#Srečanja: Žebelj v pnevmatiki

Pogovor

Franc Novak, član AMZS


V Črni na Koroškem smo obiskali izkušenega poklicnega voznika Franca Novaka, ki je letos dvakrat poklical na pomoč AMZS. Mehaniki so mu pomagali, ko je sopotnik zaklenil ključe v avtomobil in ko je ga je žebelj v pnevmatiki presenetil na dopustu na Gorenjskem.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše pozitivne izkušnje z AMZS. Lahko opišete to izkušnjo?

Poleti sem dopustoval v Bohinjski Beli, ko mi je že kar prvi dan dopusta polepšal AMZS. Žebelj mi je predrl pnevmatiko, a v manj kot v pol ure se je na pomoč pripeljal prijazen AMZS mehanik ter mi z injekcijo zakrpal gumo. Mimogrede mi je z zrakom napolnil še izpraznjeno rezervno gumo.

Veliko uslugo mi je AMZS naredil tudi marca letos v Mariboru, ko mi je sopotnik pomotoma zaklenil ključe v avtomobil. Mehanik AMZS je bil pri meni v manj kot 15 minutah. Z zračnim mehom je naredil dovolj veliko špranjo med vrati in steklom ter s posebnim orodjem odklenil avto. Kot član AMZS za storitev nisem plačal niti centa. Še enkrat velika hvala AMZS, veselim se sodelovanja z vami še naprej!

Ali ste vedeli, da ...
Izpraznjen akumulator, zaklenjeni ključi, predrta pnevmatika so ene najpogostejših težav, zaradi katerih člani AMZS pokličejo 1987. Mehaniki za pomoč na cesti težavo odpravijo na mestu okvare, kar pomeni, da vozila ni treba odpeljati na servis

Zakaj ste se včlanili v AMZS?

Že 15 let vse za avto urejam v AMZS centru v Dravogradu, pred petimi leti pa sem se v AMZS tudi včlanil. V to me je spodbudila kopica ugodnosti, ki mi jih kot članu pripada, na primer brezplačna nastavitev žarometov vozila. Včlanil sem tudi zaradi lastne varnosti in ker vem, da se lahko kadarkoli obrnem na AMZS, ko se mi na cesti zgodi kaj nepredvidljivega ali se mi pokvari avto. Še posebej moram pohvaliti prijaznost in ustrežljivost zaposlenih v Dravogradu – tudi zaradi njih se na AMZS rad vračam.

Ste poleg pomoči na cesti doslej koristili tudi druge ugodnosti AMZS članstva?

Avto večkrat odpeljem na preventivni servisni pregled, ki je za člane AMZS brezplačen. Mehaniki pregledajo avto in mi svetujejo glede ugotovljenih napak in pomanjkljivosti. Vozim avto starejšega letnika, zato mi je pomembno, da je vselej dobro vzdrževan in tehnično brezhiben. Varnost je na prvem mestu – na to sem prisegal tudi vseh 25 let kot poklicni voznik tovornjaka.

Kot poklicni voznik ste si verjetno nabrali veliko pomembnih izkušenj na cesti?

Delo poklicnega voznika je razgibano in zanimivo, a hkrati tudi naporno in odgovorno. V 25 letih vožnje tovornih vozil nisem imel prometne nesreče, kar štejem kot velik dosežek. Vozil sem tovornjake po vsej Sloveniji, po različnih, tudi zelo nevarnih in strmih terenih. Na Uršljo goro sem nekdaj vozil živež, pozimi pa je bila moja skrb tudi zimska služba.

Se počutite varnega na naših cestah in ali ste še vedno veliko na cesti?

Na cesti preživim veliko manj časa kot prej – prevozim okoli 15.000 kilometrov na leto –, še vedno pa zelo rad sedem za avtomobil. V vožnji uživam. Še posebej, če jo spremlja rock'n'roll glasba. Opažam pa, da je na naših cestah veliko objestnosti in nestrpnosti, poleg tega tudi ceste niso v vrhunskem stanju, vsaj na Koroškem ne. Izogibam se sicer nočni vožnji, saj nisem suveren, ko me nasproti vozeča vozila zaslepijo, in avtocestam, ker imam raje razgledne ceste.

Kaj pričakujete od AMZS v prihodnosti?

Z AMZS imam samo pozitivne izkušnje in upam, da bo tako ostalo. Vsakič ko med prijatelji naleti beseda na vožnjo in avtomobile, jim priporočim AMZS članstvo. Cenim, da se pri pomoči na cesti trudite, da ste čim hitrejši in da ste do strank prijazni. Trenutno pri AMZS ne pogrešam ničesar. Želim si le, da bi sam bolje poznal vse ugodnosti AMZS članstva – letos sem denimo obiskal Tehniški muzej Slovenije v Bistri, pa nisem vedel, da mi pripada popust!

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


pomoč na cestiSrečanjaAMZS članstvoČlan AMZSmobilnostintervju

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji