger. S tem je avenger postal tudi cenovno bolj dostopen. 

MG 4

MG 4 je edini povsem električni avto v izboru - in tudi prvi avto kitajske blagovne znamke v zgodovini izbora. MG 4 nas je prepričal z dobrim električnim pogonom, ki omogoča dobre zmogljivosti, sorazmerno majhno porabo energije, razmeroma velik doseg in učinkovito polnjenje na polnilnicah. Ob tem ne gre spregledati dejstva, da vse to omogoča za ugodnejšo ceno kot njegovi evropski ali daljnovzhodni tekmeci. Bo MG poskrbel za prvi povsem električni slovenski avto leta? 

Renault austral

Renault austral je kot naslednik kadjarja naredil velikanski korak naprej; austral je lepši, prostornejši, uporabnejši in tehnološko bistveno prepričljivejši - ne samo zaradi inovativnega hibridnega pogona, pač pa tudi zaradi cele vrste drugih tehnoloških dosežkov, ki smo jih vajeni iz večjih in dražjih avtomobilov, na primer štirikolesnega krmiljenja ali naprednih komunikacijskih možnosti.  

Toyota C-HR

Toyota C-HR prve generacije je v Toyotine prodajne salone pripeljala največ novih kupcev. C-HR nove, druge generacije nadaljuje po uspešni poti predhodnika - s podobnim formatom, a s še všečnejšo in še sodobnejšo podobo, s še boljšimi voznimi lastnostmi in s še širšo pogonsko ponudbo; poleg dveh uveljavljenih hibridnih motorjev bo C-HR kmalu na voljo tudi kot priključni hibrid. Če v to ponudbo dodamo še električni štirikolesni pogon, dobimo všečen, trendovski in zelo uporaben avto. 

Odločitev na zaključni prireditvi izbora: Sedaj ste na vrsti tudi v spoštovani bralci, gledal in poslušalci.

Vaš glas šteje, tudi za bogate nagrade!

Enaka merila kot v izboru finalistov bomo sodelujoči mediji uporabili tudi pri glasovanju za najboljšega med finalisti: za Slovenski avto leta 2024 med finalisti glasujemo vsa sodelujoča uredništva po sistemu 6 točk za prvo mesto, 4 točke za drugo mesto, tri točke za tretje mesto, dve točki za četrto mesto in ena točka za peto mesto.
A v drugem delu izbora Slovenski avto leta 2024 imajo svoj glas tudi bralci, poslušalci in gledalci sodelujočih medijev; svoj glas namreč lahko podelijo enemu od petih finalistov. Glasovanje poteka tako prek tiskanih glasovnic, ki so objavljene v tiskanih medijih, kot prek spletnih glasovnic, ki so objavljene pri vseh . Pri glasovanju s tiskano glasovnico veljajo samo originalne glasovnice izrezane iz tiskanih medijev in poslane na naslov posameznega uredništva, pri spletnih glasovnicah pa je omejitev glasovanja na enkrat v tednu z istega IP naslova.

Glasovanje se začne danes, 5. decembra in traja do 5. januarja 2024 do 23.59. Pri tiskanih glasovnicah se upoštevajo vse glasovnice, ki prispejo v posamezno uredništvo do vključno 5. januarja 2024.

Slovenski avto leta 2024 bomo dobili tako, da bomo na zaključni prireditvi glasovom bralcev, poslušalcev in gledalcev, ki jih bodo dobili finalisti, prišteli še glasove sodelujočih uredništev. Kot vedno tudi v letošnjem izboru lahko pričakujemo napeto glasovanje vse do konca. 

Bogate nagrade za glasovalce

Tudi v letošnjem izboru bodo vsi veljavni glasovi - spletni in tiskani - uvrščeni v nagradno žrebanje, za katero so partnerji izbora prispevali pet atraktivnih nagrad:

Prva nagrada je vrednostna kartica za dobroimetje za nakup goriva pri Petrolu. Nagrajenec bo lahko svoj avtomobil v naslednjem letu oskrbel z gorivom v vrednosti kar 1.500 evrov in si tako ob običajni povprečni porabi večine avtomobilov zagotovil vsaj 15.000 brezkrbnih in ugodnih kilometrov. 
 
Drugo nagrado - celotedenski najem avtodoma Robeta Adonis - poklanja podjetje Robeta iz Slovenj Gradca. Nagrada obsega 7-dnevni najem (6 nočitev) avtodoma Robeta Adonis, ki je v letu 2023 osvojil naslov Zlati avtodom po izboru nemške revije Auto Bild. V nagrado je vključeno obvezno in kasko zavarovanje z asistenco ter osnovna kamping oprema, ni pa vključeno gorivo. Velja tudi omejitev do 400 prevoženih kilometrov na dan.
 
Tretja nagrada je komplet vrhunskih zimskih pnevmatik Goodyear UltraGrip Performance +, ki na neodvisnih testih dosegajo najboljše rezultate. Tudi na letošnjem testu zimskih pnevmatik evropskih avtomobilskih klubov in potrošniških organizacij, med katerimi je tudi AMZS, so pnevmatike Goodyear na vrhu preskušenih pnevmatik. 
 
Četrta nagrada je družinski vikend paket na Kopah. Paket zajema 2 nočitvi v Grmovškovem domu na Kopah, dva polpenziona, poletni paket doživetij, vstop v adrenalinski park, sprehod med krošnjami, vozovnico za Bike park Kope, triurni najem električnega kolesa in brezplačno parkirišče. Družinski vkend paket na Kopah je mogoče koristiti v času od 1 junija do 31. septembra 2024. 
 
Peta nagrada so snežne verige Tractiva izdelovalca Veriga Lesce. Snežne verige Tractiva predstavljajo evolucijo klasične snežne verige. So močnejše, preprostejše, odpornejše in učinkovitejše od klasičnih verig: omogočajo samodejno oziroma samozatezno montažo brez poseganja v kolotek, boljši oprijem in hitro montažo, na vljo pa so za vse dimenzije koles oziroma pnevmatik. 

Finalni izbor bo letos gostila slovenska visokotehnološka tovarna Hella Saturnus

Veliki finale 13. januarja

V tovarni Hella Saturnus v Ljubljani

Slovenski avto leta 2023 bo znan v soboto 13. januarja. Tokrat bomo vseh pet finalistov - in seveda predstavnike vseh sodelujočih medijev - zbrali v ljubljanski visokotehnološki tovarni avtomobilskih svetil Hella Saturnus, ki je pred kratkim postala del mednarodne skupine in blagovne znamke FORVIA, v kateri HELLA deluje skupaj s podjetjem Faurecia.

Ključne besede


Slovenski avto letaHyundaiRenaultToyotaGlasovanjeJeepMGSlovenski avto leta 2024

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

38

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

38

Shrani

Delite s prijatelji