#Srečanja: Zanesljiva vrnitev domov

Pogovor

Danilo Oražem, član AMZS


Upokojeni elektroinženir Danilo Oražem iz Trzina je dolgoletni član AMZS in zvest bralec Motorevije. Je ljubitelj starodobnikov, ki se s fičkom vozi na različna srečanja po Sloveniji. Vedno se vrne domov, včasih tudi z AMZS vlečno službo. Rad izkoristi članske ugodnosti, trikrat se je udeležil tudi tečaja varne vožnje na Vranskem.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaših pozitivnih izkušenj z AMZS. Nam jih lahko opišete?

AMZS mehaniki so mi že nekajkrat priskočili na pomoč. V 80. letih sva se s soprogo peljala z Gorenjske proti Ljubljani, ko nama je na podvinskem klancu ugasnil avto. Uspel sem zapeljati na avtobusno postajo in ker tedaj še ni bilo mobilnih telefonov, sva se peš odpravila do hotela Podvin, kjer sva poklicala na pomoč AMZS, takrat še na številko 987. Po nekaj urah sva se že veselo peljala naprej. Pred nekaj leti me je rešila AMZS vlečna služba. S soprogo sva bila na poti na srečanje fičkov, ko se je v bližini Medvod pokvarila vodna črpalka. Avtovleka je bila pri naju v nekaj minutah. Soproga se odtlej z veseljem vozi z mano v fičku, ker ve, da bo v vsakem primeru prišla domov: ali s fičkom ali pa z vlečno službo. Nazadnje sem na pomoč AMZS poklical lani novembra zaradi izpraznjenega akumulatorja, ker sem v fičku pozabil ugasniti luči.

Gojite ljubezen do starodobnikov? Kako se je fičko znašel v vaši garaži?

Sem ljubitelj starodobnikov in z zastavo 850 se vozim na različna srečanja po Sloveniji. Avto je družinska srebrnina. Mama ga je kupila leta 1984 in ga vozila 16 let. Ker nisem želel, da konča na odpadu, sem ga prevzel jaz. Še vedno je v dobri vozni kondiciji.

 

Ali ste vedeli, da ...
AMZS pomoč na cesti nima omejitev glede starosti vozila. AMZS članstvo je namreč vezano na voznika, zato lahko AMZS pomoč na cesti koristijo tudi vozniki, ki vozijo starejša vozila oziroma starodobnike.

Od kdaj ste član AMZS in zakaj ste se včlanili?

Član AMZS sem od leta 1977, odkar sem v avto-moto društvu Zvezda opravil vozniški izpit. Včlanil sem se, ker so se avtomobili včasih pogosteje kvarili. Imam članstvo Plus, ki zagotavlja tudi pomoč na cestah v tujini. Vem, da se bom zagotovo vrnil domov, ker imam ob sebi prijatelja, kot je AMZS.

"Vem, da se bom zagotovo vrnil domov, ker imam ob sebi prijatelja, kot je AMZS. Naj bo to s fičkom ali pa z AMZS vlečno službo."

Ste poleg pomoči na cesti koristili tudi druge ugodnosti AMZS članstva?

V Motoreviji večkrat izpostavite članske ugodnosti, ampak težko si je vse zapomniti. Velikokrat sem kot član AMZS izkoristil popust v Termah Snovik in popust v restavracijah Marché ob avtocesti. Nedavno sem v AMZS kupil letno slovensko vinjeto. Izpostavil bi tudi akcijo Član pridobi člana – lani sem pridobil dva nova člana, letos nameravam še enega.

AMZS ste zvesti že vrsto let, kako ste v vseh teh letih spremljali razvoj AMZS in Motorevije?

Motoreviji, ki jo spremljam že od 90. let, zelo zaupam – zaradi Euro NCAP preskusnega trka avtomobila sem kupil renault laguno, ki je leta 2001 na tovrstnem testu kot prvi avto dobila vseh pet zvezdic. Takoj ko izide Motorevija, jo preberem od prve do zadnje strani. Ker v avtomobile prihajajo nove tehnologije in se te hitro razvijajo, prek Motorevije ostajam v koraku s časom.

Kako bi se ocenili kot voznika?

V svoji 44-letni vozniški karieri sem prevozil vsaj pol milijona kilometrov. Večje prometne nesreče nisem imel. Sem pa kot elektroinženir na RTV Slovenija veliko časa preživel za volanom različnih avtomobilov in na različnih terenih. Sem umirjen in potrpežljiv voznik. Opažam, da je tudi vozniška kultura Slovencev napredovala. Naj povem, da sem se že trikrat udeležil tečaja varne vožnje na Vranskem, saj menim, da je to koristna izkušnja za slehernega voznika. Na tečaj sem peljal sina in nečaka. Vsakič je bil naš inštruktor Brane Legan in vsakič smo se imeli odlično! Zanimiva se mi zdita tudi tečaj za voznike cestnih terencev, saj razmišljam o nakupu takšnega avtomobila, ter nov program o poznavanju naprednih asistenčnih sistemov.

Kaj v prihodnje pričakujete od AMZS?

Zelo bi bil vesel, če bi članstvo vključevalo tudi pomoč na cesti za kolesarje.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


MotorevijaSrečanjatečaj varne vožnječlanske ugodnostistarodobnikiAMZS članstvočlan AMZSmobilnostpogovorAMZS pomoč na cesti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

50

Priljubljenost članka

50

Shrani

Delite s prijatelji