#Srečanja: "AMZS te reši iz zagate"

Pogovor

Ciril Komotar, član AMZS


Znani vloger in novinar ter avtomobilski navdušenec Ciril Komotar (Komotar Minuta) še do nedavnega ni bil član AMZS, čeprav je, kot sam pravi, s to kratico povezan praktično že od rojstva. Z AMZS članstvom je po njegovih besedah tako kot s štirikolesnim pogonom pri avtu. Večino časa ga ne potrebuješ, ko pa je treba, te reši iz zagate.

Večkrat ste dejali, da se v prostore AMZS, kjer sva se srečala tudi za ta pogovor, vedno znova radi vračate. Zakaj?

Na AMZS me vežejo spomini na mladost in tu sem doživel prvi stik z avtomobili. Stavbo na Dunajski sem poznal na pamet, še preden sem bil star deset let, saj je bil moj oče vse do upokojitve zaposlen na AMZS. Med poletnimi počitnicami sem večkrat prosil očeta, če grem lahko z njim v službo. Moj oče je živel in dihal z AMZS in kot otrok sem vsaj delno AMZS dihal skupaj z njim. Pri svojem delu sem vedno zelo pozoren, s kom se povežem. Da sem postal ambasador AMZS, se mi je zdelo samoumevno: ne samo, da sem z AMZS povezan že celo življenje, tudi vrednote, ki jih poudarja AMZS, so vrednote, ki jih upoštevam in ki jih je upošteval moj oče.

Do še nedavnega niste bili član AMZS. Kaj vas je v to prepričalo? Verjetno ne zgolj povezava z očetom, ki je bil prvi vodja službe Pomoč-informacije, ustanovljene leta 1959.

Ne, včasih so najbolj očitne stvari očem skrite. Oče je bil vedno član, sam sem vedno poznal prednosti članstva. Mimo je šlo 20 let, odkar sem naredil vozniški izpit, v AMZS pa se nisem nikoli včlanil – do letošnjega februarja. Potreboval sem le potisk od pravega človeka v pravem trenutku To je bil Jure Gregorčič, ki me je nekoč pozval, naj mu povem en dober razlog, zakaj še nisem član, pa ga nisem imel!

Kaj je za vas največja vrednost AMZS članstva?

Ob tem, da izredno rad berem Motorevijo, ker Jure Gregorčič in Blaž Poženel ustvarjata neverjetno vsebino, mi največ pomeni pomirjenost, ki mi ga AMZS članstvo zagotavlja na poti, naj bo to nekje v Sloveniji ali pa na jugu Francije. AMZS članstvo lahko primerjam s štirikolesnim pogonom pri avtomobilu. Večino časa ga ne potrebuješ, takrat ko ga pa res rabiš, te reši iz zagate.

Veliko časa preživite na cesti in v avtomobilih. S kakšnimi vtisi spremljate razvoj mobilnosti?

Na promet in na avtomobile gledam kot na dele živega organizma. Ključno je, da se ljudje premaknemo od ene do druge točke in če se premikamo od ene do druge točke bolj previdno in bolj varno in da manj škodujemo okolju, se mi zdi to dobro. Govorim o napredku avtonomne vožnje, o tehnologijah, ki bodo tako ali drugače bolj prizanesle okolju kot motorji na notranje izgorevanje. Druge izbire, kot da spremembe in novosti sprejmemo z odprtimi rokami, nimamo, in dejstvo je, da se tudi z električnimi in hibridnimi vozili da zelo uživati na cesti. Nikoli več pa ne bo isto in vsak dan je malo drugače, se pa tranzicija ne bo zgodila čez noč, kot morda pretiravajo nekateri mediji.

Vaše vloge spremlja veliko mladih in ste tudi ambasador izbora Najboljši za volanom. Kaj želite, da bi mladi vozniki vedeli?

Želim si, da bi se mladi vozniki zavedali, da je promet zelo resna stvar ter da se fizike ne da pretentati. Ne glede na to, koliko varnostnih pripomočkov ima avto, še vedno je ključna, pri mladih voznikih pa še posebej, osredotočenost. Polagam jim na srce: naj se vam nikoli preveč ne mudi in bodite osredotočeni za volanom.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS?

Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si

Ali ste vedeli, da ... člani AMZS na želeni naslov dobijo letno deset številk Motorevije? Preverite še druge članske ugodnosti.

Ključne besede


MotorevijaPogovorčlanstvoČlan AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji